0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Как си варите яйцата за Великден?
« -: Април 25, 2008, 09:37:54 am »
Аз малко късничко се сещам, но нищо... Момичета, споделете как си варите яйцата за Великден, та по-малко да се пукат. Последните две години като сваря яйцата имам повече пукнати отколко цели  :(
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
*

Veselia

• 218
  • И все пак тя се върти!
Re: Как си варите яйцата за Великден?
« Отговор #1 -: Април 25, 2008, 09:53:06 am »
:-) Аз ги слагам в студена подсолена вода и ги варя 7 мин за да съм сигурна че са добре сварени (иначе ги варя по 5 мин).
Моя свекър не обича твърдо сварени яйца и ги слага след като заври водата, вари ги 7 мин и после веднага ги вади.
Абе то май си зависи от яйцата. Миналата година взехме домашни яйца и бяха с тънка черупка. Слагам да сваря повече от предвиденото и така. А тази година и племенника, който е на 2год и 8м ще се включи в боядисването, така че.....
« Отговор #2 -: Април 25, 2008, 10:40:40 am »
  Слагам ги или в топла вода на котлона,или в подсолена .
« Отговор #3 -: Април 25, 2008, 10:55:57 am »
Моите ги извадих от предната вечер от хладилника, за да се темперират. Само едно се спука. А, и леко насолих водата.
*
« Отговор #4 -: Април 25, 2008, 10:58:45 am »
Моите ги извадих от предната вечер от хладилника, за да се темперират. Само едно се спука. А, и леко насолих водата.
:wink: Хубаво и да сварят на "слаб огън". Така има по-малко "жертви".
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #5 -: Април 25, 2008, 12:01:28 pm »
Аз когато варя домашни яйца нямам нито едно пукнато, а от купешките ми се е случвало 8/10 да са спукани. Варя ги по един и същи начин.
Тази година си купих размер М, а не L и 21/30 оцеляха. Само девет спукани. А онези, които имах от село пак оцеляха на 100%, но бяха малко.
А яйцата на фирма "Зора" винаги ми се пукат - дори когато варя по едно за детето.
« Последна редакция: Април 25, 2008, 12:03:29 pm от Tamara »
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

wild cat

• 404
  • Няма начин да няма начин!
« Отговор #6 -: Април 25, 2008, 15:28:03 pm »
Оги,
яйца се боядисват и в събота, така, че въпроса ти не е закъснял.
Аз изваждам яйцата от хладилника няколко часа преди да започна с варенето, за да станат със стайна температура. Водата посолявам доста. На дъното на тенджерата слагам една метална решетка, а върху нея яйцата и варя на по-слаба степен на котлона например на 2 за около 10 минути.
От 40 бр. не се спука нито едно.
За боядисването препоръчвам боите и стикерите на фирма "Пет" - нямат грешка, особено ако сложите повечко боя, за да е по-наситен цвета.
Успех и весел празник на всички! :wink:
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #7 -: Април 25, 2008, 15:41:15 pm »
Ами как. Спазвам всички правила.
Купувам две кори снежно бели яйца.
Вадя яйцата предварително от хладилника.
Оставям ги да се темперират.
Слагам ги в студена вода.
Добавям сол към нея.
Слагам кърпа на дъното на съда.
Не слагам по много яйца наведнъж.
Варя на бавен огън.
Почти всички се изпукват, аз псувам кротко и продължително, след което отивам до магазина, купувам си от прекрасно боядисаните немски яйца, снесени от щастливи кокошки, украсявам дискретно и се правя на добра домакиня.

За сметка на това пък меся козуначни кифли и стават супер.  :)

