0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
"Дюкански" рецепти
« -: Март 02, 2008, 16:15:53 pm »
ЗАБЕЛЕЖКА:
рецептите за протеиновите дни са оцветени в червено, а рецептите за протеиново-
зеленчуковите дни са оцветени в зелено


няколко бързи и лесни рецепти за чистите протеинови дни:

1. рибена супа

пускате една глава лук в 1 литър вода с малко сол и оставяте да се свари за 15 минути. махате от огъня и пасирате. после добавяте 1-2 парчета филе хек или друга риба без кости и сварявате за още 20-тина минути. разкъсвате рибата на парченца. разбивате 1-2 яйца и застройвате. подправки - сол, черен пипер, магданоз, други по вкус.

2. пиле с кисело мляко на микровълнова (рецептата е на Мели)

вземате пилешко филе и го нарязвате на малки хапки. слагате го в йенска тенджерка, заливате с една кофичка обезмаслено кисело мляко и без да покривате с капак, слагате тенджерата в микровълновата за 40-50 минути. не се слага сол!

специално за онези, които не могат без десерт!

3. желирано "плодово" кисело мляко

една кофичка обезмаслено кисело мляко се разбива добре и се разбърква с половин пакетче разтворима напитка "Степ" или "Кенди" (те са с подсладител" с аромат по вкус (аз предпочитам ягодата и малината - стават най-добре). разтваряте 1 пакетче желатин "д-р Йоткер" по указанията от пакетчето, смесвате с млякото и оставяте в хладилник за 2-3 часа.

4. желирано прясно мляко

1/2 литър обезмаслено прясно мляко се подслажда с течен подсладител Суитли. овкусява се по желание с нескафе, с много мъничко какао или с ванилия. разтваряте 1 пакетче желатин "д-р Йоткер" по указанията от пакетчето, смесвате с млякото и оставяте в хладилник за 2-3 часа.

5. супердиетично "плодово" желе

същата рецепта като киселото мляко, но вместо кисело мляко, разтваряте "Степ"-а във вода. от това по-диетично - няма. :)

6. крем-карамел

по обичайната рецепта, но подслаждате с течен подсладител за термична обработка и не слагате карамелизирана захар, естествено.

7. прочутата палачинка на Дюкан

1 яйце се разбива с 3 супени лъжици обезмаслено кисело мляко. може да се добави щипка сода за хляб. добавят се задължителните за режима 3 супени лъжици овесени трици, разбърква се добре и се пече на нагорещен тефлонов тиган без мазнина - като обикновена палачинка. става много вкусно, може да се ползва за закуска - натюр, с извара, с шунка, или за обяд - с печено месо, като дюнер.


8. яйца по панагюрски

аз ги правя много лесно в микровълновата фурна. слагам йенска тенджерка с вода да заври, във водата малко сол и оцет, чуквам яйцата и връщам обратно във фурната до готовност. изсипват се върху обезмаслено кисело мляко. позволени подправки - сол, чесън, червен пипер.


« Последна редакция: Май 18, 2008, 19:37:32 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #1 -: Март 02, 2008, 16:48:27 pm »
Сигнус, много ти благодаря, че пусна темата. Аз на няколко пъти предлагах, но никой не реагира, а и аз мисля, че сме много малко дюканките. Много се радвам, че ще може да обменяме рецепти.

Панирано пилешко филе /бутче/
Пилешкото филе или обезкостено бутче, се маринова със соев сос, малко горчица и най-различни подправки, аз наблягам на сминдух и копър /Тодорова ми каза да ги ям постоянно и колкото мога повече/. След това разбивам едно яйце и слагам една лъжица трици за гъстота, топя месото и го запичам на грил-тигана без да слагам мазнина. След това го поливам със сос от кисело мляко, пресен замръзен копър, чесън.


И две рецепти, които си ги измислих сама, нещо като разядки са.

1. Намачквам варено яйце, извара, майонеза, горчица и подправки - сминдух, червен пикантен пипер, сух копър, къри и понякога пикантина.

