0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #260 -: Май 13, 2008, 11:04:10 am »
Тамара, не е доказана зависимостта между профилактиката и иктера.
Не зная какво е иктер, само предполагам...... Не зная има или няма връзка, но да не изкара и един ден жълтеница - едва ли е само голям късмет.

Иктер е жълтеница. И наистина има доста бебета, които не изкарват физиологичната жълтеница. А дали си късметлийка, ти ще кажеш. :wink:

Нещо повече, д-р Мазнейкова, лекар на когото вярвам, освен в личен разговор, го каза и по телевизията. В Часът на мама тя категорично отрече да има такава зависимост между отрицателен резус фактор, ненаправена профилактика с АнтиДгамаглобулин и по-тежка жълтеница при новороденото. Момичето, което беше задало въпроса призна, че не лекар й казал това, а е прочела в интернет тези страхотии.  
Нека да даваме съвети, които са 100% достоверни, а не да се базираме на слухове и разни глупотевини. Не ме разбирайте погрешно, профилактика няма да навреди, но и не предпазва от жълтеница бебето.
А българската може и да е по-добра, ама не я произвеждаха миналата година. Това го знам, защото и аз проведох доста дълги разговори със всякакви отговорни другари в Националния  център по хематология и трансфузиология заради една съфорумка, на която бяха отказали да и сложат ваксината след спонтанен аборт. Казаха че ще почнат от декември да я правят пак, ама дали са започнали, не знам. Иначе първата, която сложих преди 11 години, беше българска.
 Stelliana , ако е с отрицатерен няма да има нужда, защото няма да резус конфликт. Но трябва да си сигурна в това , че е отрицателен. http://old.zachatie.org/modules.php?name=Sections&op=printpage&artid=163
Този линк съдържа всички изследвания12 които ти се полагат. Разпечатай си я и бягай при лекаря от ЖК.
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #261 -: Май 13, 2008, 11:07:15 am »
Stelliana, ако мъжът ти е Rh-, ваксината е напъло излишна. Но, след като си и на платена ЖК, мисля е време за един як скандал. Отиди с това и й припомни правата си :x
п.п. Упс, sia ме е изпреварила :)
« Последна редакция: Май 13, 2008, 11:14:16 am от Stivarip »
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #262 -: Май 13, 2008, 11:25:42 am »
Stelliana, ако мъжът ти е Rh-, ваксината е напъло излишна.

проблемът е че никой не е сигурен каква е кръвната група на мъжа ми. Само на смътни спомени, предположения и догадки не ми се ще да разчитам.
*
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #263 -: Май 13, 2008, 11:29:16 am »
Здравейте мамчета.
Много ми е гадно...тази сутрин като станах и имах кървене(зацапване)...кръвта беше ярко червена! Сега вече нямам,но много ме е страх...
Снощи ме болеше ниско долу коремчето.Сега  нямам възможност да отида на док(най-близкият ми е на 100 км.),Бяхме решили за събота да ходим но най вероятно ще гледаме в сряда да отидем,а дотогава ще се побъркам!!!Сега нямам болки,по принцип нямам нито гадене нито болки...много добре ми тръгна бременноста,но сега това кървене! Имате ли представа какво ми се случва???
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #264 -: Май 13, 2008, 11:37:06 am »
Първо се успокой и гледай само да лежиш.
Нямаш ли тел на лекаря при който ходиш.
Не се движи, не върши никаква физическа работа и гледай по-скоро да отидеш на преглед.
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #265 -: Май 13, 2008, 11:52:40 am »
Бебенце,не се притеснявай излишно.Тя и Стелияна ти е казала,най-важното в момента е да лежиш,ставай само ако се налага.И веднага когато ти е възможно отиди при лекаря си.Аз имах такова зацапване в 8-9 седмица,което вече спря след няколко инжекции и малко прогестеронови препарати.Не се шашкай,явно се случва често в ранна бременност.При мен,слава Богу,всичко вече е ок,ще видиш че ще се оправят нещата :)
фифилота,моя риск на първия БХС го изкараха 1 на 70,оказа се че има грешка. Провери отново правилно ли са попълнени всички показатели и ако трябва повтори теста.А в крайна сметка,не забравяй че това значи само че една жена на 85 е родила детенце с увреждания,не че при теб ще стане така. Ако резултата е същия,амниоцентезата ще те успокои.
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #266 -: Май 13, 2008, 12:45:37 pm »
Stelliana, ако мъжът ти е Rh-, ваксината е напъло излишна.

