0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 4
« Отговор #260 -: Юли 05, 2008, 18:01:31 pm »
Грамофонче

Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
« Отговор #261 -: Юли 06, 2008, 09:36:57 am »
Ауу Оси това грамофонче много го обичам, още от малка на село му се радвах! Как не съм се сетила да си насея на тераската малко :balk_132:

*
« Отговор #262 -: Юли 06, 2008, 14:37:11 pm »
Osi  ей това пълзящото май се казваше Плекантриус , ама не съм сигурна , така че за всеки случdй пак да питам  :oops:

Едни кученца,който вчера снмиах,дано все пак личи какво има на снимката:

*

Osiana

• 4888
« Отговор #263 -: Юли 06, 2008, 18:00:47 pm »
Цитат
Osi  ей това пълзящото май се казваше Плекантриус , ама не съм сигурна , така че за всеки случdй пак да питам

Плектрантус

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=10336.msg218885#msg218885

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
« Отговор #264 -: Юли 07, 2008, 09:05:46 am »
Хе хе, с тези кученца по-горе нощес сънувах, че и моите са цъфнали - едни хубавки, кичести, жълтички :lol:
А това е една от розичките, които засадих през пролетта. Уж не цъфтят на първата година, но тази ще ме зарадва - има 4-5 пъпчици. Даже и цвета са и уцелили :D Знам, че Бари много ще я хареса :wink:

*
« Отговор #265 -: Юли 07, 2008, 10:55:23 am »
Цветето на Ели ми прилича най-много на цвят от тиквичка или краставица, и дано се окаже цвете,а не объркано семе, и да не излезе от него някой зеленчук  :oops:

Фанти, както вече писах, "цветето" ми в действителност е тиквичка - декоративна  :wink:
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #266 -: Юли 07, 2008, 21:06:02 pm »
:D Знам, че Бари много ще я хареса :wink:

:D :D :D Мерси,Дани!Айде като разцъфти повече пак да я снимаш! :balk_21:
*
« Отговор #267 -: Юли 08, 2008, 12:36:31 pm »
Още снимки.  :)
Реших да пусна 2 снимки на още един  цъфнал Амарилис от вчера, дано ви харесат:

[/cente

*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
« Отговор #268 -: Юли 08, 2008, 15:08:39 pm »
Страхотни сте  :D. Ето и един поздрав от мен.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
« Отговор #269 -: Юли 08, 2008, 16:16:49 pm »
Фанта, много е красив амарилиса! :D
Лидия, страхотна далия! :D

Ето и моите далии, които купих, посадих тази пролет, и цъфтят за първи път:

Айде стига толкоз за днес  :wink:
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
*
« Отговор #271 -: Юли 08, 2008, 19:22:36 pm »
Дойде ред и на още мушката, така че ето ги:

[/img]     

*

bobi 2

• 384
  • "член на групата 3 от 6" хихи
« Отговор #272 -: Юли 08, 2008, 19:52:26 pm »

Здравейте и от мен момичета. Оси, разбрах най-накрая как да ги слагам тези снимки :lol:
« Последна редакция: Юли 08, 2008, 19:55:59 pm от bobi 2 »
*

Osiana

• 4888
« Отговор #273 -: Юли 08, 2008, 20:21:33 pm »
Цитат
Оси, разбрах най-накрая как да ги слагам тези снимки

Ааа, радвам се. Сменила си си ника? Или? Не помня някой с ник Боби... но се сещам коя си. Много хубава роза.

Момичета страхотни цветя имате. И аз утре ще снимам и ще кача малко снимки. :D

« Отговор #274 -: Юли 08, 2008, 20:33:44 pm »
Оси, Лиде, страхотни далии :balk_47: И аз засадих няколко грудки тази пролет, но още им е раничко. Искам да са като вашите :lol:
Оси, наесен ще питам как да се погрижа за тях  ... чувала съм, че се вадят:?
« Последна редакция: Юли 08, 2008, 20:36:06 pm от Danny S »

*

Osiana

• 4888
« Отговор #275 -: Юли 08, 2008, 21:12:57 pm »
Цитат
Оси, наесен ще питам как да се погрижа за тях  ... чувала съм, че се вадят:?

Да, вадят се. Аз някои не ги извадих............и ги няма вече. :? :lol:
ПП. Аз не съм показвала далии тази година.

