Здравейте, д-р Birdie !
Следя с интерес темите, по които пишете. Много полезни неща открих в тях и единственото ,което мога да кажа е – радвам се ,че Ви има. Имам дъщеричка на 2м. и 18дни. Роди се недоносена І степен 2380 гр и 47см ,об. гл.34 см. в 37г.с. В болницата е захранена с АМ,но постепенно преминахме само на кърма. Така в края на
І м – тегло 3500 ,вис. 51 см , обиколка на гл.35см.,
ІІ м – тегло 4400, вис.53 см. , об. Гл.37,5 см.,
На 2м. и 8 дни 4500 ,вис.55 , об. гл. 38 см. Сложихме І доза пентаксим.
А сега за проблема, за който ако е възможно да ми помогнете с вашето мнение - храненето. От около 40ден кърменето стана много лошо поради колики и голямо количество карма. Детето започна да яде по-малко и много лошо засмукваше въздух.После кърмата намаля , но кърменето не се подобри , малката не издържаше повече от 2ч.между храненето, обикновено един час час и половина. Започнах да давам добавка АМ, но детето почти нищо допълнително не приемаше ,само я отказах от кърменето. 2 дена след поставянето на ваксината малката вече нямаше никакъв апетит. На ядене изяждаше около 30-50 мл. изцедена кърма или АМ през около час и половина два часа. Общото количество за ден е около 350-400 мл , което е много малко. Пробвах да увелича интервалите меду храненето , но въпреки моето настояване тя изяждаше даже по- малко. Междевременно акането от 3,4 пъти на ден изчезна. На четвъртия ден без изхождане заведох детето при лекарката , която с помощта на термометъра установи ,че това е това е лъжлив запек,т. е. от недостатъчен прием на храна няма какво да се изхвърли и каза да оставим нещата така. Но въпреки моето настояване малката не се храни и няма никакво ако вече 3 ден. Въпросите ми към Вас са :
1 Какво да направя детето да има желание за хранене и да приема по – голямо количество храна?
2 Какво количество мляко и по- колко пъти на ден трябва да изяжда на ден за възрастта си?
3 Ако над 5,6 дена детето не е акала какви трябва да са моите действия и как да разреша проблема?
4 Има ли смисъл да продължавам да се изцеждам или да минем изцяло на АМ , защото незнам дали си внушавам ,но кърмата ми като че ли е по- рядка от преди/ храним се с около 70% изцедена кърма и 30% НАН/
5 Липсата на апетит на какво се дължи,има ли някакъв здравословен проблем ?
Благодаря ви предварително за отговора.