Момичета, да успокоим малко топката! Никой не забранява на никого нищо! Ако някои разбират темата като опит за цензура. Смешно е да се мисли това, защото аз лично нито съм модератор, нито съм от сдружението, за да ви налагам нещо. Една от вас съм и както се вижда доста хора са си мислили за тези неща и по някакъв начин са се почувствали засегнати - в положителен и в отрицателен смисъл. Факт е, че всички ние тук сме много различни. Различни сме като социален опит, като възраст, като преживян опит в областта на стерилитета. И всичко това налага отпечатък на нашето поведение тук - къде подсъзнателно, къде напълно съзнателно. Да, това е форум за споделяне на такива като нас. Но това не е нашият личен дневник, който крием под възглавницата или в шкафа вкъщи, за да не го намери никой. Това е публичен дневник, което означава, че освен мен тук има и други хора, с които трябва да се съобразяваме. Нещата са прости. Така, както бихме искали и с нас да се съобразяват в даден момент. Освен това сме на различен етап от постигането на целта си - да имаме дете. Това от само себе си налага вътрешни (в нас самите) правила на действие и поведение. Няма по-естествено нещо от това да си деликатен и умерен, когато не знаеш отсреща на какъв етап са. Всичко може да бъде споделено, но трябва да се намерят точните думи, които хем ще предадат нашата радост, но и ще пощадят човека отстреща, който току-що е загубил бебето си например. Разбира се, че всички се радваме на вести за бебета! Някои се изплашиха да не ги заподозрят в нечувствителност и в неспособност да се радват на чуждата радост. Напразно, защото щом искаме деца, значи сме способни и да им се радваме, няма значение къде ги виждаме. Въобще не става въпрос за това. Но понякога ни се свива сърцето не заради чуждата радост, а заради нашето собствено нещастие в същия този момент, което няма връзка с човека, който преживява щастлив момент. Така е, защото сме на различен етап от постигането на целта си.
А що се отнася до форума, както вече стана ясно, има си отделни теми, където можеш да споделиш, каквото ти се иска, но в умерена форма.
За прословутите ехографски снимки. Добре, де, за какво толкова трябва да се показват пък точно те?! Това не е крайният резултат - роденото вече дете. Това е само един много крехък етап от развитието на бремеността, която не е ясно как ще се развие по-нататък. Като се роди бебето - показвайте, ако искате снимки всяка седмица как се развива. Честно казано, аз лично за себе си, не виждам абсолютно никаква нито нужда, нито полза от показването на такива снимки. Разбира се, че това "нещо" там е много далеч още от нашето дете - да не си фантазираме чак толкова много! Лентичката, че си бременна вече е достатъчна сама по себе си, за да ни подскаже всичко останало, докато не дойде време да покажем роденото вече дете. Какво ли са показвали някога, когато не е имало още такива снимки?! Но това са си мои разбирания!
Темата е полезна и само защото ни кара отново да се замислим за другите - не само за себе си. Особено това важи за доста по-младите ни приятели тук, които може и да бъркат понякога публичния общ дневник с личния си такъв.
И още нещо: всички ние тук можем да се зарадваме на всичко, свързано с бебешката тема, но не по всяко време!!! Това е повече от сигурно, защото всички сме на различен етап от постигането на целта си!!! Точно за това е добре да мислим и за останалите, които са малко по-назад с материала от нас. Не е излишно да си освежаваме паметта от време на време!
Това обаче са си мои разбирания, които не налагам на никого, а просто споделям!!!