0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
лориане, и моят спи в чувал откакто се е родил, та и до този момент. Не знам дали това с изхлузването зависи от модела (особено ако е с ръкави, направо ми се струва невъзможно). Но като са новородени не могат и да се мърдат особено. Може би шаноар има други доводи. Нека да видим какво ще каже!

цигу, срам - не срам, но някои от тези бебешки работи не ги знам как се казват на български (малко са, ама се случва понякога).   :oops:

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката - 2 &
« Отговор #201 -: Юни 19, 2011, 10:57:59 am »
Цигу,аз също не знам думата на български, но това което си показала е за стягане ( swaddlе). Бебетата по някаква причина се успокояват като ги повиеш по-стегнатичко, сигурно защото така са били в утробата и изведнъж на широко им идва много. Аз лично не бих купила специално одеало изрязано за тази цел, защото това можеш да си го правиш и с обикновено одеало. Ето тук дори има видео как се прави: http://www.youtube.com/watch?v=CHcaNXCx_eo&feature=fvwrel. Аз Ивана умишлено я отказах от това стегнато повиване още на 2-3 седмици, но има майки по 3-4 месеца го правят, защото успокоява детето. Аз лично реших да я отуча това да я успокоява и не мисля, че сгреших.
Колкото до това какво бих взела - няма такова нещо което бих отказала. Много от бебешките неща се позлват за толкова кратко, че е грехота да се купуват нови и да се изхвърлят.

Б.
« Последна редакция: Юни 19, 2011, 11:04:34 am от Bobbie »

относно чувалчетата- аз съм чела точно обратното- че са най-подходящи за новородени, защото в одеалцата може да се увие и да се задуши малкото бебе, а от друга страна не се притесняваш че е отвито нощем. Няма как да се изхлузи навътре, освен ако не е много голям чувала. Въпреки това в началото имах само един голям чувал и бяхме с одеалце, а сега с тънко чувалче и ми е удобно защото нашия от ритане понякога и ританки сваля, а какво остава за одеала, а сега няма тази възможност  :)
Това ме подсеща, че за необходимите неща в началото ви трябват предимно пижамките, които в бг наричаме гащеризони. Аз преди въобще не бях наясно какво точно ще носи бебето и имах предимно разни готини комплектчета за навън- хубави предимно за очети, но така и почти не сме ги носили. Видях че в родилното бебетата бяха с такива пижамки върху боди и се оказа след изписването че имам само 1-2 подходящи, та се нарожи мъжа ми наред с други консумативи да купува и комплект пижамки- от тънките памучни без апликации, които ползвах нонстоп, а сега вече само по боди ще спим.
За приемане на подаръци зависи дали са ви подарени или дадени на заем, защото понякога за големи неща се връщат обратно. Всъщност аз даже предимно това харесах на идеята да ми подаряват, за да ги върна след това и да не се чудя къде да побирам толкова обемни вещи, особено ако няма на кой да ги подаря. Обаче се притеснявам дали ще учелеят някои неща като количката докато ги върна.
Именно, сами. Чувалите са ги изобретили, за да не се използват одеяла, в които е много по-лесно бебето да се омотае. В друга тема се обсъждаше и синдрома за внезапната смърт. От както са предприети някои мерки, във Франция специално, тези случаи са намаляли значително. Една от мерките е да се спи без одеяла, възглавници и каквито и да било завивки.

За дрешките, и на нас ни подариха мнооого дрехи, но повечето бяха много хубави, но и много неудобни за новородено. Според мен най-удобни и за бебето и за майката са бодитата и пижамките. Повечето сладки костюмчета така ми седят, някои даже не можа да ги облече и веднъж  :oops: Или му ги обличах веднъж, снимах го и пращах снимката на този, който ми е подарил костюмчето  :lol:
*
Ха сега да напиша какво имам предвид. Четох преди време, че класическите чувалчета не са подходящи за новородено именно поради опасност от изхлузване от ръкавите навътре в чувала и т.н.т. Поради тази причина когато моя син беше мъничък ползвах това
разбира се не точно същото, но идеята е тази. Много съм доволна от тях и благодаря на този, който ги е измислил. Това е порт бебе одеало и може да се ползва и за количката. Между другото аз в Бг не съм виждала чувалчета с дълги ръкави, но може да не съм догледала, тъй като моя син от скоро спи с чувалче и по обясними причини, то е без ръкави.
« Последна редакция: Юни 19, 2011, 22:50:47 pm от shanoar »
*
За БГ - не знам какви чувалчета има, но се сещам сега че имам едно чувалче, което купувах като бременна още. Плюшено, средно дебело, има ръкави които са с цип и може да се махат. Никога не съм го ползвала, само го изпрах и така си седи.
Според мен поне, за бебе до 3м., че и до 4 - чувалчето е излишна работа, то и да мърда детето го прави толкова лежерно, че едвам нагъва завивката - да се отвие, или задуши с нея - не ми се струва много вероятно, но все пак съдя по моето дете, сигурно има и по-швъкливи.  :D

