0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Тези любезни хора от ЖК ми пуснаха изследвания по ЗК, вкл. ТСХ и ФТ4 - никога нямаше да ми хрумне да си ги изследвам сама, защото прези забременяването щателна проверка на щитовидната показа, че всичко е наред. Тогава ТСХ-то ми беше нисичко, към долна граница, но няколко консултации казаха, че няма причина да се притеснявам, а и нали за забременяване проблемно е основно ТСХ на горна граница.

Сега обаче нещата не са добре :(
Първо изследване:
ТSH - <0.05 mIU/ml реф. 0.25-5.0, <0.15-hypertyroidism
FT4 - 22.72 pmol/ml реф. 9.0-20, >24-hypertyroidism

Второ изследване след 2 дни в друга лаборатория:
TSH - 0.07 mIU/ml реф. 0.47-5.01
FT3 - 4.29 pg/ml реф. 1.68-3.54
FT4 - 2.00 ng/dl реф.0.7-1.85
ТАТ - 11.83 IU/ml реф. 0-115
МАТ - 7.18 IU/ml реф. 0-34
TRAb /TRAK? - 1.09 U/l реф. 0-1.92

След първите резултати се видях с еднокринолог, който назначи вторите и каза, че ако се потвърди хипертироидизъм, ще го наблюдаваме - "техните" болести обикновено се нормализирали при бременност. Ако се наложи, ще ми предпише терапия, но след приключване на първи триместър.

Втората консултация с еднокринолога ми е в сряда, а със Стаменов - едва в петък. Ехография пък правих едва през януари и беше ОК, сега във вторник ще правя пак.

Моля някой ако се е сблъсквал с информация по проблема, да сподели. Притеснявам се какви може да са опасностите за бременността? Правилно ли трябва да се чака с евентуална терапия след първия триместър? Прочетох, че в първи триместър ТСХ било нормално да се понижи доста, което не би било проблем, ако ФТ3 и ФТ4 са ОК, но при мен не са.

Благодаря ви!
Благодаря ти, Бени!

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Хиперфункция на щит.жлеза и ранна бременност
« Отговор #1 -: Април 11, 2008, 15:45:29 pm »
Не се сещам по кое време на бременността започва да работи и жлезата на бебето!? ДА не би от там да иде повишените стойности.

А последното антитяло е ТРАТ.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #2 -: Април 11, 2008, 15:56:05 pm »
   Здравей,

По принцип нямам точен спомен, кога започва да функционира шитовидната на бебето, но със сигурност е на по-късен етап, да речем към 20г.с.
 Трябва разбира се лекар да си каже мнението, но аз мисля, че по-притеснително би било ако ФТ4 и ФТ3 са под референтните стойности, защото тогава няма да има за бебето, при теб те са завишени. И в началото на бременността ТСХ е хубаво да е под 1 както е при теб.

Не се знае какво губиш, когато печелиш и какво печелиш, когато губиш!!!
Когато минаваш по въжено мостче над планинска река, не мисли за водата-мисли за брега...!
« Отговор #3 -: Април 11, 2008, 15:58:35 pm »
Аз прочетох, че до 11 г.с. бебето разчита на хормоните от майката, след това си произвежда само.
Евро, третото антитяло ми е написано от лекаря TRАК, а в талона от Кандиларов - TRAb. Не го бях и чувала.
Благодаря ти, Бени!

*
Re: Хиперфункция на щит.жлеза и ранна бременн
« Отговор #4 -: Април 11, 2008, 16:10:59 pm »
До 12 г.с. бебето черпи ТСХ от майката, след това щит.жлеза на детето работи. Когато през първия триместър има хипофункция е наложително допълнителене прием на тироксин, защото той е важен за развитието на детето. Аз бях с хипофункция, като към края на беремеността премина в хипер.
Фреши не се притеснявай, а се довери на ендокринолога си или се опитай да бъдеш по спокойна до второ компетентно мнение, ако нямаш достатъчно вяра на първия. За момента не е притеснително за бебчо.
« Последна редакция: Април 11, 2008, 16:12:40 pm от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
« Отговор #5 -: Април 11, 2008, 16:37:59 pm »
Здравей FreshBreeze
Струва ми се невероятно за 3 месеца да се променят нещата толкова много.
Аз съм имала в миналото тиреотоксикоза (което си е хиперфункция на щитовидната жлеза) и зорко я следя.
Та при резултат:
TSH 0.741 mU/l    референтни 0.35 - 5.00
FT3 2.210 pmol/l           2.25 - 6.00
FT4 12.540 pmol/l       9.15 - 23.86
се притесних и на следващия ден в друга лаборатория
TSH беше 1
а FT3 - около 3,75 при почти същите рефентни стойности.
Разсъжденията на ендокриноложката бяха следните: дори да падне TSH предпочита да ме поддържа в хиперфункция, отколкото обратно, защото така не било опасно за плода, а коментарът за FT3 беше да се храня повече :)
А аз се опитвам да ям повече сурови орехи, заради йода, обаче не знам доколко помагат.
« Отговор #6 -: Април 11, 2008, 16:45:49 pm »
Благодаря ви много за отговорите! :D
Повечето писано е за високо ТСХ, за ниско почти не намерих стари мнения.

