Здравейте Д-р Бърди! Радвам се, че отново сте с нас.
Искам и аз да Ви задам няколко въпроса и предварително се извинявам, ако вече сте давали тези отговори. Темите Ви са много полезни, но все още не ми е стигнало времето да изчета всичко.
1. Мога ли да ваксинирам детето си с Пентаксим, при положение, че първият път сме слагали "държавните" ваксини за ДТК и полиомиелит? До колко време може да стои втвърденото около боцнатото с ДТК?
2. От самото начало съм хранила напоискаване. В момента това става с АМ "Нутрилон". От две седмици малката премина сама на четири хранения - веднъж 180мл.вода с 6 мерителни лъжички (общо 200мл.) сутрин и три пъти по 150 мл. вода с 5 м.л.(около 170мл.). Детето си наддава и смятам, че в края на 4-ия си месец ще бъде с около 800гр. по-тежка (и ще тежи около 6.200кг.). Все пак нормално ли е толкова малко дете да се храни само 4 пъти, през 3,5 - 4 часа, а през нощта да прави 12 часови паузи?
3. Педиатрите тук, не са ми казвали, че би могла да развие рахит, макар, че вторият месец увеличиха Вигантола на три капки поради потене. Сега не се поти, давам и по 2 капки. Притесняват ме стрясканията, които прави понякога, по-често в началото, когато заспива. Също и едни потрепервания, които прави с главата си. Може ли това да са някакви сигнали за начало на рахит?
4. С какво да обработвам подсечената и гушка? До сега мажех с крем на Бюбхен с лайка, но не помогна и от два дни е подсечено.
Благодаря Ви!