0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Моля за мнение-щитовидна жлеза!
« Отговор #20 -: Юни 12, 2008, 04:18:27 am »
clevergirl, и аз съм с проблем на щитовидната жлеза в Германия, но с около две години преднина. В момента си я лекувам при личната лекарка, че с нея поне мога да се разбера.
На твое място бих сменила лекаря, как така ти предписва лечение без изследвания?

Аз също имах и продължавам да имам проблем със свикването с тироксина. При смяна на дозите. Стигна се дотам да започвам от 12.5 мкг. Има един немски форум за хора с такива проблеми.
http://www.ht-mb.de/forum/
Има доста полезна информация. Там препоръчват потърпевши да не се започва с по-висока доза от 25 мкг. Една седмица поне трябва да се остане на една и съща доза, след това да се увеличи с малко и така до достигана на желаната доза, в твоя случай 75 мкг. Има хора, които успяват да скочат направо на висока доза, при други се появяват оплаквания, сходни на твоите.

Аз преди няколко седмици трябваше да започна отново 50 мкг. Направих го така: една седмица 25, една 37.5, след това 50, но явно пак ми дойде бързо, сега се опитвам да балансирам с мента, глог и валериян на капки, които си нося от България. Ако имаш възможност да си ги набавиш... иначе в тукашните аптеки има само валериян на капки, но не е толкова ефективен.

Горе главата и пиши как се развиват нещата.

« Отговор #21 -: Юни 12, 2008, 17:54:15 pm »
Здравейте момичета и мноооооого ви благодаря за отговорите:)
Аз другата седмица ще ходя при моя си лекар за 3-ден хормонални изследвания и ще го питам с кой ендо той работи. Че час за този имах преди да започна да поесщавам "репродуктивния".
При мен е по-скоро яд в момента, че са ми ограничени възможностите. С подобно сърцебиене не мога да спортувам:( Някак не мога да приема, че нещо не е наред!
Явно имам много да уча, засега съм поне спокойна:)
Юлче, мерси за инфото, ще прехвърля тия дни там да чета, че милия и той да се ограмоти. Щото като му казвам, че съм раздразнителна и не мога да го променя, той не ми вярва, че е заради жлезата. Сега поне си намерих извинение :D
Още веднъж, много ви благодаря и ви стискам на всички палци:)
Ще ви държа в течение:)
« Отговор #22 -: Юни 14, 2008, 22:04:07 pm »
Здравейте момичета,

както бях споменала, спрях да пия тироксина+йод. Последно пих в понеделник и нещата се нормализираха. Днес обаче, вечерта ми стана доста зле: сърцето ми ще изскочи, главата ми е сякаш в менгеме. На какво би могло да се дължи?
Имам усещането, че изобщо не трябваше да го започвам. Сега май всичко се обърка тотално.
Дайте мнение моля ви:(
« Отговор #23 -: Юни 15, 2008, 02:57:05 am »
clevergirl, за жалост не знам какво да те посъветвам. Пробвала ли си дали с по-ниска доза ти е по-добре? Аз също не съм в България, и започнах да пия естествен хормон, т.е. изсушена свинска щитовидна жлеза, по препоръка на натуропата тук, той единствен постъпва отговорно засега. Нямам обаче данни колко време трябва да мине за да настъпи желания ефект, а изследвания трябва да направя към август.
Надявам се утре да ти е значително по-добре. Няма ли как да потърсиш мнение от България?
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #24 -: Юни 17, 2008, 11:39:26 am »
clevergirl, защо не пишеш мейл до д-р Катя Тодорова?
Опиши състоянието си и изследванията и я помоли за коментар, едва ли ще откаже.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
« Отговор #25 -: Юни 17, 2008, 16:45:50 pm »
Здравейте момичета,
благодаря ви, че се отзовавате със съвети:)
Записах си час в клиника по ендокринология! В червъртък съм там и разбира се стана много бързо защото не се поема от касата!
Тук лошото е, че ако имаш подобен проблем не те пращат на ендокринолог, а на специалист вътрешни болести 8O В града в който живея има университетска клиника, а няма ендокринология 8O Добре, че в близкия по-голям град има клиника макар, че се заплаща от пациента. Една ехография и кръвни ще ми излезнат 120 Евро. Ако и сцинтография правя (което със сигурност ще правя, заради възелчето което оня тъпанар видя. Извинявам се за емоцията ама тоя ме вбеси!) не знам колко още ще дам ама не ми пука. Здравето ми е по-важно:)
Ще пиша като ми поставят диагнозата, дано не е лоша:(
Лек ден и пак благодаря:)
*
« Отговор #26 -: Юни 17, 2008, 18:10:12 pm »
clevergirl, ти сега какво какво пиеш и по колко, страничните ефекти можеш да избегнеш като покачваш дозата бавно. Също "естественият" хормон, за който пише la bamba съм чувала, че спестява страничните ефекти, които описваш.

