При първата ми бременност, която се забави 8-9 месеца от началото на опитите, често прибягвах до тестовете за овулация. Пробвала съм различни и като че ли нито един не беше категорично добър, т.е. все имах някакви съмнения относно достоверността на резултата. Все пак ги използвах като ориентир в съчетание с метода на цервикалната слуз и бебето се получи.
При втората бременност си казах, че ще се ориентирам само по цервикалната слуз и по календара, защото цикълът ми е точен, а и имам дългогодишна статистика, от която много ясно се виждат тенденциите - дължина на фоликулярната и лутеалната фаза, предполагаеми дни на овулация и прочие. Е, без тестове няколко месеца пак не ставаше. Затова си взех Oview и, като усетих промяната в цервикалния секрет, започнах тестването. Два дни имах еднакви черти - първият ден тестовата се появи по-бавно от контролната, а вторият тестовата се появи дори преди контролната. На третия ден тестовата беше много по-слаба от контролната. В крайна сметка бяхме започнали с ежедневните опити още преди да се тествам, така че ни се събраха четири поредни дни с ласки. След двудневно закъснение на цикъла и доста красноречиви симптоми, направих положителен тест за бременност, при това вечерта.
На следващия ден пробвах и с един от останалите ми овулационни тестове, който също стана положителен и отново тестовата черта се появи преди контролната.
А ето и малко повече информация по този въпрос:
По принцип ову тестовете са по-несъвършени от тези за бременност. Те са направени така, че да уловят само високи концентрации на ЛХ (примерно над 50 мерни единици), защото при овулация ни интересува пикът на този хормон. Тъй като ЛХ много наподобява като молекулярна структура хормона на бременността - ЧХГ, ову тестовете засичат и повишените нива на ЧХГ (неслучайно в упътванията към тях винаги пише, че резултатът се повлиява ако сте бременна). Но поради това, че ЛХ тестовете са направени да хващат по-високи концентрации на хормоните, ову тестовете могат да покажат бременност на по-късен етап от ЧХГ тестовете и затова по принцип не се използват като тест за бременност. ЧХГ на свой ред улавят само хормона на бременността, те са по-съвършени като изработка (затова и по-скъпи) и повечето от тях засичат концентрация от около 20 мерни единици, т.е. два пъти по-чувствителни са от ЛХ тестовете. С други думи: тестът за бременност ще установи наличието на такава още в първите дни след закъснението, той рядко греши и не може да се използва за друга диагностика освен за бременност. Тестът за овулация хваща както овулация, така и бременност. За да засечете обаче бременност с него, трябва закъснението да е по-голямо, да сте сигурни, че овулация е имало и е минала и също така че не сте вземали лекарства, които пречат на достоверността на теста.
Пиша всичко това, защото често пъти след доказана овулация и усърдни опити, остават по един-два неизползвани ову теста, които могат да се използват за потвърждаване на резултата от тест за бременност, който е бил с мнооого бледа втора чертичка - например след ден-два може да се приложи един ову тест. При ову теста обаче, независимо дали се използва за овулация или бременност, резултатът е положителен само ако и двете черти са с еднаква наситеност!
За пръв път чух за използването на ову тестовете за засичане на бременност от една жена, която поради някакви проблеми беше започнала с чисто експериментална цел да прави ову тестове всеки ден от цикъл до цикъл. След като веднъж е засякла овулация през месеца, точно преди да й дойде, при това три поредни дни, тестовете й за овулация отново стават положителни. При направен тест за бременност, се оказва, че е бременна. Така се разтърсих за повече инфо и открих това, което написах по-горе. Мисля, че е любопитно и не много добре известно, затова го споделям с вас.
Успех с тестовете и най-вече с бебеправенето.