0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Тази тема се е разисквала вече. Може и повече от един път, аз си спомням отчетливо една тема....И тогава много момичета, борещи се с мъка в душата, наравно с физическата болка, написаха колко много се разстройват от нетолерантност да кажем или нетактичност. Тези момичета не бяха малко, но и една да е - стига! Надявам се дълбоко, искрено и от душа, наранените момичета да не се включат тук, за мен това ще означава, че са осовбодили душата си в известна степен....но се съмнявам да е така.
Правилата на Зачатие не се нарушават, ако се пубилкуват каквито и да било снимки. Но има и неписани правила, които е добре да спазваме. Морални и етични.
Всеки понякога се е въодушевявал повече или по-малко, но е дразнещо, когато това е постоянно, натрапчиво и безразсъдно.
Човек не е възможно винаги да се въздържа принципно. Възможно е обаче да се въздържа на определени места. Изблик на безмерна радост можем да проявим в семейството си, сред приятели, пред самите себе си, просто така...и няма лошо да изразим емоцията си силно на тези места, за да се предпазим от нездравата и постоянна еуфория на места, където не е много етично да крещим от радост. Да, хубаво е да споделим, да окуражим, да дадем сили на някого, но границата е много тънка.

Много ме дразни спекулацията, че видиш ли някой не могъл да се радва на чуждото щастие. Много ме дразни, много. И това, че непрекъснато се говори за злоба...Каква злоба и къде я видяхте? Обидно е! Това, че някой казва истината не го прави злобен или човек, неспособен да се зарадва на друго, освен на себе си.
Огромен процент от хората тука могат и се радват на чуждото щастие, защото са с големи сърца. Не случайно благотворителните инициативи на Зачатие са толкова сърдечни и успешни, не случайно го има Зачатие. Тези момичета същевременно плачат за себе си, за изстрадалите си души и тела...

Има теми на бременни, защо да не попитаме там, ако ни интересува нещо? Моля, чак пък някой да се страхува да попита, не е сериозно...
Има теми за снимки на дечицата, защо да не споделим там снимки?
Има форум за Усложнения при бременност...
Има за педиатрична помощ...
Не е възможно човек да се прави, че няма дете, не е естествено, не може да се контролира това или че очаква дете. Въпросът е в поднасянето на тези факти, в тактичността.
И аз сигурно съм била нетактична, но ще се постарая.....

Поздрави на всички!

Ох чета, чета и се опитвам да разбера аджеба дали и аз не съм от онези, които са наранили някой по един или друг начин!?! Според мен всяка от нас, успелите по някакъв начин, някога, някъде е наранил някой.... Няма как иначе да е. Аз също съм се радвала на всяко успяло момиче от Зачатие, но в същото време ми се е късало сърцето, че аз ОЩЕ НЕ СЪМ. Може и да не съм права, но така си мисля аз.
Преживявала съм и продължавам да преживявам и болката и радостите на много от момичетата тук, така както и те са преживявали с мен. Стискам палци на всяка една да стане майка и тогава ще си говорим в другия подфорум :wink:

Моля да бъда извинена от всеки, който се е почувствал наранен заради мен!

« Последна редакция: Май 10, 2008, 15:43:33 pm от Mari_Pz »
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
тези неща нито могат да се урегулират с правила, нито имаме такива, нито смятаме да имаме.
поведението на човека е резултат от неговите вътрешни правила - онези, дето са му насадени в главата и се наричат възпитание, такт, деликатност. от тяхното количество и качество зависи кой, кога, как и колко.

П.П. Tamara, не знаех, че си бременна. Честито! :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Към всички момичета , които безконтролно употребяват думите : злоба , злобна , озлобена.

Чувство на силна неприязън, недоброжелателство; желание да се причини зло на някого; злост.
пример: Злобата му към нея растеше.

Това определение е от тълковен речник.
Питам ви , къде видяхте толкова силни отрицателни емоции тук? 8O
Моля посочете ми , защото явно , аз недовиждам.

Чувството е болка!
И то се провокира от дозата с която някои злоупотребяват. Говоря изцяло по принцип.
С други думи , като пием чашка ракийка ни е готино , но ако изпием  десет чаши - повръщаме!
И ако кажете ,че не ви се е случило никога , да я изпитате , просто ще излъжете.
Или сте достигнали върха на човешкото благородство?