la bamba , как се казва медикаментът, който е на тази основа?

Още нещо, което си позволявам аз - когато получа сърцебиене, намалявам дозата минимално за няколко дена (на своя глава), докато се почувствам по-добре, после се пробвам пак на старата доза. Това не знам дали е добра препоръка, поне не в началото.

Тази клиника, в която ще ходиш частна ли е? Иначе не мога да си представя защо ще плащаш. Аз като не ми се занимава с направления, отивам директно при специалист и плащам 10-те евро такса за тримесечието там. Казвам, че нямама направление, защото този месец не съм била още при домашната си лекарка. Не е проблем. Но касата си поема останалото (имам държавна, не частна застраховка). Ти в кой град си, че е толкова сложно?
« Отговор #27 -: Юни 17, 2008, 20:07:43 pm »
jul4e, казва се "Desiccated thyroid", не знам дали в традиционните аптеки го има, даде ми го хомеопата от кабинета си. Почнах с 30мг, а сега вземам 60. Чувствам се добре. Ти как си тези дни?
« Отговор #28 -: Юни 17, 2008, 22:03:51 pm »
Здравейте момичета:)

Първо, аз не пия нищо, защото нямам диагноза и според мен не е редно да ми се дават хормони, в доза преценена на око от лекар който и понятие няма от ендокринология.
Както вече написах, домашния ти лекар или гинеколога ти те праща на лекар "вътрешни болести" така наречения Internist. Този на който попаднах явно няма понятие от жлези с вътрешна секреция или просто не му се занимава. Даде ми хормони само на база ТСХ 2,9 без да е направил той Т3,Т4, антитела и т.н. Грешката беше моя, че започнах да пия хормона, но все пак като се почувствах зле казах, че няма да го пия, а това беше САМО 5 дни по-късно, надявам се не прекалено късно.
Юлче, не знам ти при какъв специалист ходиш, ама тук в Германия имам предвид, ендокринолозите явно са кът.
Клиниката се е отказала да работи със здравната каса, защото икономически не може да се издържа...апаратурата е скъпа, изследванията също. Ето линк: http://www.hormone-nbg.de/
Аз също съм държавно осигурена.
Иначе навсякъде могат да ми вземат кръв и да ми я изследват, но за това ще почакам докато ми се постави диагноза. Затова и отивам в тази клиника. С диагноза после е лесно да се следят стойностите и да се напасва медикаментът.
Сега се чувствам чудесно, днес дори нямах сърцебиене и подобни неща:)
Леле...много дълго стана...ще пиша после дали съм доволна от отношение, обслужване и всичко там:)
Благодаря ви, че ми отговаряте:)
*
« Отговор #29 -: Юни 18, 2008, 12:44:39 pm »
Благодаря ти la bamba! При мен няма промяна засега, ТСХ-то ми играе нагоре надолу, в момента съм на Euthyrox 50мкг и все още имам оплаквания, явно не мога да свикна с дозата.

clevergirl, вярно е, че ендокринолозите в Германия са кът, но тук в МЮнхен успях да открия няколко все пак. Работят със здравната каса. В твоя случай може да се окаже по-изгодно да идваш до тук на ендокринолог, ако не работиш де.
« Отговор #30 -: Юни 19, 2008, 06:01:35 am »
"
clevergirl, ти сега какво какво пиеш и по колко, страничните ефекти можеш да избегнеш като покачваш дозата бавно. Също "естественият" хормон, за който пише la bamba съм чувала, че спестява страничните ефекти, които описваш. "[/color]
И аз така мислих, до вчера! Като взех няколко дни новата, по-висока доза, така ми се разблъска сърцето, и учести дишането, едва овладях положението. Сега се чудя дали да не почина няколко дни или да мина на по-ниската доза.

