0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
изследване на прогестерон
« -: Април 22, 2008, 15:51:44 pm »
бихте ли ми казали, при стойност на прогестерон 15,72 (реф.ст-ст лут. фаза 3,23-38,63) дали може да се предположи, че е имало качествена овулация или е прекалено нисък? благодаря и много хубави великденски празници от мен
Re: изследване на прогестерон
« Отговор #1 -: Април 22, 2008, 17:57:50 pm »
Според мен ти е добре.Не се притеснявай. :D
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #2 -: Април 22, 2008, 18:20:39 pm »
бихте ли ............
Според мен е малко нисичък
НА кой ден е направен?
Трябва да е на 7 ден след доказана О.

Ако прогестерона е повече от 14-15 ng/ml - потвърждава, че е имало О.
Ако е по-малко може би има проблем - или с яйцеклетката, с ЖТ, с ЛФ  и т.н.
На границата си, не е зле, но може да е и по-добре.
Това е може би единственият хормон, който е добре да е на горна граница, дори не е проблем и малко да я надвиши.
Все пак това е хормона от който зависи 'изхранването' на ембриона.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #3 -: Април 22, 2008, 18:53:05 pm »
  Денис , а 27,19 nmol/l k на 22 ден , добре ли е?
  Ако ностъпи бременност при нисък прогестерон , нали се наваксва от препарати , или!?
 Изинявам се за намесата в темата.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #4 -: Април 23, 2008, 08:13:04 am »
  Денис , ..............
Мисля че е нисък
Какви са ти рефер.граници? /ако са около 100 nmol/l за горна граница, не е много добре/
Ако е повече от половината е добре.
При бременност, ако има проблем с прогестерона се дават прогестини /допълнително прогестерон/

Какво казва лекарят ти за тези нива на прогестерона?

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #5 -: Април 23, 2008, 09:06:14 am »
благодаря ви за мненията, с два дена по-рано го пуснах изследването, защото ми се налага да пътувам.надявам се все пак до 7 ден да понавакса малко хормончето.но това, което ме учуди е че и за овулаторна фаза и за лутеалната са еднакви реф.стойности.Най-искрени пожелания от мен за усмихнат ден.
« Отговор #6 -: Април 23, 2008, 12:17:53 pm »
  Денис , ..............
Мисля че е нисък
Какви са ти рефер.граници? /ако са около 100 nmol/l за горна граница, не е много добре/
Ако е повече от половината е добре.
При бременност, ако има проблем с прогестерона се дават прогестини /допълнително прогестерон/

Какво казва лекарят ти за тези нива на прогестерона?
Реф. стойности са 5,3 -86 nmol/l
*
« Отговор #7 -: Април 25, 2008, 07:48:04 am »
Цитат
Ако прогестерона е повече от 14-15 ng/ml - потвърждава, че е имало О.
Ако е по-малко може би има проблем - или с яйцеклетката, с ЖТ, с ЛФ  и т.н.
На границата си, не е зле, но може да е и по-добре.
Това е може би единственият хормон, който е добре да е на горна граница, дори не е проблем и малко да я надвиши.
denis, благодаря за толкова полезното инфо!
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #8 -: Юни 01, 2008, 10:10:15 am »
може ли да помогнете- след доказана овулация нужно ли е задължително  изследване на прогестерона  на 7 ден -д-ра не ми  назначи такова

« Отговор #9 -: Юни 06, 2008, 14:43:57 pm »
Позволете ми да задам един малко по-различен въпрос към Денис, тъй като тя е специалиста тук  :wink:
Може ли по болките в гърдите след овулация да се съди за добри нива на прогестерон, а оттам и за наличие на качествена яйцеклетка?
Дано слънчо огрее и моят дом ...
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #10 -: Юни 09, 2008, 09:05:34 am »
може ли да помогнете- след доказана овулация нужно ли е задължително  изследване на прогестерона  на 7 ден -д-ра не ми  назначи такова
И да и не - по-преценка на лекаря.
Нивата на прогестерона са индикатор на дейността на ЖТ. Ако то работи както трябва всичко е наред. Ако има проблем, това по-късно /след зачеване/ може да се отрази на яйцеклетката. Това е най-просто казано, но иначе нещата са доста по сложни.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #11 -: Юни 09, 2008, 09:10:51 am »
Позволете ...................
Абе  не съм специалист  :D, но съм върл противник на поставяне на диагнози по болежки, без изследвания и без лекарско мнение.
Нивата на прогестерона се установяват само с изследване /венозна кръв/