Откакто се стопли, завивам дребното с някоя много тънка пелена /тип бархетна/, ако му е горещо - отвива се и го оставям така. Честно казано - не виждам защо трябва да го завивам, или опаковам в чувалче /било и лятно/, при положение че температурата в спалнята ни сега надвишава 25 градуса дори нощем. Аз самата спя отвита и почти гола и би ми било адски кофти, ако някой можеше да ме опакова в нещо и да ме принуди да спя опакована и да ми е жега.  :lol: Може и да ми е неправилно мисленето, но няколко нощи - пипах крака, ръце, нос на бебо - топли са, ако и да е отвит и спрях с опитите за завиване. Той си знае човека как му е най-добре. Внимавам единствено да не е на течение и толкова. Да ставам да завивам по 100 пъти при тези температури - безумна история. Като се наложи да спим на климатик - ще завивам вероятно, но все още се диша през нощта при нас и само на отворени врати... Ако съдя по днешния ден - няма да е още дълго така.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Според мен поне, за бебе до 3м., че и до 4 - чувалчето е излишна работа, то и да мърда детето го прави толкова лежерно, че едвам нагъва завивката - да се отвие, или задуши с нея - не ми се струва много вероятно, но все пак съдя по моето дете, сигурно има и по-швъкливи.  :D
Има, има по-швъкливи - от малък успяваше да се отвие качествено. За пръв път сега спи без чувал, откакто е топло (месец-два) и ми е голяма драма. Завивам го с една пелена, ама тя е много голяма, обикновено спи върху нея, но тая сутрин го заварих увит като пашкул. Ще търся нещо друго тези дни, че се притеснявам.
Иначе за зимата съм се подготвила със следващия размер чувалче - дано само да се съгласи да спи в него! Страшен фен съм на тези устройства, нищо по-удобно няма!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

И моят е швъклив още от новороден  :D Като имаше колики постоянно си вдигаше крачетата и се истласкваше на горе  :lol: . Сега често го намирам легнал по диагонал в леглото. Като почне да се разсънва сутрин също почва да шава много. Не си го представям с нещо друго освен чувалче  :) То си е до бебе явно.
Мога ли да помоля наскоро родилите мами, или тези, които ще раждат и са се подготвили (за разлика от мен  :oops:), каква марка пелени купихте? Под "пелени" разбирам тези мултифункционалните - за покриване, подсушаване и пр., не памперси. Попрегледах минали теми, но май нищо не откривам. Може би не е и толкова важно (какво толкова ще му объркат на тензуха  :?!), но след като купих чаршафите и успях да сбъркам, реших за това да питам предварително. Тези чаршафи изглеждаха много добре на външен вид, но като ги отворих и пипнах... 8O То аз не знам ще мога ли да спя на такова твърдо нещо! А пише 100% памук  :x Дано прането с омекотител помогне, но ме съмнява  :?
Иначе, виждам че много мами сами си шият, но аз като съм с две леви ръце, мисля да купя, та искам да са хубави.
Ако Софийските мами кажат и в кой магазин е най-добре да се свърши цялата работа с покупките по списъка, ще съм много благодарна, че време не остана за обикаляне  :( Като гледам май повечето пазаруват във Вис Виталис и някакъв бейби мол в Люлин, но Люлин ми е малко далечко...
За юлски бебчета носи ли се повече от едно боди за изписването? При 30+ градуса не виждам как ще се облече всичко от комплектите, но да не ме овикат пък в болницата  :(
И помпа за кърма за първо време трябва да избирам, но и за това сигурно е писано много, така че няма да се разсърдя, ако ме отсвирите по този въпрос  :wink:
Извинявам се за дългото писание - много въпроси, много нещо  :oops:
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Не знам до колко ше помогна, защото не съм в БГ, но аз купих на Ивана  чаршафчета, които са плюш ( с ластик естествено). Страхотно мекички са. Имам само два броя, но са ми достатъчни и вече една година си карам с тях. Ако има такива, аз лично горещо ги препоръчвам.

*
vanyush, аз лично не съм пазарувала от един магазин само.
Купила съм обикновени тензухени и памучни пелени, намерих ги в Бейбитория 4 бр. в пакет за 7 лв, ако не ме лъже паметта. Памперси ( пелени за еднократна употреба) не съм купила още, но мисля да го направя тези дни.
Чаршафчета купих на Angel baby и съм много доволна от тях.
За изписването - със сигурност ще взема боди с късо ръкавче и панталонки. В тези жеги не си представям да се навлича бебе с ританки и бодита с дълъг ръкав.
Помпа не съм купувала, тъй като една приятелка ми подари нейната - ръчна помпа на Авент. Ще видя как ще се справя, ако се наложи, чак тогава ще купя електрическа ( Авент или Медела).

