нека да обясня какво наскоро научих по темата.
една мадама беше попитала в бг-мамма, дали прогестеронът е вреден при начална бременност. друга една мадама й беше привела цитати на английски от статии с 30-годишна давност, в които се твърдеше, че е вреден на базата на емпирични данни.
на мен ми стана много чудно, защото а) от сто години съм чувала, че прогестеронът е "хормонът на бременността, той не вреди", и б) нали на всички ни дават Утрогестан след АРТ, а то е пак прогестерон.
проверих на сайта
www.safefetus.com, който дава инфо за лекарствата според становището на американската администрация по храните и лекарствата (вездесъщата FDA).
там нямаше нищо за Utrogestan, но намерих за Duphaston. Пишеше, че приеман в първия триместър, има тератогенен ефект върху плода.
изправи ми се косата, мислейки си, че утрогестан, дуфастон, прогестерон - се тая. и си викам, тия хора какво ни дават бе?!
попитах моя лекар за тая мистерия и той ми каза така - да, това за дуфастона се знае отдавна, коментирано е по семинари, в статии и т.н.
утрогестанът, каза той, няма този вреден ефект, който има дуфастона (съдържащ синтетичен хормон прогестерон).
тва е, което аз научих по темата.
в клиниката, която посещаваш, може да са на друго мнение или знание по въпроса, щом изписват Дуфастон след АРТ.
коментирай въпроса с лекуващия лекар.