Далия/Гергина

Царицата на есенните градини

Далиите, гергините вероятно идват от далечно Мексико.

Легендата разказва, че испанският завоевател Ернандо Кортес е първият европеец, който през 1520г. за първи път има възможност да се наслаждава на чудните цветове. Приблизително 270г. по-късно тези разкошни цветя са пренесени от ботаническата градина на Мадрид по целия свят.

Наречени са на името на шведския ботаник Андреас Даал.

Една от многото градини и оранжерии за отглеждане на далии е градината в Хамбург, която разполага с 10 хил.кв.м от най-голямото насаждение на този сорт цветя в Северна Германия и е открита преди 82 години. Тогавашният директор Фердинанд Тутенберг засажда първото цвете като част от голям парк, който замисля да създаде в центъра на града.
Оттогава изобилието от цветя се обогатява непрекъснато.
Днес те наброяват 12 хиляди от 261 различни сортове.

Предлагаме няколко полезни съвета за всички, които искат да имат далии в собствената си градина.

Място: светло и слънчево.

Време на засаждане: април до началото на май.
Ако луковиците са станали много големи по време на презимуването, разделете ги. Колкото по-малки са те, толкова по-добре цъфтят.

Почва: глинесто-хумусна градинска почва, добре отводнена.

Торене: oще при появата на първите стръкчета (6седмици след саденето) и след това всяка седмица.

Цъфтене: от август до октомври.

Грижи: Нужна е много вода.
Стъблото се завързва на височина 20см – така растението няма да се прегъне под тежестта на цвета. При по-нататъшното порастване отново завързвате и при прецъфтяване махате цвета.

Презимуване: В късната есен луковиците се изваждат от земята, растението се изравя, като се отстраняват около 10см от него.
Съхранява се в помещение с температура 5-6 градуса върху стърготини или сух торф.
Далиите, които се разсаждат от семена, не са годни за презимуване.

Cъвети:   Как да накараме далията да цъфне по-рано? Ако трябва миналогодишните грудки, запазени през зимата, да цъфнат по-рано през лятото, те се засаждат в големи саксии през март и се поставят в светло помещение, където се събуждат. През май, когато е преминала опасността от слани, се засаждат навън, където ще цъфтят. Така цъфтежът започва най-малко един месец по-рано, отколкото при растенията, чиито грудки са засадени направо на мястото.

Махайте всеки път увехналите цветове.

Достигне ли цветето 30см височина, отрежете високо стръковете, за да се получат странични разклонения. След това откъснете пъпките, така цветовете ще станат огромни.

В саксия или в градина подкрепяйте с пръчка или връзвайте стъблата, тъй като цветовете на далите са много тежки и се кършат много лесно.

Далиите кактус са с най – разнообразни форми и цветове.
Далиите джуджета са кралиците на лятната градина.
Далиите помпони са идеални за огромни букети.
Откъснете ги вечерта, когато още не са се разтворили.

И още:

Отглеждане:   В условията на нашия климат гергините са незимоустойчиви. Температури под 00С повреждат надземните части, затова далиите се отглеждат предимно като многогодишни с прибиране на кореновите грудки през есента или по-рядко като едногодишни видове. Засадете ги на слънчево място, защитено от силни ветрове, но добре проветриво. Тъй като те са цветя на късия ден, не бива да се огряват от слънцето повече от 6 часа на ден, в противен случай зацъфтяват по-късно. Изискват плодородни почви, добре дренирани и наторени; глинестите и песъчливите почви са крайно неподходящи. В горещите летни дни трябва да се поливат и оросяват редовно и обилно. Наторява се периодично от юни до края на август предимно с фосфорни и калиеви торове.
При много култивари (за рязан цвят) е необходимо т. нар. пасинковане - отстраняване на страничните пъпки с цел да се получат едри съцветия на дълги дръжки.  При други сортове е препоръчително пензиране (премахване на връхната пъпка), за да се оформят скелетните оси на растението. По-високите хибриди се привързват към дървени пръчки, за да не полягат. За да цъфтят продължително и с по-едри цветове на всички гергини трябва да се отстраняват прецъфтелите кошнички.
Далиите прекарват в състояние на покой зимата, когато кореновите грудки трябва да се извадят и съхраняват при определени условия. С падането на температурите с 1-2oC под нулата през есента грудките се изравят, почистват се добре от почвата и се държат 15-20 дни в прохладно и влажно помещение, за да вкоравее кожицата им. След това се съхраняват при температура 2-6°C и висока относителна влажност на въздуха (60-80%). Може да се действа и по следния начин: извадените грудки се разполагат за просушаване в проветрива оранжерия за 5-6 дни. После се почистват от корените и стъблата се срязват на 3-4 см от кореновата шийка. Местата на среза се посипват с прах от дървени въглища или вар. Грудките се оставят още една седмица в оранжерията. В кутия или кашон се постила плътна хартия, така че краищата да останат навън. На дъното се посипва 3 см почва или пясък и се слага един ред грудки. Пространствата между тях се запълват с пръст. Върху тях се редят на етажи останалите грудки с тънък слой пясък помежду им. По този метод се напълва целия кашон и накрая се покрива със свободните краища на хартията. Това е един от най-лесните и удобни начини за съхраняване на кореновите грудки.