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #8 -: Април 25, 2008, 15:43:46 pm »
Ха ха ха  :lol:
Мели, направо ме разсмя :D
Аз гледам да ги варя по 10 на няколко пъти, уж не се пукат толкова, ама като се замисля всяка година е различно :?
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
« Отговор #9 -: Април 25, 2008, 15:57:40 pm »
И аз да се обадя, въпреки че яйцата вкъщи ги вари и боядисва все сестра ми...но тази година тя..хм..има си собствено семейство вече..та, за яйцата е темата..
 у нас винаги се варяха накуп в голяма тенджера, на дъното на която се поставя памучна кърпа...има си своя ефект, понеже много рядко са се пукали яйчица...а другото важно нещо, за което се сетих е оцетът..слагат се 2-3 супени лъжици във водата за яйцата..не знам защо..ефект има:)
« Последна редакция: Април 25, 2008, 16:35:03 pm от adriyana »
На леля съкровището - 3 години и 8 месеца
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #10 -: Април 25, 2008, 16:11:46 pm »
Мели е абсолютно права. през годините съм пробвала всички тия пинизи, но когато яйцето е със слаба черупка - пука се и тва е.
тая година рекорд - от 39 яйца, 12 спукани. точно на фирма Зора, както пише Тамара. но и аз имам вина, че бях заета и ги оставих известно време да се варят на много силен огън.

Мели, какви са тия немски щастливо боядисани яйца, бе? по нашия край не съм виждала.

пак да кажа, ако намерите - вземете си пъдпъдъчи яйца. боядисват се прекрасно и стават като произведения на изкуството.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #11 -: Април 25, 2008, 16:19:12 pm »
Оф, ами като изхвърлих етикета, не знам как да ти обясня. Тази година ги купих от една верига в Пловдив Сани/Лекси, а миналата ги имаше в Метро. Немски са и са с много жълти жълтъци. Довечера като пазарувам в Лекси, ще се опитам да видя етикета.

И как можах да пропусна пъдпъдъчите. Те са с много твърди черупки, не се пукат, боята хваща идеално и освен това всяко яйце има собствена шарка. Нямат грешка просто! После могат да се използват целички за пица, салата, освен всичко са и вкусни.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #12 -: Април 25, 2008, 16:54:32 pm »
Момичета, имам чувство че яйцата се пукат не от варенето, а те просто са такива. Явно юркат кокошките по Великден да снасят повече и не могат да има направят здрави черупки, затова се пукат  :wink: (може да им оставят лампата да свети и през нощта, за да мислят че е ден и да снасят  :lol: :lol: :lol: - габровски номера). През другото време на годината никога не ми се пукат, а миналата година от 60 13 се натряскаха. Ще видим тази година от 50 колко ще докарам. Иначе и аз слагам малко сол и на слаб огън, но задължително в студена вода, за да може постепенно да се затоплят.
« Отговор #13 -: Април 25, 2008, 17:17:11 pm »
В Била продават боядисани яйца. Сварени, готови.
« Отговор #14 -: Април 25, 2008, 18:45:43 pm »
 Днес една колежка каза , че белите яйца се чупят по-лесно защото били с по-тънка черупка. А аз винаги съм ги избирала по-бели, защото стават по-ярки цветове :?
 А вие миете ли ги предварително? На една от опаковките с боя пишеше че трябва да се измият с гъбичка. Преди някалко години ги мих така и боята изобщо не хвана - станаха на петна :(

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #15 -: Април 25, 2008, 18:49:38 pm »
от 30 14 се пукнаха
провал
бели, полски яйца от метро
взех си биладжиййски клевър днес, утре ще видим
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

Nadyn

• *
  • 2703
  • Всяко зло за добро!
« Отговор #16 -: Април 25, 2008, 19:12:52 pm »
Сварих 15 яйца, и само 1 пукнато.
Този път майка ми каза да ги сложа в тензух.
Направих вързопче и сложих в тенджерата след като ги измих.
Не съм ги вадила предварително от хладилника.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #17 -: Април 25, 2008, 19:28:25 pm »
вие миете ли ги предварително
а имам ли избор - те едни наакани, други с остатъци от счупени яйца по тях
а като се спукат няма да ги хвърля я, нали ще ги ям, няма да ям варени в мръсотия
а това за петната е от боите
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
« Отговор #18 -: Април 25, 2008, 20:10:06 pm »
  Добре,че не купих бели яйца.Иначе и аз ще ги сложа в една кошничка за зеленчуци на пара.Ще ги боядисвам утре.  :P
« Отговор #19 -: Април 25, 2008, 20:34:17 pm »
а имам ли избор - те едни наакани, други с остатъци от счупени яйца по тях
И моите тогава бяха такива :( От тогава специално обръщам внимание да са чисти. Мия си ги само с водичка - с гъбичка повече не рискувам :x Толкова ентусиазъм да вложи човек и накрая да не стават за гледане :lol: