"...Здравейте, д-р Бърди.
Откакто се е родил синът ми /03.12.2007/ винаги повръща след хранене. Всъщност практически повръща между храненията, защото и 3 часа след предишното пак връща пресечено мляко. Вече е на 4 м. и никак не намалява този рефлукс, даже вече като че ли го мъчи повече. Понякога го изкарва и през носа и едвам си поема дъх. Забелязвам, че много го мъчат тези киселини, които му се качват по хранопровода.
В момента е на НАН 1, през 4 часа - 5 пъти на ден, 180 мл. вода/6м.л.. Наддава повече от добре, т.е. връщането не му пречи на растежа - в момента 66 см., 7,200 кг. Държи перфектно изправена главата, гушнат или облегнат на възглавници.
1.За рефлукса по-добре ли е по-нарядко хранене и повече като количество или обратното?
2. В неговия конкретен случай не е ли по-добре да го захраня по-рано с цел намаляване на рефлукса? Но пък не искам да въвеждам каши, защото си е пълничък и без тях.
3. Изобщо посъветвайте ме като цяло какво да предприема. Стоенето по-изправен не му помага изобщо, повръща си прав. Оригвам го съвестно. Притеснявам се да не развие езофагит или вече да го е развил?"...
Това го писах в предишната тема. Сега нещата са така:
1.Минахме на Аптамил АР /кое антирефлуксно мляко препоръчвате Вие, тук има още НАН и Фризовом, не знам дали Хумана имат/, повръщането намаля много, но си връща по 2-3 пъти между храненията. Отново стоенето по-изправен не му помага, защото като седи рита с крачета и повръща.
2. Максим е много лакомо бебе и 180 мл. и 6 л. не му стигат, винаги плаче като свърши бутилката. В тази връзка да увелича честотата на храненията с по-малки количества или обратното? Кое е по-доброто решение за рефлукса?
3. От Аптамила се появи и запек,бебето навърши 5 м., добре ли е да му давам круши?
4. Когато се съветвах с ЛЛ, тя веднага реши Мотилиум да дава, аз предложих първо да минем на АР мляко и наистина има ефект, от Вашия опит смятате ли, че детето ще израсте този проблем, при положение, че и сега на АР повръща по малко?