Момичета, колко бързо "играе" хормона?
« Отговор #31 -: Юни 19, 2008, 08:25:48 am »
Ама, че ужас, знам как се чувстваш:(
Вчера ми се мерна нещо като 7 дни полуживот на Т4. Нямам идея да е правилно да се изразя така. Това означава, че днес пиеш дозата си, след 7 дни половината е още в организма, след още 7 четвъртина и т.н. Това показва, че доста бавно се вижда резултата и доста бавно си отиват неприятните странични ефекти след промяна в дозата:(
Ама не искам да те заблуждавам, само го прочетох.
« Отговор #32 -: Юни 19, 2008, 18:59:49 pm »
Мерси! "Успокои" ме!  :balk_132: Ама е добре човек да знае тези подробности. Вчера и днес взех половин доза, засега съм по-добре, снощи пулса ми беше нормален, и съответно дишането значително по-спокойно, но ... доста неприятно беше в дните преди това! :?
Радвам се, че след месец се връщаме в България и че ще мога да видя по-напреднали и "адекватни" хора, които да подходят професионално. Лекарите тук те посрещат с широка усмивка, и задължителния въпрос е "Какво мога да направя за теб днес?", което ме кара да се чувствам във всякакъв вид заведение, но не и здравно. Много се надявам в България да намеря нужната помощ, на това разчитам!
« Отговор #33 -: Юни 19, 2008, 19:26:32 pm »
Аз толкова се бях шашнала като ми се появиха страничните ефекти и не от самите ефекти а от отношението на лекаря, че не знаех на кой свят съм и започнах да чета всичко което ми попаднеше в интернет по темата:) Не, че сега не го правя де, може би е грешка ама като не можех да се доверя на лекаря ми остана сама да се ограмотявам.
Днес съм много доволна от прегледа. Лекарката е ендокринолог, диетолог, и още 3 други неща:) Разпитва ме в продължение на половин час, симптоми и т.н....опипа гръкляна, мери пулс, огледа ми кожата на ръцете...пита ме 5 пъти дали имам още въпроси....после тя самата ме гледа на ехограф...15 минути и повече.  Издиктува си наблюденията на диктофона. Накрая я чух да казва, че жлезата е добре кръвоснабдена (може това да не е правилната дума). Имам два много малки възела и според нея няма нужда от сцинтография. Каза да не пия нищо. Другата седмица имам час за резултатите и т.н. Каза, че по старите които занесох може да се говори за много лека хипофункция.

