Тези любезни хора от ЖК ми пуснаха изследвания по ЗК, вкл. ТСХ и ФТ4 - никога нямаше да ми хрумне да си ги изследвам сама, защото прези забременяването щателна проверка на щитовидната показа, че всичко е наред. Тогава ТСХ-то ми беше нисичко, към долна граница, но няколко консултации казаха, че няма причина да се притеснявам, а и нали за забременяване проблемно е основно ТСХ на горна граница.
Сега обаче нещата не са добре
Първо изследване:
ТSH - <0.05 mIU/ml реф. 0.25-5.0, <0.15-hypertyroidism
FT4 - 22.72 pmol/ml реф. 9.0-20, >24-hypertyroidism
Второ изследване след 2 дни в друга лаборатория:
TSH - 0.07 mIU/ml реф. 0.47-5.01
FT3 - 4.29 pg/ml реф. 1.68-3.54
FT4 - 2.00 ng/dl реф.0.7-1.85
ТАТ - 11.83 IU/ml реф. 0-115
МАТ - 7.18 IU/ml реф. 0-34
TRAb /TRAK? - 1.09 U/l реф. 0-1.92
След първите резултати се видях с еднокринолог, който назначи вторите и каза, че ако се потвърди хипертироидизъм, ще го наблюдаваме - "техните" болести обикновено се нормализирали при бременност. Ако се наложи, ще ми предпише терапия, но след приключване на първи триместър.
Втората консултация с еднокринолога ми е в сряда, а със Стаменов - едва в петък. Ехография пък правих едва през януари и беше ОК, сега във вторник ще правя пак.
Моля някой ако се е сблъсквал с информация по проблема, да сподели. Притеснявам се какви може да са опасностите за бременността? Правилно ли трябва да се чака с евентуална терапия след първия триместър? Прочетох, че в първи триместър ТСХ било нормално да се понижи доста, което не би било проблем, ако ФТ3 и ФТ4 са ОК, но при мен не са.
Благодаря ви!