eternity,
добре дошла в клуба.
Макар че не е похвално да се озовеш в този клуб.
Първо, честита ти дъщеричка с цветно име!
Да ти е жива и здрава и да носи радост на всички в семейството!
За флостерона - да ти кажа, аз бях на много здрава флостеронова терапия и май не помогна много, поне при моето дете. Аз от 31-ва г.с. в продължение на 4 седмици бях но флостерон и в 35-та родих, след като получих контракции. (6-7 седмици преди раждането си бях с разкритие.) Та, всеки вторник и сряда ми се биеха 4 ампули Флостерон - по една на 12 часа. Всеки ден взимах Магнерот 3х2, Гинипрал 3х1 за задържане. Но по мнението на екипа, развитието на бебетата е спряло около 2 седмици преди раждането. Тогава, между другото, за последно бях на ехограф и всичко си беше нормално.
Едната неонатоложка казва, че е добре за бебето, че съм била на Флостерон, другата твърди, че никаква полза нямало. В крайна сметка се наложи Миша да бъде интубирана (на кислород) за ден и половина, както и да и се бие ампула от животоспасяващия Сърфактант, именно той е за разгъване на дробчетата. После шефката на Неонатологията се изцепи, "Ако знаех, че майката е била на Флостерон, щях да си спестя Сърфактант-а" то ние и без друго си го платихме, ама нейсе.
В кувьоз беше 27 дни и 2 дни в легло.
Миша се роди на 2-ри март, при термин 8-ми април с тегло 1650г, ръст 43см.
В началото беше на системи, захранена е със сонда на петия или шестия ден. Хранеха я с Алфаре по 8 пъти на 3 часа по 20 - 25мл. когато стана на 28 дни ся я хранили с шише, а на мен ми позволиха да ходя да я кърмя по 2 и 3 пъти на ден.
За кърменето - какво да ти кажа - при мен беше много трудно. Противно на очакванията ми, обаче, все още я кърмя. Започнах да се изцеждам на 6-ия ден от раждането. Беше кошмар - запушени канали, силни болки и нищо не теква, а гърдите ми твърди и напрегнати. Мъчех се да се "доя" на ръце - не става, пробвах с помпа тип спринцовка - примрях от болки. После повечето момичета тук в седмичната тема ми препоръчаха помпата на Авент, за което им благодаря изключително много. Започнах да се цедя и изкарвах по 20мл и то с цедене в продължение на 30-40мин. Не се отказах. Постепенно за около месец докарвах 50-60мл. Когато си взехме Миша, тя пък ми докара рагади, но и те минаха лесно. Кърмата ми ту намаляваше, ту се увеличаваше. Все си мислех, че утре ще спре.
После имахме един период, когато беше на 4 и на 5 месеца, не знам защо, не искаше да суче. Цедях се и и давах с шише. Само през нощта сучеше.
Сега отново си суче детето.
И при нас нямаше никакъв график. Когато си поиска - давах. На често се хранеше - на 2 часа, но по малко. Имаше зверски колики почти до навършването на 5 мес.
eternity,
За стимулиране на лактацията си купи лактогонен чай от аптека. Пий по 1л от него. Пий също и хапчета бирена мая. Тя е богата на витамини от групата В, които подпомагат лактацията. Пий много течности, поспивай, ако има кога
, и се храни, но не и да се тъпчеш. Аз от нямане на време не си доспивах, не се и хранех ..., че то от де кърма да тече
...май много обстоятелствена станах
eternity,
желая ти успех в грижите и в кърменето! Нагушкай малкото Цвете от нас с Михаела.