Жанетка,
хайде, добре дошла в твоята тема!
Радвам се, че се завърна тук. Липсваше ми.
Виж какво, съвсем добре си се развива детето. В края на краищата детето си е недоносено и най-вече в първата година, а и в следващите 2-3 години всяко нещо ще се развива малко по-бавно и по-късно, от колкото при останалите деца. На нас това ни го каза и педиатърката, и кардиоложката, и офталмоложката. Нормално си е в нашия случай.
Гери,браво на вас! Да е живо и здраво детето! Радвам се за вас. Бях чувала подобни истории и преди да родя, затова бях някак спокойна за Миша, докато тя престоя 1 месец в болницата. Знаех, че ще и помогнат и не се тревожех излишно. При мен беше друго. Плачех по-скоро, защото се обвинявах за мъртвата близначка, а не съм плакала за Миша. Тя беше жива, виждах си я, макар и в кувьоз, знаех, че е въпрос на време да си я гушна.
Малена,
и на теб ще кажа мила, вероятно децата ти не би трябвало да се водят недоносени, щом са родени в първия ден на 9-ия месец. Щом са родени в деветия (в 37-ма седмица и нататък) значе са си нормално износени. За недоносени се считат родените преди 37-ма г.с.
Сега за очния.
Преглед при офталмолог се прави при деца,
родени в 28-ма - 35-та г.с. При тези деца ретината не е развита и съществува голям риск да развият ретинопатия. А ретинопатията в крайната си форма, на прост език казано, значи слепота. Недоносените са застрашени от появата на ретинопатия. Наблюдава се от близо състоянието им, докато завърши оформянето на ретината, което пък е индивидуално при различните деца. При нас на около 4,5 - 5 месеца завърши това развитие.
Т.е. тук не говорим толкова за риска от предозирането с кислород в кувьоза. Това е друго.
При Миша нямаше сериозен риск от появата на ретинопатия, защото все пак се роди в 35та. Но така или иначе правехме прегледи на всеки две седмици в началото, после на 3 седмици и, когато последно бяхме при очната /на 26.07./, тя ни каза, че ще отидем отново на 1 годинка. Предупреди ни да имаме нагласата, че може да се наложи диоптър, което пак си е следствие от недоносеността.
Малена, конкретно на въпроса ти, първият преглед на Мишка беше в болницата на 25-6 дни. На 30 дни я изписаха и я заведохме при детски офталмолог във Варна и си я водим все там.
Заведи ги децата, ако искаш сега, профилактично и докторът ще прецени има ли нужда да ходите пак.
Чух за един случай тук в Русе, при който родителите се усетили, че детето има проблем със зрението едва на 5-месечната му възраст. Оказало се твърде късно и им се наложила да събират пари чрез дарения за скъпо струваща операция в чужбина.
Но ако навреме се диагностицира ретинопатията, тук в България е лечима. Във Варна в очна болницатова се лекува, предполагам също и в София, и не знам къде другаде.