« Последна редакция: Май 10, 2008, 16:59:29 pm от Efirche »
*
Този цитат изцяло препокрива моето мнение по въпроса:

Има теми на бременни, защо да не попитаме там, ако ни интересува нещо? Моля, чак пък някой да се страхува да попита, не е сериозно...
Има теми за снимки на дечицата, защо да не споделим там снимки?
Има форум за Усложнения при бременност...
Има за педиатрична помощ...
Не е възможно човек да се прави, че няма дете, не е естествено, не може да се контролира това или че очаква дете. Въпросът е в поднасянето на тези факти, в тактичността.
И аз сигурно съм била нетактична, но ще се постарая.....

*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
А аз дори и не подозирах, че УЗИ снимка може да нарани някого. Не съм пускала такава снимка, но това някакси ми подейства като... знаете.
Но си давам сметка колко много неща не съм преживяла и това може да е причина да нараня някого. Аз не бих се обидила ако ми кажат този пост ми къса сърцето. Но е лошо когато от тактичност тези неща не се казват и проблемът се задълбочава.
Точно за това момиче със снимката с "атрибутите" последните месеци съм й правила няколко забележки (ЛС) с неща, които не ми харесват и винаги се е коригирала.
Така че реагирайте веднага когато нещо не ви харесва. Никой не седи да пише тук, само за да наранява другите. А и никой не е безгрешен. Но съм сигурна, че никой не си мисли, че може да съобрази всичко.
а и като започнете и вие да правите забележки, ще престанат да си мислят, че аз се заяждам като им казвам какво не ми харесва
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Ефинко, слънце, никой тук не говори за злоба 8O Всяка една от нас каза болка...
Тами, много неща могат да наранят и то не изречени, а показани... Допуснати, промъкнали се някъде в пространството... А някои неща не се казват не от тактичност, а за да не се предизвика негативна емоция у човека отсреща и за да не бъдем криво разбрани. Както преди време един човек ни обвини, че завиждаме за близнаците и мразим забременелите с близнаци... Дълго ще ми горчат в душата тези думи...
П.С. Много се радвам за бременността ти! :lol: Дано те напуснат страховете и да изкараш една лека бременност!
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
 На предната такава тема ревах цяла нощ...Изведнъж бях като изгонена, "от другата страна", нараняваща, чувствах се ужасно...и реших, че това съм си аз - НЯМА да спра да пиша по другите форуми освен в "Дългоочакваната..." защото нали това е смисълът на Зачатие, опитвам се и аз да помогна ако мога.
 Ако пак съм наранила някъде някого: ИЗВИНЯВАЙ!
тези неща нито могат да се урегулират с правила, нито имаме такива, нито смятаме да имаме.
поведението на човека е резултат от неговите вътрешни правила - онези, дето са му насадени в главата и се наричат възпитание, такт, деликатност. от тяхното количество и качество зависи кой, кога, как и колко.

Без ясни договорености кое точно наранява, кои именно са "качествените" вътрешни правила, тук ще се настани културата на "досещането". Вътрешните правила са строго индивидуални и различни за всеки, не можем да очакваме, че хората ще се досещат и точно ще отгатват с какво ще ни наранят. Не мисля, че имам право да се сърдя, ако въпросните вътрешни правила на съ-форумниците ни не са като моите. Това не ги прави лоши или нетактични хора, просто различни.   

Нина: "Моля, чак пък някой да се страхува да попита, не е сериозно..."
Аз съм тази, която се страхуваше да попита, за да не подразни. Сега да се обидя ли, че етикетираш моите притеснения и чувства по въпроса като "несериозни"? След дълги колебания, днес се преодолях и си позволих да постна въпрос, защото наистина имам сериозен проблем. Но, докато окачествяваме взаимно усещанията си като "несериозни", "злобни" и т.н, няма да се стигне доникъде. Емоциите на всеки член на форума са еднакво важни и легитимни.     

На въпроса ми за проблема днес (постнат в "усложнения при бременност") ми отговориха и забременели, и все още борещи се момичета. Благодаря им еднакво силно!
« Последна редакция: Май 10, 2008, 18:58:25 pm от Saule_Nova »
*

Zlatulka

• *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Не мога да кажа, че съм плакала, когато видя снимка на ембрион, но често ми се случва да се разплача, когато видя бебе или малко детенце. То, обаче, е от умиление, а не защото ме засяга по някакъв начин. Плача по несбъднатите си мечти. Често ме и боли, но не е по вина на другите. И, наречете ме луда, но понякога, когато чета за успели момичета и гледам снимки на бебетата им, се чувствам бременна и изпълнена някакси.. с надежда, с оптимизъм.. И определено мисля, че е добре, момичета, минали по дългия път, да пишат в другите подфоруми защото техният споделен опит ми е помагал винаги.
Но сигурно има и души, на които някои неща им идват в повече. Затова нека всяка от нас се съобразява с останалите. Такт е ключът към палатката. :D

*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Ефинко, слънце, никой тук не говори за злоба 8O Всяка една от нас каза болка...
 Както преди време един човек ни обвини, че завиждаме за близнаците и мразим забременелите с близнаци... Дълго ще ми горчат в душата тези думи...

