Днес ми е трети ден след операцията и се чувствам доста по-добре. Всъщност с лявото око нямам никакъв проблем, боли ме леко само дясното, но на него преди това му беше правена друга интервенция с лазер за коригиране на отлепена ретина, получи се силно възпаление, лекувах го със силни лекарства и явно е по-чувствително.
Преди операцията зрението ми беше на 70%, не на 100. Това означава, че дори с оптималния диоптър не виждам последните два реда от последния слайд. Случвало се при определен процент от хората, при които функционално окото не може да достигне пълния си капацитет. Аз съм с нарушено зрение от първи клас (вероятно и от преди това, ама не са ме диагностицирали). Първоначално имах далекогледство, което премина в ранния пубертет в късогледство
Диоптрите ми бяха последно - ляво око - 5 диоптъра, дясно око - 4,75 с половин цилиндър астигматизъм.
В деня на операцията ми се обадиха да ми припомнят за уговорения час, бяха се обадили и два дена по-рано
В 11,15 бях в клиниката, посрещнаха ме, обухме с мъжа ми калцуните и влязохме във вътрешната част. Мъжът ми отиде да плаща и да вземе документите, аз минах още един преглед за диоптрите. След това ме посрещна собственичката на клиниката - д-р Пешева:
http://www.lazervision.eu/index.php?m=516&lang=1Направи ми подробен преглед на очите като обърна специално внимание на дясното око. Каза, че е прилепнала идеално ретината, а самото отлепване е било миниатюрно, даже е нямало дупки, каквото и да означава
Капнаха ми капки и отново се видях с мъжа ми. Бяха му дали само касов ордер, при което аз реагирах малко скептично. после е получил и фактура с касов бон на нея, така че съм напълно удовлетворена. Цената, която заплатихме е 2350 лв за двете очи.
Въведоха ме за последното изследане. Предполгам, че правеха индивидуална карта на очите ми. Поставих си брадичката на един апарат и трябваш да гледам в една точка, която ту се отдалечаваше, ту се приближаваше, а аз трябвапе да мигам от време на време
След като направиха снимките влязохме в операционната и лееееееееекичко ме хвана шубето
Вътре бяхме аз, д-р Пешева, която ме оперира, един пълничък симпатяга, който асистираше и една сестра със силно руско произношение
Легнах, наместиха ми главата, капнаха ми пак капки и започнаха да ми обясняват какво ще ми правят. Беше важно да не мърдам, да гледам прословутата червена точка и да не говоря, защото от дъха ми можело да се замърси лазера или визьора. После смъкнаха леглото надолу, главата ми се оказа по-ниско от тялото, което е малко неприятно в началото. на лявато око сложиха предпазно капаче, а на дясното първо залепиха клепача ми нагоре, после наместиха вътре в окото някакъв ринг, който не позволява на окото да мигне. След това започнаха промивките - с една спринцовка или подобен уред обливаха окото с вода, почистваха го с някаква бяла четчица, след което аспирираха течността. Следваше наместване на нещо в окото ми, което докторката прилепи плътно и издърпа от двата края, за да се намести. Казаха ми да гледам в червената точка и да не мърдам, а аз притеснено им казах, че не я виждам. Повториха ми да не говоря и ми казаха, че след малко ще я видя, както и стана.
Анестезиолога обяви една цифра 35, предполагам секунди, д-р Пешева почна да работи като през цялото време ме окуражаваше и хвалеше, че много добре стоя. Непрекъснато говореше - Браво, точно така, много добре, спокойно, много добре стоите, гледайте точката и т.н. това ми помогна много, за да се концентрирам и да съм спокойна. По едно време анестезиолога се обади и почна да брои от 7 надолу, което ми подейства още по-успокояващо
Последва отново миене, почистване и довършителни процедури. Не боли изощо, ама е неприятно, особено тази четчица, а и студената течност, с която обливат окото.
Процедурата се повтори и с лявото око, но там като че ли повече усещах, имам чувството, че упойката ме беше пуснала и накрая почистването на окото ми беше мъчително и помучах малко, нали не дават да се говори
Махнаха ми предпазните капачета, тогава разбрах, че и главата ми е била стегната неподвижно - самич край на леглото представляваше нещо като възглавница, която бяха моделирали около главата ми и се получаваше стегнато. Ега си обяснението дадох...
След като освободиха главата ми и ме върнаха в хоризонтално положение, погледнах встрани и видях коло е часа. Виждах всички цифри
Изведоха ме и ме сложиха да полегна за десетина минути в една тъмна стая. Бях много жадна, дадоха ми вода. После почнаха и болките в дясното око. Явно не се случва често, защото бяха малко учудени, че има болки. Прегледаха ме отново, казаха, че всичко е перфектно, сложиха ми и малко упойка на дясното око. Предполага се, че имах болки защото очите ми са светли и са по-чувствителни и заради всичките интервенции и лекарства в дясното око.
Прибрах се вкъщи, дадоха ми сънотворно и едни предпазни очила като скиорски. В 13 часа вече бях в леглото, но не можех да заспя, защото действието на упойката мина. Пих един диклофенак дуо и по някое време съм заспала. Събудих се към 17 часа, пак с болки и пих отново хапче. От сънотворното ми беше малко замаяно и нямах апетит. Очилата не ги свалях до другия ден на прегледа, а ще продължавам да спя с тях още 4-5 дни.
Днес болките ги няма, капя два вида капки 4 пъти дневно. на моменти ми е по-сухо и раздразнено, като при конюктивит. На моменти виждам размазано или плуват разни петна пред очите ми. Клепачите ми са още доста подути, но очите не са зачервени.
Невероятно е колко неща виждам! Би трябвало тези операции да са много по-достъпни - за 15 минути работа, а резултатът е невероятен. Не знам как е в другите страни, дали е по-поносимо като цена... Ние събирахме две години сумата за операция и всъщност взехме парите от сумата за първоначална вноска за апартамент. Днес бяхме на поредния оглед, харесах апартамента, ама вече сме затруднени с капарото. Но си заслужава! Определено е невероятно усещането да можеш да виждаш. Доскоро без лещи и очила не можех и пъпа си да видя - съвсем буквално.
Болничен не ми дадоха. Получих един лист, който удостоверява, че ми е направена операция и на базата на който джипи-то ми може да издаде болничен за една седмица. Вчера взехме болничния и на него личната е измислила диагноза:
Други увреждания на окото и придатъците му при болести, класифицирани другаде Въпрос: на листа с препоръките ми пише да се въздържам от контактни спортове един месец. Какво са контактните спортове според вас?