Здравейте момичета,
Ровейки се из нета да търся за оскъдна менструация, попаднаха на тази тема и, макар и малко поизоставена, реших да се включа.
При мен започна да става все по оскъдна и оскъдна менструацията преди 2-3 години, като миналата година цикълът ми се увеличи с близо седмица - от 27-28 дни стана на 33-34, в същото време започнах да качвам кг и да имам типичните за менопауза симптоми - непрекъснат ПМС, горещи и студени вълни, нощно изпотяване, депресия. А в същото време от година се опитваме за бебе и нищо не се получава. Междувременно навърших 35 години.
Ходих на гинеколог и ми откри миома (2см), но ме насочи към ендокринолог.
Аз, обаче, съм малко на "Вие" с медицината и не вярвам много, че може да ми помогне, та веднага започнах с едно гладуване с цел да повлияя поне на миомата и да не се налага да се оперирам. Изследвания на хормоните ми пуснаха на 5-тия ден от цикъла, и ТСХ, ФСХ, Пролактин и АМХ си бяха съвсем в норма. По това време вече гладувах и поне симптомите ми започнаха един по един да минават - депресията, нощото потене и будене - ми отминаха почти веднага. Гладувах 2 седмици, което не е много, и след това продължих със суровоядство, но веднага цикълът ми дойде на 28 ден и беше малко по-обилен от обикновено. Този месец ще меря температурата редовно и ще споделя отново. Според консултацията, която получих за миомата, трябва да направя още няколко курса гладуване, но пък са прротивопказни за бебеправене, та с мъжа ми решихме този месец да наблегнем на сърчицата и, ако пак е безуспешно, да си направя всичките цикли на гладуване.
Знам, че на много от вас ще изглежда странно и глупаво това, което съм писала, но аз безусловно вярвам, че тялото ни може да се справи с всеки проблем, стига да му помогнем. Ще споделям и занапред в този малко по-различен път, който съм поела.
Само да добавя, че според мен тази оскъдна менструация се дължи на "оскъдна овулация", т.е. или не овулирам изобщо, или овулирам с некачествени яйцеклетки, които не могат да произведат достатъчно прогестерон. И не могат и а станат на бебе естествено. А това се получава, защото през последните 5 години основно се храних с пилешко месо. Спазвах диетата на Пиер Дюкан и ядях всеки ден по едно пиле, че и повече плюс яйца и какви ли не гадости, които са пълни с естрогени. Плюс това, че сме заобиколени от ксеноестрогени отвсякъде. Това, съчетано със стрес, ми е объркало хормоните така, че да се превърна в по-възрастна от майка ми жена. (майка ми на 56 още има цикъл). Това е моето разбиране на ситуацията след много четене по темата и самоналюдение.