2. Варено яйце, извара, кис. мляко и същите подправки.

Количеството на продуктите ги слагам на вкус, нямам точни пропорции. Всичко се разджурка хубаво. Това го ям обикновено с филето.
*

    borovinka

  • *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #2 -: Март 04, 2008, 23:22:41 pm »
палачинката: 1 яйце, 1 с.л. извара, 2 с.л. овесени и 2 с.л. пшенични трици, 1 с.л. пр. мляко
правя си две наведнъж, че ми писна да мия тигана всяка сутрин за една палачинка само

пилешкото: на хапки в тефлоновия, малко бяло вино, къри, черен пипер, чесън
задушавам, оставям да се запече, изцеждам отгоре лимон, правя сос от 1/3 кофичка кисело мляко + 1 ч.л. горчица

дробчетата: на фурна върху много лук, черен пипер, лимон

извара: добавям кисело мляко, черен пипер, сварено яйце (ПЗ +червена печена чушка, праз)
яйцата: сварени, на омлет с кисело мляко и извара, по панагюрски

рибата: с фолио във фурната, лимон; консервираната и пушената - на салата с лук

зеленчуците: зеления боб ми е любим - носи копър, чесън, кисело мляко, лимон; салата зеле+праз+краставици, праз+варени яйца+безсолни маслини (по изключение, вместо корнишоните)

jam, иска ми се 10-15 да сваля, но като въведох данните си в дюканския калкулатор, се оказа нереалистично желанието ми. Ще видим таз работа.
« Последна редакция: Март 04, 2008, 23:28:11 pm от jam »
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #3 -: Март 06, 2008, 00:37:15 am »
Момичета, прочетете първо точно в какво се състои режима - какви салати, какъв зехтин, какъв лимон 8O

Ако имате нужда от гарнитура, споделям моята:
5-6 лъжици обезмаслена извара (най-вкусна ми е насипната в Пикадили)
2-3 лъжици кисело мляко
горчица (без захар) на вкус
добавям понякога и подправки за настроение, обикновено копър или чубрица

горния вариант има две разновидности:
- вместо горчица слагам надробено нетвърдо сварено яйце
- вместо горчица - рулца от раци нарязани на дребно
« Последна редакция: Март 06, 2008, 10:49:53 am от cygnus »


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #4 -: Март 06, 2008, 09:42:37 am »
Тази сутрин закусвам с дюкански мързелив тутманик.

Доза за 5 дни:

3 яйца
4-5 лъжици извара с връх
4-5 лъжици кисело мляко
3 лъжици пшенични трици
12 лъжици овесени трици
1 ч.л. бакпулвер
Всичко се разбърква много добре (аз ползвам пасатор) и се излива в тефлонова тавичка. Слага се в предварително загрята на 220 градуса фурна (аз пека на вентилатор). След като се зачерви се намалява температурата до 180 градуса. Общо печенето продължава 25-30 минути. Като извадя от фурната боцкам с клечка да видя изпечено ли е, поръсвам с малко вода и загръщам с кърпа (както баба казваше - да си обиколи нивката :wink:).


« Последна редакция: Март 14, 2008, 16:33:04 pm от ultra »


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #5 -: Март 06, 2008, 10:06:43 am »
Печена скумрия
Няколко филета скумрия се поръсват със сол,счукан чесън и лимонов сок и се пекат около 30 м.

Бяла риба филе със печен лук
Няколко филета бяла риба се покриват с тънко нарязан лук и се пече на умерена фурна.

 Пилешки кюфтета
Един килограм пилешко филе се смила,добавя се три лъжици кисело мляко с половин лъжичка сода,две-три лъжици пшенични трици и едно-две яйца.
Тефлонов тиган се намазва леко с олио и се пържат.

Нещо като яйча салата
Няколко варени яйца се нарязват и се объркват с извара и 2-3 лъжици кисело мляко и 1-2 скилидки чесън.


