Здравейте, момичета. И аз усилено всеки месец се мъча с тестовете за овулация, и мисля, че горе - долу схванах идеята им. Уловката при всички тестове, които съм ползвала са онези часове, в които следва да настъпи овулацията след получена наситена повече или колкото контролната ивица тестова такава. Според мен, продължителността на т.нар. лутеална фаза е постоянна при мен - 14 дни, но проблема е, че понякога не настъпва на 14-15 ден от началото на цикъла, а напр. на 19-20 ден. така се получи при мен този цикъл.
Относно наситеността на тестовата ивица, задължително условие при вески тест да бъде считан той за положителен е, същата да бъде наситена поне или повече от контролната. Всеки друг резултат при наличие само на контролна ивица следва да се счита за отрицателен, т.е. лутеинизиращия хормон, виновен за овулацията все още не е достигнал своя връх, и следователно няма как да се очаква да настъпи овулация. Овулацията настъпва в рамките грубо до 48 часа след този пик. Тези тестове показват само този пик, но не и кога точно ще настъпи отделянето на яйцеклетката.