Здравейте,
Ето че дойде и моят ред да споделя впечатленията си от моето първо ICSI в Ванкувър. За съжаление и този опит завърши неуспешно, но съм много доволна от клиниката и лекарите, които извършиха процедурата.
Ще започна от самото начало и се надявам по този начин да бъда полезна на някоя посестрима по съдба. След като избрахме клиниката, в която решихме да правим процедурата- Genesis Fertility Center, помолихме личния лекар да изпрати реферал/направление до тях. След около 2-3 седмици ми се обадиха да уговорим час за среща с д-р Марго Флюкер. 3-4 дни след това ни изпратиха списък с всички изследвания, които искат да представим на тази първа среща. Изследванията бяха стандартните като преди процедура: кръвни, хормонални, цветна снимка, ТАТ, МАТ, спермограма в тяхната лаборатория и др. Всички изследвания с изключение на спермограмата се покриват от местната ''здравна каса''. Всичко бе много добре организирано и обяснено. И така на 20.08. беше така дългоочакваната от мен среща с д-р Флюкер. След като прегледа историята ни и изследванията, които бяхме представили нейното заключение беше това, което и очаквахме- лоша морфология 5% + ниска концентрация 10 млн. и най-доброто според нея е ИКСИ.
Речено сторено, имахме голям късмет да се вредим за т.нар. ориентация след 2 дни на 22.08 и на същия ден ми беше назначен видеозон за проброяване на фоликулите (не знам как точно се казва на български, но това е предварително ориентиране колко фоликула могат да се очакват). И така на 22.08. след прегледа и ориентация ми предложиха да започнем с стимулацията на следващия ден. Лекарката се съгласи с препоръката на моят БГ д-р Александров този път стимулацията да е по къс протокол. И така на 23.08 си бих първата инжекция. След 4-5 дни ми беше и първият видеозон и Е2 кръвен тест. Викахаме на видеозон/ кръвен тес през ден до деня, в който поставих прегнила. След 36 часа ми беше назанчена пункцията. За разлика от БГ, тук пункцията я правят без упойка, поставят те на системи 2 часа преди процедурата и след това слагат някакви болкоуспокояващи. По време на процедурата, съпругът ми беше до мен, държеше ръката ми и наблюдавахме всичко на видеозона. Беше си доста болезнено, но се преживява.
Резулатата беше повече ос страхотен. Аз съм само с 1 яйчник и ми извадиха 11 яйца. Всеки ден след пункцията ни се обаждаха по телефона, за да ни казват как се развиват ембрионите. От 11 яйцеклетки- 8 бяха узрели, но за съжаление от тях се развиха само 3 ембриона. Тук ги степенуват на A,B,C,D- с разни плюсове и минуси. Та от моите 3 ембриончета; 1 беше добро Б+, а другите 2 бяха горе долу Б-. Н трети ден ми върнаха и трите: 2 разделени на 8 клетки, а другия на 9. Коментара на доктора по време на трансфера беше, че са очаквали много по-добри резулатати, но че спермата е била доста кофти и е било трудно да се намерят хубави сперматозоиди.
И така на 20.09 ми дойде цикъла с пълна сила и кръвният тест назначен на 19.09 беше отрицателен.
Сега имаме среща с д-р Флюкер да обсъди процедурата и опциите от тук нататък на 15.10.
Искам само да кажа, че подходих с доста резерви към здравеопазването на Канада като цяло и определено има защо- на първия коремен видеозон по направление от личен лекар в обикновенна лаборатория ми ''видяха'' и втория яйчник, нищо че е доказано че нямам такъв
. Но по отношение на специализираните клиники по стерилитет или поне в тази, в която бях аз всичко мина прекрасно. Без висене с часове пред кабинетите, въпреки многото пациенти. Много професионално и топло отношение и от страна на лекарите и от страна на акушерките и целият персонал. Вярно е че си плащаш, но и в БГ си плащахме, но състоянието на клиниката беше повече от плачевно. За щастие и в БГ и тук попаднахме на страхотни специалисти, което е най-важното в случая.
Извинявам се ако съм била прекалено обяснителна, но аз бих се зарадвала ако можех да прочета това преди да започне всичко, особено като си новодошъл в страната.
Успех на всички!