проблемът е че никой не е сигурен каква е кръвната група на мъжа ми. Само на смътни спомени, предположения и догадки не ми се ще да разчитам.
Разбира се, че не можеш да разчиташ. Точно затова отиди с разпечатката.
bebence, няма ли начин да се обадиш на док, да те посъветва?
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #267 -: Май 13, 2008, 12:53:25 pm »

Фреши, когато аз изследвах токсоплазмоза в нац. център по заразни и паразитни болести, док ми обясни че след като IgG +, а IgM -, това означава че съм боледувала по-рано от токсоплазмоза, но нямам активна такава. Освен това каза, че няма смисъл в бъдеще да изследвам отново, защото нямало вероятност да се разболея повторно, а дори това да се случи антителата които вече имам ще попречат инфекцията да се развие.


Благодаря за този и другите отговори! Само се чудя, след като при мен:
IgG - 3.2 IU\ml, реф. 0-8
не се ли тълкува, че IgG е отрицателен, след като е в реф. стойности - за какво са всъщност тези реф. стойности, някой знае ли?

Пак да кажа, мисля, че няма от какво да се притеснявам, по-скоро се чудя имам ли имунитет, защото сега се пазя да не ям много работи от страх от зараза.
Благодаря ти, Бени!







Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #268 -: Май 13, 2008, 12:58:34 pm »
За БХС - аз го правих в 11.5 седмица някъде.

Тройният тест, на база кръвните изследвания ПЛЮС резултатите от ФМ (гънката на вратлето) - риск 1:4600
Двоен тест, само на база кръвните изследвания - 1:270.

Първият е с точност 90%, вторият 70% (или 60%, не се сещам точно).
След като е въведен тройният тест (отскоро), чудя се защо въобще пишат резултати само от двойния.

Мисълта ми е, че ако разчитате само на БХС (кръв), резултатът може да е много различен (и предполагам доста по-неточен).
Благодаря ти, Бени!







Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #269 -: Май 13, 2008, 14:02:41 pm »
Здравей Фреши,
и аз правих троен тест в ранна бременост - 12 г.с., след ф.м. при д-р Марков.
В същия ден, в който даддох кръв в МА заминах на командировка за Виена и резултатите от БХС ги взе мъжа ми. При мен всичко пише low, и той уж каза, че е питал там лекарката и тя е казала, че всичко е о.к. Аз не разбирам много от написаното на резултатите и си чакам втората ф.м., за ад ги покажа на лекаря. Сто пъти питах мъжа ми, казаха ли ти нещо допълнително като вземаше изследванията, той ми казва "Не". Та те питам теб, като си вземаше изследванията те консултират там на място, нали? И ако има нещо опасно или някакви съмнения още там лекарите ти казват, че трябва да се направят допълнителни изследвания или амниоцентеза? Не те оставят да чакаш мнението на гинеколога си? Това са ми въпросите, защото от тогава ме гложди мисълта, че аз ги видях, успокоих се като ми каза мъжа ми, че всичко е о.к. и повече нито съм ходила до МА, нито съм се обаждала допълнително.
Сподели, моля те от личен опит. Защото тия пусти мъже с ченгел думите да им вадиш и пак мрънкат....   
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #270 -: Май 13, 2008, 14:03:57 pm »
Фреши, радвам се, че вече си добре! Така да си все до края! :D
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #271 -: Май 13, 2008, 14:35:22 pm »
Скарлетче, лоу си е лоу :D Така че принципно правилно  е да не се притесняваш. Ето все пак малко подробности: Като си взех резултатите, и при мен навсякъде лоу, ама доста цифри, и Даун - на два пъти го има. Затова веднага влезнахме при доц. Георгиева май е името. Поне разбрах, че първия ред от всяко изследване било средностатистическият риск за възрастта, а на втория ред са индивидуалните показатели. Първото Даун е от тройния тест, а някъде 3-4 позиции надолу дето пак пише Даун е от двоен тест. На нас ни препоръча в 15-та седм да направим пак БХС, ако искаме (ама честно казано аргументите не бяха много убедителни или поне не ги разбрах правилно), иначе другият вариант на действие нататък да се правят само феталните морфологии. Аз точно затова се зачудих защо пишат резултатите от двойния тест, след като вече има троен, пък ето какви разлики има.
Благодаря ти, Бени!







Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #272 -: Май 13, 2008, 15:30:09 pm »
Здравей bebence,
Аз като многократно кървяща и в първите месеци и в последствие мога да те посъветвам това,което моите доктори ми казваха.Първо лягаш и не мърдаш за нищо,само до тоалетна.Нош па-три пъти по две на ден,ако имаш болки в корема - свещичка тилкотил. Вземаш си пет килограма лимони и портокали и пиеш сок от тях-те са кръвоспиращи.
Това е което можеш да направиш.Друга терапия за кървенето няма.
А,забравих и най-важното - спираш да мислиш,да се притесняваш и да се тревожиш,защото това също провокира гадости.Можеш само да лежиш и да се молиш всичко да е наред.
Според последните статистики повече от 30% бременности минават с кървене.
Когато можеш иди на преглед с хубав видеозон да се види откъде се е отлепило нещичко.След като е спряло кървенето,явно някъде нещо се е отлепило.
Стискам палци да си добре!
There's no way to happiness,
Happiness is the way!

*
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #273 -: Май 13, 2008, 17:08:10 pm »
Stelliana, аз също съм резус фактор -, изследвах си антителата всеки месец от 7 седмица, нямах, не са ми правили и профилактика с АнтиД гама глобулин, съпруга ми е положителен и дъщеря ми е положителен и ако ти кажа, че и 1 ден не е имала жълтеница, незнам дали ще ми повярваш. Според моя лекар нямаше нужда от такава профилактика при положение, че до 27 седмица няма антитела. Биха ми след раждането.

Фреши, според мен това значи, че не си карала токсо, пази се от котки за всеки случай :wink:
*
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #274 -: Май 13, 2008, 17:46:50 pm »
Ами аз съм на 26.
Първо се чудя как е възможно да има такава шокираща  разлика от 2та теста.
Сега единствено съжалявам, че не направих БХС в 15та седмица, та като има отклонение отиваш  веднага на амнио и така поне агонията е по - кратка.
Ама тва е... то родител лесно не се става. Просто толкова ми се насъбра от началото на бременноста, и това сега направо ме довърши.
То не беше извънматочна, то не беше кухо, то не беше бавно нарастващо чхг...
*
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #275 -: Май 13, 2008, 18:14:01 pm »
а ти в коя седмица го прави ?наи-то4ен е през 11,12 седмица троиния тест ,в по -късните седмици не се прави .А на феталната кво ти казаха ?
Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
*
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #276 -: Май 13, 2008, 18:23:04 pm »
Правих го в 12с3д, гънката е малко под 1 мм, бебето е много активно за което доктора каза, че принципно е добър показател ... ама знае ли човек. Сега си записах и час при Д-р Димитрова във Фемина, та да видим тя какво ще каже.
Не че очаквам кой знае какво, то е ясно, че в моя случай най - добре е амнио.
*
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #277 -: Май 13, 2008, 18:37:26 pm »
добре е ,4е си си записала 4ас при специалист .Дано да не е е верен този троен тест и да си роди6 живо и здраво бебенце  :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers:
Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #278 -: Май 13, 2008, 19:50:08 pm »
момичета, моля за вашето мнение за следните резултати,
днес си взех първите изследвания ПКК, урина и т.н., единствените които ме притесниха като стойности обаче, и за които понамери нещичко в интрнет са следните:
RDW - 14.7%, реф. 11,5-14,5
MPV - 7,7 f1, реф. 7,8-17
PDW - 22,6%, реф. 11,5-20
и ПКК ESR 20mm, реф. до 15мм

От това, което намерих, навсякъде пише, че завишените говорят за някаква анемия, но пък ESR, когато било звишено май отхвърля анемия, а по-скоро е признак за някакво възпаление.
Та чудя се дали имам причини за притеснение, или факта че са леко извън нормите е по-скоро от факта че съм бременна  :?
P.s. сега се сещам и за лекото зацапване, кото иамх допреди десетина дни  :oops:
Малко съм невежа в това отношение. Моля по-опитните да кажат нещичко. Иначе аз така или иначе, утре ще посетя док. и след това ще драсна резултатите.
*
Re: Темата на бременните - 24 част!!!
« Отговор #279 -: Май 13, 2008, 20:12:19 pm »
Фреши, не зная твоя резултат означава ли, че имаш имунитет, но ако искаш звънни в НЦЗПБ и се консултирай с лекарите там, тел е 02/9446999 в.360 - национален консултативен кабинет по паразитни и тропически болести.

FIFILOTA, bebence стискам палци всичко да е наред с бебоците!  :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers:

julia_m нямам представа какво означават резултатите ти, но сега като гледам моите са дори по-високи /RDW - 15.1%, MPV - 8.30 f1, а ESR явно не съм изследвала/, а на прегледа док не каза, че има нещо притеснително, като се изключи нискят хемоглобин де.