По-големи магазини, в които можеш да намериш повечето неща от предварителния ти списък са Вис Виталис, Малечко, Хиполенд, Беибитория, Джъмбо. Може и от интернет да си поръчаш- Пакостник, Касида, Кикиморско царство....
Мерси, момичета!
Боби, супер идея за плюшените чаршафчета (не вярвам да няма) - зимата ще се възползвам  :wink:, а за лятото като купувам май ще искам да пипна първо срам не срам... :oops:
*
Плюшени не съм виждала, но от трико с ластик  можеш да купиш в Пигис хаус, а тънка лятна пелена си купих от Хиполенд.
*
Тънка лятна пелена (категория "за малко ми трябва") има и в Джъмбо. Прилича на тензух, но не е точно това, по 4 бр. в опаковка за 10 лв. ползваме ги за "завиване", когато заспи в горещините. На вид не са нищо особено, но вече десетина пранета издържаха...
От онези "многофункционалните" пелени има във всеки по-голям магазин. На тях няма какво да им сбъркаш, за начало не ти трябват повече от 2-3 такива пакета. В комплект обикновено са по две тензухени и две бархетни.
Между другото противно на разпространеното мнение плюшените, тук по-скоро са хавлиени, чаршафи с ластик не запарват, ние спим с такива и зиме и лете, но трябва да са качествен памук. Смело купувайте за децата такива.
Момичета не прекалявайте с пазаруването, че после ще се чудите къде да прибирате излишъците ;)

*
Успешен ДРЗ във Варна!!  :D
*
 Аз бархетни пелени не съм купила  :oops: ,дали ще ми липсват?
 Имам няколко памучни, които си представям да ги ползвам като одеалца, за слагане под бебчето и на повивалника. Иначе за под главичката съм предвидила едни малки кърпички, от много тънка хавлиена материя, както и за забърсване на устичката при връщане на храна
*
Didon, какви са тези памучни дето си купила, тензух ли имаш предвид?
Бархетните пелени ползвам за най-различни работи, например големите за след баня слагам върху хавлийката и увивам бебчо най-напред с нея-попива идеално. Тесните бархетни пелени са идеални чаршафчета за количка-пасват точно. Дано съм ти била полезна, ти си прецени дали ти трябват.
*
 Не са бархетни. От памук са,примерно като памучните тениски, нещо такова. Аз тях мислех да слагам и в количката. Обаче пък не съм се сетила, че мога да слагам върху хавлийката. Струва ми се много практично. Предполагам, че съхнат много по-бързо от хавлиения плат и подсушават по-добре кожата, а това нали било важно
Без да се оплаквам, да споделя впечатленията от уикендския си пазар - дано е от полза за някоя софийска мама с немного време за размотаване  :wink:. Ако някой има огромни очаквания (като мен) да вземе всичко от едно място, това със сигурност няма да е Вис Виталис  :?. Не че е лош магазинът, но определено няма избор. Примерно, обикновени пеленки (и чаршафи) намерих, но някакви особени красоти (напр. като тези от снимките на shanoar нямаше). В онлайн магазините изборът е далеч по-голям, но нали исках и ръка да пипне... :( Е, то и във Вис Виталис не може много да се пипа, понеже мостри няма, а не върви да разопаковаш  :). Хубави хавлийки също не намерих там (тях успях тайничко да ги тествам в ъгълчето и всички ми се видяха адски твърди  :wink:. Но пък изобилието на колички беше изумително (сигурно защото поне това вече не ми трябва  :D) Слингове - никакви  :( И с опитите да получа съвет от продавачките за козметиката поне нещо не ми се получи, но може пък просто случайно да съм попаднала на най-големия "капацитет"...
Преди време бях разглеждала Джъмбо, но тогава ми беше рано да се задълбочавам (или поне така си мислих   osi_10). Все пак, по спомен, там изборът беше много по-богат, имаше и по-обикновени и "по-лъскави" неща.
Набързо разгледах Бейбиторията също - сякаш са се ориентирали предимно към по-скъпите стоки, така че ако някой иска всичко да му е по, по, най - магазинът е добър за пазаруване от едно място.
Успех на всички с пазаруването и пак благодаря за насоките  :)
*
От комплектите пелени аз накрая имах 10 комплекта (картинката е синя със зайче мисля), защото все не ми стигаха. В началото слагах памучни под главата, на повивалника, ако се наложи на голямото легло да ги слагам пак от тях (все пак нашите чаршафи не ги перях с техния прах), в количката, дори завивах с тях в най-топлото. От тензухените - на хавлийката при къпане, забърсвах устите, подлагах при хранене... Все още ги ползвам.
Като качество - българските продукти на Сали и Натали са едни от най-добрите според мен.