Здравейте докторе, имам близнаци момче и момиче на 25 дни. Родиха се недоносени, Калоян прекара в интензивно отделение 12 дни, а Катерина - 20. Поради тази причина не съм ги кърмила, изцеждах се и им носех замръзена кърма всеки ден в болницата. Там са ги дохранвали с АМ - Калоян с Friso HA, а Катерина - с Friso Prematuire. Казаха ми да следвам същата схема и в къщи. С Калоян през деня се хранихме с кърма която изцеждах, а през ноща давах едно хранене Friso HA (60 ml). Така изкарахме 1 седмица когато започнаха проблеми с изхождането. Памперсите му бяха пълни с изхождания на всяка смяна преди хранене (на 3 часа) като цвета им беше зеленикав. Миналия понеделник от сутринта имаше червеникави изхождания, като по време на самата смяна на памперса имаше и изхождане от кръв. Това се случи 3 пъти. Също беше много неспокоен, плачеше и се свиваше почти по всяко време на денонощието. Заведохме го в болницата и от там предположиха че е реакция от по-продължителното даване на Friso HA или от някакви дразнители в кърмата или от двете. Само за информация да спомена че от както имам кърма не ям продукти от краве мляко, шоколад, кафе, ядки, консерванти и т.н. алергенни храни. Кравето мляко и продукти замествах с такива от овче и от болницата ме посъветваха да ги спра и тях. Направихме и изследване за кръвоизливи на изпражненията 2 поредни дни и са отрицателни. За Калоян взеха решение да мине 3 дни само на Frisopep. Още на първия ден кървавите изхождания спряха, разредиха се и детето си стана спокойно - без да се превива и да плаче. Обадих се на докторката и тя каза да пробваме пак с кърма. Пробвахме 1 ден и да другия се появи същия проблем с кървавите изхождания. Докторката каза пак да минем на Frisopep и така да го даваме известно време (можело и 3, 4 месеца, не се уточнихме понеже вторник сме на консултация и тогава ще говорим по-подробно). Сега детето пак се подобри, спокоен е. Изяжда по 100 мл на хранене. Забелязвам обаче че кожата на главичката отпред и към челото му се бели. Не знам дали това е от значение или е някакъв симптом. Междувременно утре ще дам кърма за бактериологично изследване. На мен тази идея с даването на Frisopep за по-дълго време никак не ми харесва. Въпросът ми е има ли някакъв друг вариант на лечение? С друг вид АМ? Дали можем според вас да пробваме пак с кърма? Детето има доста силно изразен сукателен ефект и тъкмо бяхме започнали с него да се учим да се кърмим и имахме голям напредък... Много искам да ги храня с кърма до колкото мога. Извинете за дългия пост, но само да спомена че Катерина сега се храни само с кърма и нейните изпражнения са златисти. Няма симптомите които има Калоян - болки с коремчето, плач, неспокойство. Само забелязвам че са и по-редки и попиват изцяло в памперса. Няма по-гъсти остатъци по памперса... не знам дали е нормално. Мислите ли че ако имам проблем с кърмата това може да се отрази само на едното дете а другото да си е добре? Благодаря ви предварително за отговора.