SDI тестът е тест за интегиретет на ДНК на сперматозоидите е инструмент за измерване на клинично важните характеристики на целостта на хроматина в ядрото на сперматозоидите. Дава разултат в %.
При разширената спермограма освен стандартните показатели, концентрация, подвижност , морфология по Крюгер се прави и тест за преживяемост в инкубатор и тест за прикрепяемост към обвивката на яйцеклетката.
Опппсаа, Cygnus, извини ме, много моля, ама седя и чета като пукел и нищо не разбирам Мноооооооого съм боса тук. Та пак не разбрах припокриват ли се до известна степен двете изследвания или са коренно различни? (Ако имаше един емотикон маймуна как се почесва по темето - то тук това съм аз )
Много съжалявам, но когато го писах сутринта буквално закъснявах за работа, едва ми стигна времето да натисна бутона.
При разширената спермограма се изследват и някои допълнителни показатели, за разлика от класическия спермален анализ. Прави се обработка и ин витро култивиране на сперматозоидите, биологична преживяемост и прикрепителна способност след селективна обработка.
Това са HZA (hemi zona assay) и биологична преживяемост за 24 часа в инкубатор.
При HZA се добавят по 50 000 обработени сперматозоида от пациент и 50 000 обработени сперматозоида от тестван донор (фертилен) към 1/2 от яйцеклетка в две отделни микро-капки. След 4 часа инкубация се оценява броят на преикрепените към яйцеклетката сперматозоиди в съответно съотношение HZI -hemi zona index
HZI > 35
В общия случай тя се прави при нормални показатели на класическата спермограма или при леки отклонения от нея, когато не настъпва забременяване.
SDI теста е количествен анализ за интегритет на ДНК на сперматозоидите (The Sperm DNA Integrity assay - SDIa) понякога се среща и като тест за интегритет на ДНК на сперматозоидите. Има и друг тест SCSA - Sperm Chromatin Structure Assay - количествения анализ на хроматиновата структура на сперматозоидите. Значи това изследване дава процента на съотношение на генетично стабилните към нестабилните хроматиново сперматозоиди. Това изследване е чудесно, но то не може да определи точно кой "здрав" сперматозид се инжектира тъй като пробата, която се подлага на анализ се унищожава от различните химикали и реагенти по време на изследването. Някои US екипи казват обаче, че при наличие на много малък процент стабилни сперматозоиди вероятността някога да настъпи бременност е много малка, въпреки добрите ембриони, лигавица и т. н. Но тези случаи са рядкост.
Казват , че за стабилизирането на хроматина е нужно да се детоксицира и да се отстранят всички вредни агенти около сперматозоидите, в Сертолиевите клетки и в епидидима по време на тяхното зреене. Някои лекари изписват 1-2 месеца преди ИКСИ се взима вит. А и вит. Е