Другия вариант на салата са печени чушки с извара и кисело мляко. 
« Последна редакция: Март 06, 2008, 10:48:40 am от cygnus »
*
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #6 -: Март 06, 2008, 12:55:27 pm »
Таратор ( има ли смисъл да описвам как се прави - само подсещам)
Особеностите са да е без олио и с  кисело мляко с 0,1%.

Пълнени чушки с яйца и извара
Извара и яйца + подправки
печени и обелени чушки
пълнят се и се пекат
може и заливка с кисело мляко
дано не повтарям някоя рецепта

« Последна редакция: Март 06, 2008, 12:57:07 pm от cygnus »
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #7 -: Март 07, 2008, 16:26:52 pm »
Може, я :D

Да се похваля - падна и дванайстия килограм, по случая си направих режимни бисквитки:

3 белтъка
3-4 капки оцет (за по-добро разбиване на белтъците)
2-3 с.л. течен подсладител
ванилия
2 с.л. пшенични трици
4 с.л. овесени трици
1/2 ч. л. обезмаслено какао за половината смес

Идеята е да се разбият белтъците на твърд сняг, което при мен не се получи, но съм чела за сполучливи опити. Понеже си остана рядко, добавих допълнително трици, по оригинал е с общо 3-4 с.л. трици само. Загрях фурната на 200, сложих ги на вентилатор, после намалих до 150 градуса. Слага се с лъжица и се разстила на тънък пласт. Май малко ги пресуших повечко, ама ще си ги ям :D Симеон прояви интерес, но бързо се отказа :lol: Вкусът е нещо средно между ореховки и печени тиквени семки :jump12:


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    borovinka

  • *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #8 -: Март 09, 2008, 15:25:34 pm »
Много съм доволна, много! Дрехите ми висят вече, голям кеф било! В гардероба имам за дебело положение и за слабо, междинен вариант няма и ще си ми висят гащите докато успея да се намърдам в два пъти по-малкия размер.

Видях аз, ultra правила тутманик и ми стана лошо, щото много обичам и често правех за закуска. В мойта си рецепта замених олиото с вода, брашното с трици, сиренето с извара и стана стра-хот-но!

4 яйца
3/4 ч.ч. вода
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
200 гр. извара
~ 3-5 с.л. пшенични трици (в зависимост от големината на яйцата)
~ 10-13 с.л. овесени трици

Котани имат подправка "Рустикана" в мелничка (ако не ви се купува - сол, розмарин, мащерка, червен пипер, чубрица, босилек, естрагон)

Тавичката (~27 см) намазвам едва-едва със зехтин, че няма тефлон. Пека на 180'С с вентилатор, пробвам с клечка за зъби. Разделих си го аз на порции за тежките протеинови дни и го скрих в една кутия.  Обаче ме подушиха, малката яде, татко и го хареса...

Ще опитам домашен сладолед с подсладител да направя, дано се получи! Досега не съм купувала подсладител, каква марка да взема? Или няма значение?
« Последна редакция: Март 09, 2008, 15:52:12 pm от borovinka »
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #9 -: Март 12, 2008, 11:14:26 am »
Сладка палачинка:
1 яйце
1-2 с.л. прясно мляко
1 с.л. извара
1 с.л. пшенични трици
2 с.л. овесени трици
1 к.л. какао обезмаслено
1 щипка канела
15 капки подсладител Суитли


Всичко се разбива/пасира добре, изсипва се в тефлонов тиган и се пече на котлона. Става вкусна дебела сладка палачинка, на мен ми е предостаъчна за закуска :D
« Последна редакция: Март 13, 2008, 13:20:12 pm от cygnus »


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #10 -: Март 13, 2008, 11:10:25 am »
Снощи си правих

Сладкиш с извара

    * 500гр. обезмаслена извара - от насипната в Пикадили
    * 3 яйца
    * 250 гр.кисело мляко 0.1%
    * 1 бакпулвер
    * течен подсладител на вкус - сложих 3 с.л. ама стана много сладко, 2 ще са достатъчни
    * 1 ванилия - сложих една ампулка течна ванилия
    * добавих и малко канела


