0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Днес от 11 часа в БТА се състоя пресконференция на сдружението, на която акцентирахме върху:
- предстоящото провеждане на Ден на репродуктивното здраве на 14 юни в Стара Загора
- ползите от ранната диагностика за лечението на стерилитета
- неефективността на Програма за лечение на стерилитет при жената и намерението на сдружение Зачатие да  работи заедно с експерти за написването на Национална стратегия за борба със стерилитета
- конкурс "Сърце под моето сърце", историите са приложени към пресрелийза

На пресконференцията освен мен бяха д-р Табакова, председател на БАСРЗ и д-р Клисурска от НЗОК.
След пресконференцията всички участници дадохме и индивидуални интервюта за медиите.
От Бтв помолиха и за интервю с Ванда, победителката в нашия конкурс. Материалът може да гледате във вечерните новини.
Другите телевизии бяха ББТ, Нова и Тв 7.
Ето и медиите, които имаха представители на място:
сп. 9 месеца, в. Труд, Дума, Zdrave.net, Всичко за жената, в. Стандарт, в. Телеграф, радио Алма Матер, Дарик, Health.bg, агенция Фокус, Delta news

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: Пресконференция на сдружение Зачатие
« Отговор #1 -: Юни 09, 2008, 16:33:07 pm »
 :youwoman: :bighug:
*
« Отговор #2 -: Юни 09, 2008, 16:48:08 pm »
Ultra, хиляди благодарности за това, което правите!
 :youwoman: :bighug: :thankyousign:

« Отговор #3 -: Юни 09, 2008, 19:47:59 pm »
Еееех, добре, че някои от гледащите репортажите /по Нова и бТВ/ знаят по какъв повод са тези изказвания...
Поздравявам Ваня за куража!
*
« Отговор #4 -: Юни 09, 2008, 19:51:03 pm »
Ваня  :bighug: Поздравления!
« Отговор #5 -: Юни 09, 2008, 19:51:24 pm »
Ванда , предполагам ти даде интервюто по БТВ?
Поздравления за смелостта ти ! :balk_46:
Справи се страхотно!

д-р Клисурска - пълно чиновническо бездушие , как пък три години не си смени репликите , поне веднъж.... :balk_163:

"Зачатие" , накъде без вас?!  :balk_81:
*
« Отговор #6 -: Юни 09, 2008, 19:55:26 pm »
Сега гледах новините по БТВ.
Хубаво е,че все по-често се говори за стерилитета.Всичко това е благодарение на вас.Благодарим Ви!
Тъкмо се чудех коя е дамата от интервюто,а то -победителката от конкурса.Поздравления и на нея за смелостта да открие проблема си пред обществеността!
Е,защо нищо не казаха за предстоящия ДРЗ?
*
« Отговор #7 -: Юни 09, 2008, 20:50:37 pm »
На сайта си са го отразили

Но как да разберат за ДРЗ двойки , които нямат достъп до интернет?

Цитат
http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=113533

270 хиляди семейства у нас са засегнати от стерилитет
09.06.2008 / 15:14

Сдружение "Зачатие" и Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве призоваха за Национална стратегия за борба със стерилитета.

Около 10 млн. лева годишно трябва да отпуска държавата за лечение и профилактика на стерилитета у нас. От този проблем в България в момента са засегнати 270 000 семейства, съобщи Анна Зашева - председател на Сдружение "Зачатие". Тя уточни, че засега здравната каса поема 1650 лв. от един курс ин витро. Това обаче е около една четвърт от реалните разходи, които са над 5000 лв. Освен това помощта се дава еднократно и на много ограничен брой жени - 1200 на година.

В другите европейски страни се плащат изцяло поне три опита за зачеване, казаха специалистите. Като пример в това отношение те посочиха дори Македония, която, въпреки че не е в ЕС, отдавна е решила проблема си с лечението на стерилитета. В страни като Гърция и Израел например дори няма възрастово ограничение за прилагане на процедурите. У нас с приоритет са по-младите двойки - до 32 години, при които има по-голям шанс за успех при изкуственото оплождане.

Д-р Павлета Табакова, председател на Асоциацията по стерилитет и репродуктивно здраве, уточни още, че в повечето от случаите зачеването не се получава от първия опит ин витро. Процентът на успелите е около 18 на сто от подложилите се на манипулацията.

Ангажираните с проблема специалисти препоръчаха целенасочена и последователна политика от страна на държавата за решаване на проблемите с репродуктивното здраве. За тази цел Сдружение "Зачатие" отправи в навечерието на Деня на репродуктивното здраве - 14 юни, покана към отговорните институции - Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и водещите медицински специалисти у нас да се присъединят към изработването на Национална стратегия за борба със стерилитета.

Целта е стратегията да се внесе в парламента в началото на октомври. В нея ще се заложи проучване на стерилитета у нас, обезпечаване на по-доброто му лечение чрез подобряване на профилактиката и въвеждане на клинична пътека, изграждане на стандарти по андрология и по акушерство и гинекология, подобряване на здравната култура на хората.

Водещите специалисти ще представят постиженията си в лечението на стерилитета и ще дават безплатни консултации на всеки желаещ на 14 юни.
« Последна редакция: Юни 09, 2008, 20:57:31 pm от cygnus »
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #8 -: Юни 09, 2008, 21:20:30 pm »
ultra, :youwoman:

vanda,  :bighug:
« Последна редакция: Юни 09, 2008, 21:52:54 pm от evro »

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #9 -: Юни 09, 2008, 23:10:43 pm »
Ах, как цитират тези журналисти, изумена съм!