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #12 -: Юни 09, 2008, 10:10:03 am »
Позволете ...................
Абе  не съм специалист  :D, но съм върл противник на поставяне на диагнози по болежки, без изследвания и без лекарско мнение.
Нивата на прогестерона се установяват само с изследване /венозна кръв/

E, то това е ясно, ама нали казват, че за болките в гърдите е виновен прогестерона ... Та аз оттам искам да разбера дали може да се каже, че нивото му е високо.
Не че разчитам на този отговор.
Дано слънчо огрее и моят дом ...
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #13 -: Юни 09, 2008, 11:12:47 am »
Когато за пръв път пих клостил бегит се получи киста. На 18 ден имаше един фоликул, който си го имаше и на 25 ден. Не зная как е трябвало да реагира прогестерона в този случай, но имах силни болки в гърдите след 22 ден.
Аз също съм против по болежки и секрети да се съди за състоянието. Още повече, че всеки ще ти каже, колко е лесно да си въобразяваш, че са ти напрегнати гърдите, само защото трябва да е така.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #14 -: Юни 10, 2008, 07:48:28 am »
E, то това е ясно, ама нали казват, .........
Казват... :D
Но при високи нива на естрогените също болят гърдите и лекарите изписват  мазила с прогестерон?!

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #15 -: Юни 10, 2008, 14:38:10 pm »
Нивата на прогестерона са индикатор на дейността на ЖТ. Ако то работи както трябва всичко е наред. Ако има проблем, това по-късно /след зачеване/ може да се отрази на яйцеклетката. Това е най-просто казано, но иначе нещата са доста по сложни.
Може ли да се каже, че моят пример е илюстрация на това: установяване на бременност в 6 г.с. Споменава се, че жълтото тяло е по-малко отколкото трябва за този срок на бременността. (Преди това има кръвотечение с 2-3 дни по-рано от датата на очакваната менструация, което взех за менструално.) След установяването на бременността е приеман дуфастон за 10 дни. След 2-3 дни се появява кръвотечение. Впоследствие мисед.
След това са правени изследвания на прогестерон. Стойността му е в референтните граници, но в първата половина.
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
« Отговор #16 -: Май 20, 2013, 13:52:52 pm »
Здравейте,
може ли да ми кажете мнението си само относно тези ми изследвания на прогестерона:
Изследван е на 21 ден от МЦ както следва:
-дата-04.04.2013- Progesteron   19.86   nmol/l   М(2.2-10.7) Ж(фол 0.85-8.2; лут 16.6-122
-дата-20.05.2013- Прогестерон-45.37nmol/l   М(0.7-4.3)Ж(фазиF:0.6-4.7,O:2.4-9.4,L:5.3-86.0,Postmenoph.0.3-2.5)

на 14.02 направих аборт в края на 6тата седмица и от тогава МЦ се скъси на 22-23 дена, а преди си беше на 27-28 дена. След случката февруари започна да ми идва с едно кяфяво зацапване, което продължава няколко дена преди истинското кръвотечение, а преди нямах подобни проблеми.
Моля ви за коментар на стойностите и да ми кажете дали описаните от мен симптоми се влияят от нивото на прогестерона?
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #17 -: Май 20, 2013, 14:31:41 pm »
Нисичък е прогестерона. Но второто изследване е по-добро, може да се подобряват нещата. Ние няколко пъти в другата тема ти обяснихме кога и при какви условия се изследва той, за да е точен резултата. Ти спази ли тези изисквания?
Описаните симптоми може да са следствие на макар и кратката, за съжаление,  бременност и последвалия кюретаж. На организмът ти му трябва известно време, за да се възстанови. Може и да не е това причината, лекар може да се произнесе компетентно по този въпрос.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #18 -: Май 20, 2013, 15:51:39 pm »
Благодаря  :)
Да, спазих вашите препоръки за изследване на прогестерона след доказана овулация. Относно първото ми изследване мисля, че в този месец нямаше изобщо овулация (правих тестове, които не я отразиха изобщо), но втория вариант от днес аз също смятам за по-добър, но ще видим.
След аборта не са ми правили кюртаж.
Тъй като TSHто се движи около 3 в момента пия Еутирокс по едно сутрин на гладно и смятам скоро да го пусна и него, за да видя какво се случва и таб.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #19 -: Май 21, 2013, 12:02:08 pm »
Извинявай, не съм разбрала за кюретажа. Ами, значи явно се подобряват нещата. Да разбирам ли, че сте засекли овулация? Трябва да коригираш TSH, за което вече си взела мерки, т.е. движиш се в правилната посока, браво! Оттук насетне просто се следиш, пробвай да дебнеш овулация, проследи TSH и действайте. Дано скоро има резултат!
Успех!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!