Разбърквате млякото с бакпулвера, добавяте яйцата, подсладителя, ванилията и изварата. Миксирате до получаването на хомогенна смес и печете в тефлонова тавичка. В началото разбивах с миксера, но останаха топчета от изварата. Включих и пасатора :D Пекох на 220 градуса около час, но стана една идея по-сухо, отколкото очаквах. Може би 40 минути ще са достатъчни.
Става много вкусно и засищащо сладкишче :hungry:
« Последна редакция: Март 13, 2008, 13:19:50 pm от cygnus »


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #11 -: Март 13, 2008, 14:35:55 pm »
правила съм и преди кексчета по дюкански в микровълновата, но честно казано, ставаха като гъба за миене на чинии.
днес направих най-сполучливия кекс досега, ето рецептата:

1 яйце
1-2 супени лъжици обезмаслено кисело мляко
1 супена лъжица извара или Екскуиза 0,2% (аз това ползвах)
2 супени лъжици овесени трици
малко мляно кафе или какао за аромат
течен подсладител на вкус
щипка сода

разбърква се добре с вилица в огнеупорна купичка и се слага за 4 минути в микровълнова - аз сложих на 60% мощност, тоест, около 500 киловата.

половината вече го няма :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #12 -: Март 13, 2008, 22:31:31 pm »
днес вечерях като бял човек - отдавна не бях яла "манджичка" и организмъ ми я приветства бурно. как не съм се сетила по-рано...

Гювече на микровълнова за ПЗ дни

в гледжосана керамична съдинка или в такава от огнеупорно стъкло (с капак) надробявате чушка, лук, малко гъби, домат. слагате 1-2 лъжици извара. ако искате месо - добавете някакво от режимните. аз сложих пушено пуешко филе. разбъркайте добре, затворете капака. поставете в микровълновата за 3-4 минути. отхлупете капака, чукнете отгоре едно яйце, затворете отново и още 2-3 минути.


става страшна манджа!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #13 -: Март 14, 2008, 16:31:20 pm »
Солена палачинка с пълнеж

1 яйце
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. извара
3 с.л. овесени трици

за пълнежа
2-3 пуешки филета
1 с.л. Екскуиза
1 с.л. кисело мляко
чесън на прах
копър

Сместа за палачинката се пасира много добре и се излива в нагорещен тефлонов тиган. Намалявате степента на котлона и изчаквате 2-3 минути преди да започнете да обръщате палачинката. Използвайте широка шпатула за по-лесно обръщане. Допечете за 1 минута обратната страна на изключен котлон. Гарнирайте и навийте палачинката. Изяжте я преди мъжа ви да я е видял :D




“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #14 -: Март 14, 2008, 16:41:41 pm »
Фалшива грис-халва

    * 200 мл.прясно мляко
    * подсладител по ваша преценка
    * 1-2 л.овесени трици
    * 1-2 л.пшенични трици
    * канела/ванилия
    * 1 желатин по желание

Млякото завира, прибавят се триците и се разбърква внимателно докато набъбнат. Добавя се подсладител и канелата. Ако искате сместта да е по-стегната разтворете желатина и го добвете към сместа след като поизстине. Налейте в купички и оставете за няколко часа в хладилник да стегне.





“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #15 -: Март 17, 2008, 22:19:28 pm »
Аз пусках ли ви рецептата за един мързелив пай? Ще ме извините ако се повтарям, бързам да я напиша, утре дано успея и да го снимам преди да го изям :lol:

Пай с кайма

500 гр телешка кайма
2 яйца (3 ако са по-малки)
половин или 1 кофичка кисело мляко
половин или 1 бакпулвер (според млякото)
3-4 с.л. с връх извара
подправки на вкус (аз слагам много, ама вие не рискувайте, ако не обичате пикантно - кимион, черен пипер, чили, къри, чубрица, пикантина за барбекю, целина, чесън на прах, кориандър; без сол!)