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
« Отговор #10 -: Юни 10, 2008, 09:41:32 am »
Снощи поне от ББТ се изявиха коректно и те показаха, сладурке! :bighug:
*
« Отговор #11 -: Юни 11, 2008, 13:26:55 pm »
Мили момичета, благодаря ви за подкрепата!
Дължа ви някои обяснения, тъй като самата аз не съм възхитена от монтажа – показана съм как кърша пръсти и се оплаквам...  Целта на занятието беше друга – да представя конкурса и борбата на „Зачатие”, освен личната болка на всяка една от нас. Имах много по-значими социални послания, като например – на въпрос „Къде по-често е ВИНАТА за СТЕРИЛИТЕТА – в мъжа или жената?”, отговорих, че това е унизителна терминология от XIX век и т.н. Коментирах и петицията срещу анти-аборт кампанията „От теб зависи”, както и престъпното поведение на НЗОК, което според мен беше най-важното. Тези неща не са включени, но дори и по този начин изглеждащ репортаж е нещо.
Направи ми силно впечатление, че никой от колегите не ми се обади след репортажа, въпреки че знаеха. Каквото и да е тяхното отношение, лично за себе си знам, че съм права и това е най-малкото, което мога да направя.
Благодаря ви, благодаря ви, благодаря ви!
« Отговор #12 -: Юни 11, 2008, 13:36:03 pm »
Справи се отлично, Ваня! За другото - ти си го написала. :wink:
« Отговор #13 -: Юни 11, 2008, 13:45:14 pm »
Дължа ви някои обяснения, тъй като самата аз не съм възхитена от монтажа – показана съм как кърша пръсти и се оплаквам...  Целта на занятието беше друга – да представя конкурса и борбата на „Зачатие”, освен личната болка на всяка една от нас. Имах много по-значими социални послания, като например – на въпрос „Къде по-често е ВИНАТА за СТЕРИЛИТЕТА – в мъжа или жената?”, отговорих, че това е унизителна терминология от XIX век и т.н. Коментирах и петицията срещу анти-аборт кампанията „От теб зависи”, както и престъпното поведение на НЗОК, което според мен беше най-важното. Тези неща не са включени, но дори и по този начин изглеждащ репортаж е нещо.

Ванда , няма как в 2-3 мин. да покажат всичко. Някой там преценява по някакви критерии , коя част е по-вълнуваща или важна или рейтингова... както и да е.
Дори и акцента върху кършене на пръстите , носи дълбоко-емоционално послание.
Чест ти прави ,че събра смелост за тази изява!

Направи ми силно впечатление, че никой от колегите не ми се обади след репортажа, въпреки че знаеха. Каквото и да е тяхното отношение, лично за себе си знам, че съм права и това е най-малкото, което мога да направя.
Благодаря ви, благодаря ви, благодаря ви!

За тяхното отношение можем само да гадаем , но за промяната му (тяхното и на много други),  ти вече положи усилия. :P
« Последна редакция: Юни 11, 2008, 13:49:58 pm от Efirche »
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #14 -: Юни 11, 2008, 15:14:52 pm »

Което за пореден път ме убеждава, че в БТВ отказват да разсъждават върху реалните проблеми, а търсят само лични драми.

Ванда, ти се справи чудесно. Така и предположих, че са те орязали сериозно и са извадили от контекста само и единствено личната борба.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #15 -: Юни 11, 2008, 16:19:28 pm »
БТВ е комерсиална медия, не мисля че имат нещо против нас споециално, просто те правят реклама на тези които си плащат, а ако споменат сдружението или която и да е друга организация в един такъв репортаж си е чиста безплатна реклама. Ако се загледате и следите техните новини ще ви направи впечатление, че не се споменават фирми, организации па било то и в хода на новината, но пък за сметка на това можем да научим всички убийства, кражби, катастрофи и тем подобни :o

Ванда, ти беше чудесна, на мен не ми прозвуча никак сълзливо, много хубаво и стегнато интервю :D
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #16 -: Юни 11, 2008, 16:22:01 pm »
Стефи, дори и без да се споменава конкретно име на организация, пак могат да се поставят на дневен ред общественозначими проблеми.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #17 -: Юни 11, 2008, 16:39:27 pm »
Така е Мели, спор няма :wink:
Но явно на хората политиката и целевата аудитория им е друга.
*
« Отговор #18 -: Юни 11, 2008, 17:41:10 pm »
Естествено, че всичко е рейтинг, не може да им се сърдим. Аз съм сигурна, че Ваня е набелязала най-важните и ключови пунктове, но както често става и сме се убедили - излъчва се само личната драма. Това е положението!
Ваня, за мен ще е чест да се запознаем на ДРЗ!
Ани  :bighug: благодаря ти, злато!
« Последна редакция: Юни 11, 2008, 18:24:41 pm от cygnus »
« Отговор #19 -: Юни 11, 2008, 18:44:19 pm »
За съжаление, не успях да гледам емисията на бТВ.
Ваня, поздравявам те за смелостта!
Желая ти успех!

Бъдете добри и не губете кураж! :)