Кажете ми сега може ли д-р Стаменов да е такъв невероятен пич, окуражена от една девойка му писах СМС, на който получих мигновен отговор с телефон на д-р Начев, който бе така любезен да изслуша резултатите ми по телефона. Тези стойности на ФТ3 и ФТ4 не били опасни, трябва да се следят, опасност биха представлявали екстремно високи стойности, така каза. Което съвпада с първото мнение на ендокринолога, че трябва основно да се следи.

Ето и информация от първия ендокринолог, която може да е от полза за някого: пита ме дали имам някаква промяна в хранителния режим и да съм поела повече йод, уточнихме, че нямам, сега да внимавам с орехите, с комбинираните витамини (да нямат йод) и нещо, което не бях чувала: в боите за коса се съдържал малко йод 8O.
В нета вчера пък мярнах, че аспиринът можел също е причина за понижен ТСХ, но не го изчетох задълбочено.
Благодаря ти, Бени!

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #7 -: Април 11, 2008, 16:48:44 pm »
Цитат
Кажете ми сега може ли д-р Стаменов да е такъв невероятен пич
МОЖЕ! :D :lol:

:bighug:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #8 -: Април 11, 2008, 16:49:28 pm »
Здравей FreshBreeze
Струва ми се невероятно за 3 месеца да се променят нещата толкова много.
..А аз се опитвам да ям повече сурови орехи, заради йода, обаче не знам доколко помагат.

Симба, благодаря ти много. През януари правих ехография, която беше наред, а предното изследване на хормоните беше преди, да кажем, година. Явно хиперфункцията не е така опасна като хипофункцията, което е успокояващо за мен. Твоята цел е да сваляш ТСХ-то, така ли? Нали имаш хиперфункция? На мен ми казаха да не ям орехи.
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #9 -: Април 11, 2008, 16:56:48 pm »
Целта ми е TSH да е около 1, не искам да пада :)
И не ми е ясно защо трябва да внимаваш с орехите, но щом лекарят е казал така, значи така трябва :)
Аз тъкмо щях да допиша предния си пост, но сега ще го добавя,
ендокриноложката ми каза, че резултатите могат да се променят доста от някои лекарства и от манипулации също, но не разбрах точно какви.
Радвам се, че са те успокоили, и то лекар като Начев, това е много важно :)
И сега не знам да ям ли орехи, или да не ям, за всеки случай ще ги намаля, че вече са ми противни :)
Успех ти пожелавам :)
*
« Отговор #10 -: Април 11, 2008, 17:29:05 pm »
Фреши, и аз бях с хипертиреодизъм през бременността. Д-р Тодорова ми каза, че не е опасно за плода. Първият път ТСХ ми беше 0.13 - в 16 седмица. Направих контрола в 22 седмица, като до тогава пиех само предписаната от нея Бизогама заради учестения пулс и резултатът вече беше 1.69. След това само превантивно ми назначи лечение заради дискретни изменения в структурата на жлезата - аспирин протект и селен. На следващата контрола в 30 седмица беше 0.49. В началото на седмицата пак си пуснах контрола (трябваше отдавна да съм го направила, ама се бях отнесла) и ТСХ пак е нисичко - 0.51. Ще трябва май да си запиша час и да отида на едно контролно УЗИ.
Хубаво е, че си открила проблема навреме и със следене на хормоните и някаква терапия всичко ще бъде наред.
« Отговор #11 -: Април 11, 2008, 19:13:26 pm »
Симба, повече йод - по-ниско ТСХ, така че зависи коя посока целиш.

