Оси, аз имам точно такава ехмея с розов цвят, каквато ти описваш. Но мислех, че има и други видове ехмея освен нея. Пак съм тънела в заблуда.
Ехмеите и вризеите си приличат, понеже са от едно семейство. Семейство Ананасови (Bromeliaceae).
Ето тук за видовете вризеи, мнооого видове и снимка на вризеята на Жеки, която по-точно е вризея - (Vriesea duvaliana).
http://www.golatofski.de/Pflanzenreich/gattung/v/vriesea.htmА тук снимки на Ехмеи:
http://images.google.de/images?gbv=2&ndsp=18&hl=de&q=Aechmea&start=0&sa=NЕхмея - Aechmea Раздел: Декоративноцъфтящи
Семейство: Ананасови / Bromeliaceae
Описание: В природата се срещат повече от 170 вида ехмеи. Ехмеята принадлежи към ананасовите растения. Листата й са дъговидни и извити навън, жилави и сиво-зелени на цвят. Цъфти на втората и третата година в периода от май до октомври. Цветът е съставен от голям брой розови брахтеи с бодливи ръбчета. След цъфтежа обаче растението умира.
Грижи: Tрябва да се полива с филтрирана вода, иначе по листата ще се появят бели петна. През лятото често пръскайте растението с топла вода, за да му осигурите нужната влажност на въздуха. По време на растежа подхранвайте всяка седмица с течна тор. Прецъфтелите цветове се отстраняват. В периода на растеж се нуждае от редовно захранване и обилно поливане, през зимата по-умерено поливане.
Място: Подходящо е за просторни помещения. Растението обича топло и слънчево място. По възможност го дръжте на открито през лятото, а есента го вкарвайте в помещение. Отглежда се при умерена температура, но не по-ниска от 10°С през зимата. Силните температурни колебания трябва да се избягват.
Размножаване: Размножава се с резници през лятото, а семената, посадени на пролет, при температури около 20°С бързо поникват. Пресажда се веднъж на две години след прецъфтяването му, на пролет. След цъфтежа растението загива, но преди това ехмеята оставя две-три издънки, чрез които новото растение щв покълне. Вкоренените издънки се пресаждат в специална пръст за бромелии.
Съвет: Ако ехмеята не цъфти, поставете в саксията ябълка под етилен. До 2 дни растението ще цъфне.