0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Помощ - спира ми кърмата
« -: Април 05, 2008, 08:03:23 am »
Момичета,
извинявам се, че пускам нова тема, но имам спешна нужда от съвети. В седмичната тема разказах, как след като ми се инфектира устната, се наложи да я цепнат, понеже почти не можех да се храня и доста болеше. Явно покрай притесненията и недостатъчното количество поета храна кърмата ми буквално за един ден почти изчезна. Гърдите ми спряха да сълзят, вече не усещам да ми се пълнят, като се опитвам да изцедя, почти нищо не излиза. Моля, помогнете ми със съвети, как да си възвърна пропизводството на кърма. Чайчето на ХИП не помага. А до преди два дена имах толкова много кърма... :(  :(  :(
*
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #1 -: Април 05, 2008, 08:32:23 am »
Започни да се храниш добре, пий много вода, купи си българския лактогонен чай, този на Хип не върши много работа (личен опит). Незнам какво друго да ти кава, дано да успееш да се я върнеш.
*
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #2 -: Април 05, 2008, 08:39:18 am »
Към това, което ти е казала Стефи мога да добавя само - наспи се добре.
При мен сънят помагаше.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #3 -: Април 05, 2008, 08:55:41 am »
коки е много права- 20 минути дрямка ми осигуряваше едно хранене, ние не сме роботи, българския чай, за който пише Стефи и на мен много помогна (мерси, слънце), слагай детето на гърда дори и да си решила да дохранваш, все пак то провокира производството на кърма, успокой се, не гледай часовника, яж ядки и плодове
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #4 -: Април 05, 2008, 10:19:49 am »
яж ядки и плодове

Може ли да се ядат ядки? Не предизвикват ли алергични реакции?

lb2f
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #5 -: Април 05, 2008, 10:22:31 am »
от личен опит- яжте всичко в умерени количества
то и прясното мляко е забранено, ама на мен ми тръгваше кърмата от него
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #6 -: Април 05, 2008, 11:52:45 am »
с ядките не бива да се прекалява. но, като е казала Мини, в умерени количества е ок.
аз мисля, че няма някаква конкретна храна панцея за случая, просто се храни добре, хапвай разнообразна и здравословна храна, не мисли за калории и кг, и повече течности - вода, чай, супи.
За лактогонния чай - пробвай бг, ако не намираш разлика и ефект, опитай и на Хип - при мен и от двата имаше един и същ ефект, но на Хипп да е с филтър в пакетчета, а не гранулирания - той наистина не върши работа.
И почивка, повечко сън, някой да те замести в домакинството.
*
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #7 -: Април 05, 2008, 11:56:56 am »
Ani4ka това, че гърдите ти вече не са препълнени не значи че кърмата ти спира. Просто вече организма ти се нагажда към потребностите на бебето и произвежда толкова кърма колкото е необходима. И така да се каже гърдите ти вече не "складират" кърма. Пиша ти от собствен опит. Когато на мен спряха да ми сълзят и да се пълнят и аз си помислих също, че ми спира кърмата. Води се по детето. Ако е наядено и си спи спокойно значи всичко е наред.
*
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #8 -: Април 05, 2008, 13:33:35 pm »
Първо, да се извиня, че съм пуснала темата не където трябва, от притеснение и бързане за чистата молитва в църквата изобщо не съобразих!  :oops:
Второ за храненето и течностите - пия по много и ям всичко препоръчано по-горе: жито, овесени ядки, по половин шепа други ядки, ябълки, супички, кисело мляко, с прясното съм по-умрена, но покрай цепнатата устна не мога да си отварям устата и по принуда почти не се хранех около 24 часа  :(
За спането - с него изобщо нямаме проблеми - следобедни дрямки, нощно спане от към 22-23ч до към 6-7 -> без проблем. С други думи - всичко необходимо като храна, натоварване в домакинството и т.н гледам да го спазвам, просто стресът от преживяното и силните болки явно са ми повлияли. Благодаря за съветите! Наскоро ми препоръчаха кромид лук. Ако трябва ще закусвам с него, но ще кърмя още дълго!  :)
« Последна редакция: Април 05, 2008, 13:35:15 pm от ani4ka »
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #9 -: Април 05, 2008, 13:53:36 pm »
Аничка, явно въпросът за млякото и ядките е спорен. На мен тук в болницата ми препоръчаха по половин литър мляко на ден /аз и без това много обичам мляко/ и много ядки.
При мен за сега не е спряла, но пък имам много малко - по 40мл изцеждам за 20 мин.