Гане, мисля, че Ефирчето за злобата е провокирана от моя пост. Аз имах предвид, че обвинвния в мразене, злоба, нерадване и думи като цитираните горе от теб т.н. са излишни и генерални, те действително горчат, а истината е каквато казваш, не злоба, а болка, мъка! За едно и също говорим и трите :)
Не само по теми за стерилитета, забелязвам и за много неща, не ми се ще да цитирам, защото целта не е скандали, а и авторката на темата е помолила да не се цитира. Лично не се възприемам като злобна и не се отъждествавам с тия квалификации по никой начин, затова ми дреме на капата като се изкажа по-остро дали ще ме възприеме някой за злобна. Дразни ме, че се насажда на моменти едно такова грешно впечатление като цяло из форума.

Saule_Nova, питаш ме дали може да ми се обидиш - разбира се, няма проблем. Аз визирам не теб в частност, а излишната скромност, прекалената, неестествената...която е също толкова дразнеща колкото и нетактичността. Но за едно си права - различни хора, усещания, емоции, чувства......И ВСЕ ПАК!
Радвам се, че си попитала обаче и още повече се радвам ако отговорите са ти помогнали да се справиш с някакъв проблем, дилема и прочие.

« Последна редакция: Май 11, 2008, 00:00:48 am от Nina »
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Нинка, не е от твоя пост, не се притеснявай :lol: И си права - за едно и също говорим трите... Няма разделение, има просто несъобразяване... И причиняване на допълнително и напълно излишна болка...
Saule_Nova - тук, в този форум няма глупави въпроси и когато те притеснява нещо - питай! По-добре да питаш глупаво, отколкото да закъснееш с реакцията. Винаги ще ти отговорят, дори и да е само подкрепа и с мисъл за теб.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

jam

• *
  • 14924
Без ясни договорености кое точно наранява, кои именно са "качествените" вътрешни правила, тук ще се настани културата на "досещането".

След дълги колебания, днес се преодолях и си позволих да постна въпрос...

....На въпроса ми за проблема днес (постнат в "усложнения при бременност")...

Saule_Nova, правила си имаме и те са мислени старателно. абсурдно, нелепо и обидно/смешно би било да слагаме правила от типа на "снимка на бебе може, но снимка на ембрион  - не" или "можеш да си сложиш лентичка за бременност само, ако си със стерилитет над 5 години", примерно...
да, наистина опира до култура на досещането и в това не виждам нищо лошо. в крайна сметка, ние сме представители на вида Сапиенс, не може само с перила и парапети да се регулираме.

а твоето притеснение е било напълно излишно. след като има създаден форум за бременни тук, значи е позволено дискутирането на теми, свързани с бременността. ето ти правило, защо си се оставила толкова дълго на "досещането"? ;)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Аз имах предвид, че обвинвния в мразене, злоба, нерадване и думи като цитираните горе от теб т.н. са излишни и генерални, те действително горчат, а истината е каквато казваш, не злоба, а болка, мъка! За едно и също говорим и трите :)
Нина , :balk_103:

Гане , :hug2:
Saule_Nova, питаш ме дали може да ми се обидиш - разбира се, няма проблем. Аз визирам не теб в частност, а излишната скромност, прекалената, неестествената...която е също толкова дразнеща колкото и нетактичността. Но за едно си права - различни хора, усещания, емоции, чувства......И ВСЕ ПАК!
Радвам се, че си попитала обаче и още повече се радвам ако отговорите са ти помогнали да се справиш с някакъв проблем, дилема и прочие.

Ех, Нина, та нали и аз това казвам - всеки може да привиди в съобщението ти нещо, което ти съвсем не си вложила. Естествено, че имаш предвид излишната скромност по принцип. Но давам пример, че съвсем добронамереното ти послание може да се разчете от всеки по различен начин.

Jam, до утре мога да се обяснявам и аргументирам как очакването, че околните ще се досещат точно какво ни наранява и ще четат мислите ни, (а когато не успеят, да смятаме, че ни нараняват преднамерено) е съсипало не едно детство, връзка или смислена инициатива. Но защо да спорим повече? Та нали всички - поне аз така предполагам - сме тук за едно и също нещо - за добро. Да помогнем на себе си и на други. Затова ще спра да пиша в тази тема и ще продължа да си обитавам форума. С още по-повишено внимание как постовете ми биха повлияли на някого. И мисля, че след тази тема всички ще бъдем по-чувствителни и внимателни към преживяванията на другите.