Надявам се да намериш подходящия специалист на който да можеш да се довериш! Пожелавам ти го:) А на себе си пожелавам да съм го намерила:)
« Отговор #34 -: Юни 20, 2008, 00:56:52 am »
Браво,clevergirl! Чета поста ти и се радвам! Дай Боже на всички ни скорошно овладяване на положението! Подобно на теб и аз чета в несвяст, също не знам дали това е позитив или не. Сподели как са нещата другата седмица, следя те с интерес, може да се окажем с еднаква диагноза. :) При мен съмненията са в леко занижена функция на щитовидната, но за антителата още не са се изказали, освен натуропата. Засега спирам свинската жлеза, пак треперя днес, макар и доста след вземането и.
Хайде, до скоро!
« Отговор #35 -: Юни 20, 2008, 22:03:10 pm »
Е ти само на база ТСХ ли пиеш хормон?
Не знаеш ли дали имаш антитела? Надявам се да нямаш :crossfingers:
Оффффф...аман, човек си мисли, че е здрав и тръгва на репродуктивен да види защо и изскачат всички възможни заболявания. По-добре ми беше като не знаех колко е важна щитовидната жлеза или пък всичко останало. А сега какво, треперя, че ако забременея на бебето нещо няма да му е наред:( Е, чак толкова зле не е ама си го мисля:(
Аз обаче започнах да се опитвам да мисля само позитивно, милия има такова търпение с мен, съкровище е той:)
Абе трябва да се справим някак си:)
Дано всички преодолеем страховете си и ни се случи най-хубавото:)
Ще пиша другата седмица:) Приятен weekend!
« Отговор #36 -: Юни 21, 2008, 04:31:54 am »
Имам антителааа, в другата тема го писах, и то тройно надвишаващи горната граница! Лекарите (традиционна медицина) казват, че не се налага лечение, понеже антителата не били много(!), а натуропата предложи хормона. А TSH e 2.02, което също не е идеално, с оглед на това, че целим бебе. 
« Отговор #37 -: Юни 26, 2008, 21:17:56 pm »
Здравейте момичета,
не ми е до усмивки затова и не ги пускам.
Днес си получих резултатите от изследванията на хормоните на щитовидната жлеза.
TSH 2.8 (0.3-3.0)
Т3 4.4 (3.2-7.2)
Т4 15 (9-23)
Не пиша мерни единици защото в случая не са важни, всичко ми е в граници, повишено ТСХ което сочи Хашимото, но не  е толкова зле.
Сега идва интересната част:

Калцитонин: 30 pg/ml ( < - 10)
Можете да се поразровите в нета какво означава! Въпреки че намерих стойност в български сайт < 70  pg/ml  за жени! Май в повечето случаи е рак на жлезата.
Ще правя пентагастинтест за да се разбере дали идва от щитовидната (рак) или е нещо друго. Може да е поради това, че пия редовно бира (обожавам я:)) или пък нещо с бъбреците (в което се съмнявам, защото редовно пия бира:)), абе като разбера за какво става дума ще пиша!
Ендото каза, че антителата не са голям проблем, ако всичко друго се вкара в граници!
При мен се явява психичен проблем, явно не мога да се справя със ситуацията (а съм много силен човек по природа) и получавам чувсто за чуждо тяло в гърлото, бучене в ушите абе не ми се говори, след една бира изчезват тези симптоми:) Сега трябва да го преодолея преди теста за Калцитонин, защото може и да е на нервна почва:)
Ще пиша по-нататък, как са се развили нещата!
« Отговор #38 -: Юни 27, 2008, 06:50:50 am »
clevergirl, не бързай с притесненията! Знаеш, че това може само да навреди! Кажи сега, заедно с хормоните ли ти направиха това изследване, въобще как стигна до него? И друго - как бирата влияе на това? Питам, защото аз самата също я обожавам! Кога ще ти кажат повече?
Стискам ти палци! И моля, те - не се притеснявай! Каквото и да е, не е късно! Мразя да ми казват "стегни се", затова не ти казвам подобно нещо! Но знай, че не си сама! С теб сме! Кураж!
« Отговор #39 -: Юни 27, 2008, 08:55:29 am »
Ами ендото след като видя възелчетата явно е преценила да ми пусне и този хормон, не знам. Сега четох, че това всъщност е тумор маркер и то не само за тумор в щитовидната а и на други органи и бели дробове.
А бирата ми влияе добре, успокоява ме, това имах предвид.
Стойността на калцитонина може да се повиши просто заради хипофункция, по време на бременност, редовна употреба на алкохол, стрес.
иначе може да е заради заболяване на бъбреци и още куп неща.
Сега ще спра да пия всякакъв алкохол и другата седмица ще видим на теста. Инжектират хормон от който ще ми стане гадно на стомаха и изобщо гадно, но това продължавало до 1 минута и после съм си съвсем нормална. Преди инжектирането взимат кръв и след инженцията пак на интервали: -5, о, 2, 5, 15....за последното не се сещам дали беше 15 ама няма значение.
Ако се окаже, че имам проблеми с C-клетките на щитовидната ще се наложи да отстранят жлезата.
Ами това е засега, опитвам се да се взема в ръце. Лошото беше, че трябваше да изживея новината сама, милия го няма.