Сега и мен ме тормози тази тема , та започвам да разсъждавам на глас , пък вие допълвайте.
Кой знае , може и Мели да се включи да разясни неяснотите...
Представям си че тестисите са една копирна машина , която принтира ДНК-то на мъжа , опакова го , да издържи дългия път , слага му двигател и опашка ,за да се придвижва по-лесно.
Ако случайно в нея има замърсявания , копията излизат с дефекти.И когато повечето от тях са така , или не възниква оплождане или има риск от хромозомна грешка при ембриона.
При прием на антиоксиданти и витамини ,се почиства "копирната машина" , а от там и намалява броя на сгрешените копия.
Обаче , ако причината не е в замърсяването , а в нещо по сериозно ( варикоцеле , хидроцеле , хормонални проблеми и пр.), в бушоните на ел. таблото , например
, тогава едно почистване няма да свърши работа , защото причината не е там , следователно търсим къде е.
Сега , не разбирам защо една биопсия ще промени нещата- то е все едно да вземеш копията директно от машината или да ги занесеш 10м по-нататък , е какво от това , нали самото копие не е качествено?
Мисля си и друго , този проблем не се ли избягва , ако се мине на вариант ин витро.Там поне по-силният побеждава , докато при ИКСИ , няма как да се разбере кой е с дефект в ДНК-то и кой не?
Така де , стига да има по-силни...