Сия, благодаря много за инфото. Преди забременяването ТСХ ми беше 0.53 и 0.54, доколкото си спомням - на долна граница, но тогава ендокринолозите не ми казаха това да е проблем, на УЗ ходих два пъти (последният точно преди забременяването, при д-р Тодорова). Тоза Бизогама що за лекарство е? Аспиринът пък с какво помага на щитовидната (на мен ми е противопоказен, така или иначе, но ми стана интересно)? На мен д-р Тодорова ми предписа нещо хомеопатично за щитовидната за всеки случай, ама после се замотах и не си го купих :oops: пък и тя каза, че да има ефект, трябва да се пие поне 6 месеца.
Сия, а как ти бяха ФТ3 и ФТ4?
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #12 -: Април 11, 2008, 21:23:43 pm »
Не съм ги изследвала. Д-р Тодорова в началото ми назначи само ТСХ, ТАТ и МАТ и като видя, че антителата са в норма, каза че ще следим само ТСХ. Бизогама принципно е бета-блокер и в листовката пише, че не се препоръчва при бременност. Аз реших, обаче, да и се доверя и го взимах почти до края, защото пулса ми направо препускаше, а пък бях и на много малка доза.
За аспирина само мога да гадая - предполагам, че заради измененията в щитовидната жлеза превантивно го е предписала.
*
« Отговор #13 -: Април 12, 2008, 00:31:00 am »
Здравей, Фреши  :)
Много съжалявам да чуя за хиперфункцията на щитовидната жлеза при теб.Сега ще ти споделя моя опит в борбата с хиперфункцията, макар при мен да е малко по различно от при теб.
Аз имах преди да забременея хиперфункция на щитовидната жлеза и силно завишени ТАТ и МАТ.Пих пропицил /ако се наложи прием това е по-добрия избор от метизол за бременност и изобщо по-пречистено е/ около 6 месеца и хормоните ми влязоха в норма.На следващия месец при спирането на хормоналните забременях.През цялата бременност следих ТСХ,ФТ4,ТАТ и МАТ и искам да ти кажа, че бяха в норми, но се променяха неконтролируемо-в смисъл за около 20 дни съм имала ТСХ от стойност 1 до след 20 дни ТСХ 2,5.Изследвания съм пускала само в една и съща лаболатория.Само към 8-9г.с имах ниска стойност на ТСХ, но пак в норми към 0,67.Тогава се изплаших и посетих моята ендокриноложка в Бс, която си ме излекува и тя също ми сподели, че при бременност е опасна хипофункцията на жлезата, защото така има недостиг за плода на хормони за нормалното му развитие/говорим за ТСХ над 2,5/, а хиперфункцията е по-скоро опасна за майката /в смисъл странични ефекти-сърцебиене, неспокойствие и нервност о т.н./ а не толкова за плода, но въпреки това се следи.Опасни са също и високите стойности на ТАТ и МАТ, но в случая при теб са в нормални граници така, че няма повод за притеснение.
Та моя съвет е също да изчакаш и скоро след 20 дни да изследваш пак хормоните и сама ще се учудиш какви скоци има в различните срокове на бременността.Довери се и на някои ендокринолог и си се консултирай профилкатично с него за да ти е по-спокойно.
За съжаление имай впредвид и 40 дни след раждане пак да си изследваш хормоните - мен ме беше предупредила моята ми ендокриноложка и отново след раждането и хормоналния стрес предизвикан от него пак 6 месеца лекувах хиперфункцията...но това за по-нататък :)
Желая ти всичко добро :bighug:
« Последна редакция: Април 12, 2008, 00:33:26 am от vkas »
« Отговор #14 -: Април 15, 2008, 10:12:13 am »
Сия, Вкас, благодаря ви много :D

Вкас, мен вече ме предупредиха след раждането да съм внимателна с щитовидната, три месеца след раждането даже ми казаха - мисля, че няма да забравя да си обърна внимание :?
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #15 -: Май 21, 2008, 11:54:22 am »
Здравейт Freshbreeze,

искам да те попитам т в коя лаборатиория прави изследванията - аз направих в две различни и двете ми показват различни стойности. И аз съм с хиперфункция, но не съм бременна, а правя опити за забременяване.

Предварително ти благодаря за отговора.
« Отговор #16 -: Май 21, 2008, 15:19:33 pm »
Здравей Васи!

И аз съм с хиперфункция. Изследвания правя в Бодимед или в Кандиларов. За хормонални изследвания те са най-добрите, поне в София. Хубаво е като почнеш в една лаборатория, да правиш изследванията там, защото понякога се получават разлики в стойностите, а и хормоните са много чувствителни като показатели - влияят се от всичко, вкл. от нерви, време, стрес и т.н.....
Успех!