Размножаване: Далиите се размножават семенно и вегетативно - чрез отделяне на коренови грудки или стъблени резници. Семенното размножаване се практикува само за простоцветните култивари или при селекция. В един грам се съдържат около 150 семена, които пазят кълняемост 3 години. За приготвяне на разсади семената се садят в сандъчета през март-април. Поникват за седмица. Изваждат се в откритите площи след като отмине опасността от пролетните слани.
В домашни условия гергините най-често се размножават чрез отделяне на коренови грудки. Това се прави през пролетта, когато възобновителните пъпки станат добре видими. Всяка разчленена грудка трябва да носи част от кореновата шийка с 1-2 възобновителни пъпки (оченца). Засаждат се в саксии или на постоянно място в зелените площи през май или началото на юни.
Размножаването чрез стъблени резници се извършва от средата на февруари до средата на април. За целта грудките се поставят при условия на растеж - засаждат се в почвен субстрат, осигурява им се интензивно осветление, умерена влага и температура 20°С. Когато стъблата пораснат до 5-8 см от тях се приготвят резници. Те се вкореняват при висока въздушна влажност, температура около 20°C и засенчване.

Използване: Далиите са едни от най-популярните и отглеждани цветя по целия свят, както в обществените, така и в домашните градини. Ценят се за обилния и продължителен цъфтеж, широката палитра от багри и разнообразни по структура съцветия. Ниските културни форми се ползват в геометрични и геометризирани композиции, подвижни и неподвижни цветници, ивици, масиви, смесени бордюри, цъфтящи алеи. Намират приложение и при фасадно зацветяване на южни и западни изложения, за цветни тераси, както и като саксийни цветя. Средновисоките и високите хибриди участват в групи, масиви и смесени бордюри. Сортовете с едри кичести или полукичести цветове се отглеждат за рязан цвят. Богатството на декоративни форми предполага и възможности за създаване на специални цветни кътове и изложби.

*

bobi 2

• 384
  • "член на групата 3 от 6" хихи
« Отговор #276 -: Юли 08, 2008, 21:19:20 pm »

Да смених си ника. Доскоро бях qwertyasd. Специално си взех нов фотоапарат и сега това му е премиерата: :P
« Отговор #277 -: Юли 08, 2008, 21:22:36 pm »
Оси, слънце си :lol:  А мен ме беше страх да не разчупя грудките щото може да се повредят :oops:  Напролет ще опитам и засаждането в саксия за по-ранен цъфтеж - явно е необходимо, защото моите още не са и напъпили :(

*

Osiana

• 4888
« Отговор #278 -: Юли 09, 2008, 11:38:43 am »
Летен люляк. Наложи се два пъти да го пресявам и затова изглежда малко проскубан...но догодина вече ще е във форма.

Снимка от мин. година

Mystique Ruffles (рошава)

« Последна редакция: Юли 09, 2008, 11:41:42 am от Osiana »

*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
« Отговор #279 -: Юли 09, 2008, 12:15:34 pm »
Далиите са страхотни Ели. Само лилавката е разцъфнала в нас. Чакам и другите с нетърпение. :)
Да не изреждам, имате страхотни цветя.  :) Оси незнаех, че има и летен люляк :oops:
Много е красив. :)
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0