Ако стане така - значи темата си е свършила работата  :D

« Последна редакция: Май 11, 2008, 02:49:01 am от Saule_Nova »
*

petq74

• 373
  • Роден да пълзи, не може да лети!
С риск да си навлека гнева на пове4ето ще кажа,4е аз несъм съгласна с мнението,4е трябва да не се пускат такива снимки.Има хора и хора.В този форум се подкрепяме една-друга,споделяме,търсим съвети и 4ерпим опит една от друга.В такъв слу4ай,защо да не се порадваме и на успеха на ве4е успелите,същите тези,които са ни давали съвет,кураж и от които сме по4ерпили опит.Не се сърдете ама ми зву4и малко егоисти4но.Зна4и когато става въпрос за нас някои да ни помогне със съвет е добре,но когато този някои иска да покаже крайния резултат при него от вси4ко това не е добре.Да съгласна съм,4е някои ги боли,но също така някой 4ерпят сили за да продължават борбата.Нещата са 50 на 50.Аз ли4но съм от вторите.Успеха на моми4етата винаги ме е радвал.И аз пла4а,но от радост и за това,4е ми дават по този на4ин надежда.Някои неискат да се пускат такива снимки-добре,но трябва ли да лишавате другите от надеждата и куража,които те 4ерпят от това?Имам 6 неуспешни опита инвитро,загубила сам 2 деца в 6 месец имам 1 мисед аборт и единствената при4ина да продължавам да се боря са то4но тези резултати и снимки,които виждам в форума.За това искам да попитам ще ми отнемете ли вси4ко това?
Пух?- Каза Прасчо
Да!- Отговори Пух
Нищо!... Просто исках да съм сигурен,че те има Пух!!! Каза прасчо хващайки Пух за лапичката...
Принципно темата е излишна. Завърта се едно тежко хоро около корена "бебе".КОй имал,кой колко време правил/не правил....Това са неща,които си се пишат и ще продължат да  се пишат във форума(той е такъв,защото е масата за  диалогизиране на  личните  страхове, проблеми, радости и хвалби).
НЯМА граница за споделянето.Има лични  граници на възприятие и тълкуване.
*

petq74

• 373
  • Роден да пълзи, не може да лети!
Цитат
Има лични  граници на възприятие и тълкуване
Много то4но казано.Ако искаш да се самосажаляваш и да те боли-така ще е,но имаш вариант и да се радваш на това,4е една от нас е успяла в борбата ,която вси4ки водим.Целият живот е една болка и ние сме тези,които трябва да се нау4им как да се справяме с нея,а не да забраняваме на садбата да ни я поднася.И колкото по-рано го разберем,толкова пове4е салзи депресии ще си спестим 
« Последна редакция: Май 11, 2008, 13:13:50 pm от petq74 »
Пух?- Каза Прасчо
Да!- Отговори Пух
Нищо!... Просто исках да съм сигурен,че те има Пух!!! Каза прасчо хващайки Пух за лапичката...
*
Момичета изказах мнение по темата още в началото.Днес получавам лс с много неприятно съдържание от потребител,който не ми се показва само от кутията за хляб.Въпросния потребител -Пуканка,Касиел или там както се нарича се е почуствала длъжна отново за кой ли път да ме безпокои на лс.До сега не съм отговаряла по какъвто и да е повод,няма да й отговоря и сега.Имайки предвид този потребител от къде нахлу в Зачатие,аз не мисля да й се сърдя нито обиждам.напротив - изпитвам безразличие и съжаление.Толково ли е трудно,като не е съгласна с емоционалния характер на моето мнение - да го изкаже тук.Имам огромна молба към този потребител - повече да не бъда притеснявана по какъвто и да е повод.има чудесна опция - игнор.

п.п. Розичка, съжалявам много,че не изпълних молбата ти ,темата да не става арена за словесни битки.Просто изказах мнения и получих лс с неприятно съдържание.още веднъж - извинявай.

« Последна редакция: Май 12, 2008, 15:41:08 pm от Мели »
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

jam

• *
  • 14924
Ния, ако решиш - можеш да се оплачеш на модератор. въпросният потребител вече има наказания за нарушаване на правилата и е предупреден, че при следващо нарушение ще последва постоянна забрана на достъпа до форумите и сайта.