добавки по избор за ПЗ дни:
1 глава лук
печени червени чушки
гъби
кисели краставички


Към млякото се прибавя бакпувер, разбърква се и след това се добавят подправките, за да се разбъркат добре. Яйцата се разбиват и всички продукти се омесват добре. Пече се в тефлонова тавичка на 220-250 градуса до зачервяване.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #16 -: Март 18, 2008, 09:01:35 am »
Днес ми е втори ден от ударния етап. И тъй като вчера се озорих да си намеря подходящ обяд, току що сготвих и ще си нося кутийка за работа.
Рецептата е подобна на тази, която Джам е пуснала в началото - пиле с кисело мляко.
Пилешки гърди - около 500гр.
Кисело мляко 0,1% - 1/2 кофичка.
Жълтъка на едно яйце.
Черен пипер, щипка-две сол и чесън на прах.
Пилешкиете гърди, нарязани на хапки, задуших в тефлонов тиган. Когато месото побеля, изсипах отгоре млякото с разбитият жълтък вътре. Сложих подправките и държах на котлона докато месото омекна, а соса се сгъсти.



Това ще ми е за обяд и за вечеря. Мисля си, че в ПЗ дни може да се добавят гъби и броколи.
     
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #17 -: Март 19, 2008, 19:59:18 pm »
Да споделя и една моя рецепта.. :lol:

Салата с рачешки рулца

7-8 бр. рулца от раци;
магданоз- 1/2 връзка;
копър- 1/2 връзка;
1/2 малка главичка лук;
1 скилидка чесън;
1 твърдо сварено яйце;
сока на 1/2 лимон.

Рулцата се нарязват на колелца с деб. 1/2 см, чесънът, копърът и магданозът- на ситно, чйцето и лука- на кубчета. Всичко това се смесва и се полива със сока на половин лимон. Може да се добави и малко сол, но според мен, няма нужда. Та това е- хем витаминозна, хем вкусна и засищаща салатка. Аз я хапнах с две малки филенца пиле на скара. :D Да ви е сладко.
« Последна редакция: Май 18, 2008, 19:32:25 pm от jam »

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #18 -: Март 24, 2008, 14:32:46 pm »
солено кексче "аламинут" за закуска:

в подходяща за микровълнова фурна купичка разбивате добре с вилица 1 яйце, 2 с.л. обезмаслена извара, 1-2 с.л. обезмаслено кисело мляко, 1/3 ч.л сода за хляб, 3 с.л. овесени трици.
слагате (в същата купичка) в микровълновата да се пече 3-4 минути.

много е вкусно, особено топло.

аз, другари, днес отбелязах 10-тия свален килограм. за 2 месеца е доста добре.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: "Дюкански" рецепти
« Отговор #19 -: Април 01, 2008, 22:15:44 pm »
Днес правихме десерт, подобен на тези желираните кисело и прясно мляко предложени от Джам, но сестрами малко по-друга рецепта е изнамерила из нет-а! Лелеееее, утепал се е за ядене тоя крем:
Ей го на:



1 кофичка обезмаслено мляко - кисело;
В празната кофичка отмервате прясно мляко, да се напълни кофичката;
1,5 суп. лъжица течен подсладител /ползвам Huksol/;
1 кутийка Exskuza фитнес;
1 пак. желатин на д-р Йоткер;
"Степ"-че ягода /по желание може и друг плод според вкуса/.

желатина го сложихме за 10 мин. да набъбне в част от студеното прясно мляко. След това на водна баня да се затопли, като се добави и останалото количество прясно мляко и се бърка, докато се разтвори желатина. Междувременно се объркват останалите продукти и когато е готов желатина с прясното мляко се смесва всичко. Само степчето не слагаме цяло, малко, колкото за аромат и цвят. Ескуизата дава една плътност, много приятно.
Оставя се в хладилника да изстине.

От това количество стават 7 от горепосочените купички. На снимката не се личи колко са големи, но са стандартни за крем карамел, всички ги знаете!


Бомба е, омаах 2 :)
« Последна редакция: Май 18, 2008, 19:33:00 pm от jam »