Здравейте!
Да се запиша и аз в тази тема.Вчера научих резултатите от SDI теста на мъжа ми и съм меко казано втрещена.Такива резултати никъде не видях в темата.
ДНК-фрагментационен индекс
(% сперматозоиди с фрагментирана ДНК) 79,3% Висок оплодителен потенциал < 15%
Добър оплодителен потенциал 15%-30%
Нисък оплодителен потенциал > 30%
ДНК с висока оцветителна способност
(% сперматозоиди с незрял хроматин) 53,9% Норма < 15%
През м. октомври беше първата ни процедура по фонда ,имаше бременност но за кратко.Направих имунологични по препоръка на док. и излезнаха високи НКТ клетки проведох лечение ,на контролата се видя че има ефект и продължавам с лечението.Мислехме да си самофинансираме следващия опит ,който аз планувах да е през април или май.Но след вчерашните резултати знам че док няма да се навие да правим опит преди да се подобрят показателите.Лошото е че мъжът ми отказва да приеме каквито и да е витамини и антиоксиданти сега а иска като запиша час за преглед док.да му кажел дали трябва да пие нещо или не.Много са зле нещата ,как не го проумява незнам .Според него нямало да има резултат ,защото преди пиеше доста неща близо 10 м. но резултатите в СГ не се подобриха и ми казва ти нали видя че нищо не става.Концентрацията е 2 млн. в мл.,7млн.в еякулат, 8% подвижни,2% статични,90% неподвижни.Когато е приемал добавки СГ беше малко по-добра 16 млн. в еякулат,15% подвижни,5% статични ,80% неподвижни ,морфологията беше 3-4%.От близо една година нищо не е приемал. Четох тук за случай при който при 57% фрагментация са им казали че може да се наложи да се ползва донор.При нас това не може да стане ,дори да ни го предложат мъжа ми няма да се съгласи,той желае на всяка цена да има дете но негово .Преди с желание приемаше добавки ,които Мели му беше изписала ,но сега сякаш си мисли че всичко ,което е трябвало да направи той го е направил и че повече от това не може да направи.Грешката може и да е в докторите от кл.Малинов,защото след неуспешния опит се вторачиха повече в мен,решиха да търсят причините в мен .Първо имунологични ,после евентуално биопсия-все още не сме говорили за това дали наистина трябва да направя такава.А за изследвания при мъжа не бяха споменали ,наложи се да излъжа мъжа ми че са казали да си направи SDI тест,иначе нямаше да го направи и до последнно се дърпаше и питаше сега защо го правим този тест докторите ли са казали.
При мен са правени стандартните изследвания - цветна снимка -проходими тръби,хормони и полови и на щитовидната жлеза в норма,генетични не са правени.Може би изхождат от факта че имам живо и здраво дете от предишен партньор,заченато нормално и родено нормално.
Незнам какво да правим .Вчера ембриолога ми каза че има два варианта, единия е 10 дни мастурбация,3 дни почивка и нов SDI тест и ако няма подобрение в показателите да приема някакви добавки след консултация с андролог или да пие витамините и антиоксидантите ,които е пил преди това.Аз ги казах на ембриолога какви е приемал.
Моля споделете повлияват ли се показателите при първия вариант .Някой пробвал ли е ?Много дълго стана ,моля да ме извините но нямаше как.
Благодаря предварително на тези ,които ще ми отговорят.