Аничка, успех! Дано тръгне отново!
Но, знай, че и да не тръгне кърмата, това не е трагедия. Не означава, че ти по-малко ще обичаш детето си.  :)В никой случай няма да си по-лоша майка, ако кърмата спре. Все пак, някои неща не зависят от нас. :wink:

Аз не правя трагедия, че ми е малко кърмата и си казвам: "Колкото - толкова."

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #10 -: Април 05, 2008, 14:08:06 pm »
Аничка, аз си варях сушени кайсии със захар,става като компот. Пиех по 2-3 чаши на ден, също пиех чай от анасон и коприва. За ядене не съм се ограничавала, ядях всичко без да прекалявам. Първите месеци бях постоянно гладна, даже през ноща ставах да ям.
Води се по детето, ако се наяжда и е спокойно всичко е наред.
Успех ти желая!
*

    janeta

  • ***
  • 272
  • Вече мама на двама сладури-моята сбъдната мечта
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #11 -: Април 05, 2008, 14:43:10 pm »
Аничка малко по долу Кискотка го е написала много правилно-това, че гърдите не са твърди и напрегнати не значи че няма мляко в тях. И аз като теб се бях притеснила защото изкарах тежък грип с много кръвонасядания по хранопровода. Бях и на инжекции и на косъм от влизане в болницата(но отказах защото им казах, че имам малко бебе, което е и недоносено и е много важно да го кърмя). Чувствах се ужасно, бях с над 39 градуса температура. И от всичко това усещах гърдите си много меки и реших, че кърмата е малко. Това, което аз направих е да давам подред и двете гърди. Първо едната и като я поизпразни давам и другата а на следващото кърмене давам гърдата от която е сукал последно на предното кърмене. Мисля, че е нормално след прекарано заболяване да отслабне и количеството на мляко. Но повярвай ми, че няма страшно. Давай на бебето на често да суче и да суче и от двете гърди. Това, че не можеш да изцедиш не значи че няма. Аз съм опитвала да изцеждам след като накърмя и с помпичката не изцеждам и капка, а след 5 мин. като дам пак да суче ела да видиш как шумно гълта и му тече мляко от устата. Това значи че за най-добрия стимул на лактоцията и най-доброто изтегляне на млякото го прави бебето. Присъединявам се с две ръце към по горните съвети за стимулиране на лактацията(но на мен лекарка от неонатологията ме посъветва да не ям лук за стимулиране на лактацията защото миризмата му минава в кърмата и не се харесва на бебето-препоръча ми: Варено жито, прясно мляко или айрян, ядки, чай-лактогонен, дори и бозата върши работа)
Дано съм ти била полезна и успех с кърменето!
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
*
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #12 -: Април 05, 2008, 14:59:55 pm »
Пий айрян, яж супички и много течности и си поспивай.
*

    eleonor

  • ****
  • 1075
  • БEA -ПРЕКРАСНА I CИМЕОНчЕ- БОНБОНчЕ-ОБИЧАМЕ ВИ
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #13 -: Април 05, 2008, 19:02:52 pm »
Ани4ка и аз имах съЩият проблем преди месец, да ти кажа как се справих, може и да ти помогна
Малката пла4еШе и не искаШе гърдата, заЩото не те4еШе кърма както преди, но аз постоянно я слагах, така продължи 3 дни "кризата".
Пих 4ай4ета от копър и анасон, много вода и запо4нах да си хапвам по_ве4е.
И от тогава и на мен гърдите ми са" меки", не са както преди и не ги усеЩам като се пълнят, така 4е това не е критерии.
Дано се справиШ, пък ако не, не се обвинявай има си АМ :wink:



Beatris - 13.01.2008
Simeon- 19.01.2009

МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ
*
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #14 -: Април 05, 2008, 19:24:35 pm »
Знам, че омекналите гърди не са признак за липса на кърма, но при мен т.нар регулиране стана буквано от сутринта до вечерта, след като ми цепнаха устната в хируригията, т.е за няколко часа от обилно производство на кърма стигнах до супер меки гърди и сухи зърна :( За 5 мин успявах да изпомпам по 60-80 мл мляко от едната гърда...
Причината да съм толкова напрегната поради този проблем не е, че се страхувам, че няма да съм пълноценна майка, а по-скоро ме е яд, че от една малка пъпчица, по моя вина се стигна до такъв проблем и бебето ще страда от това. Просто не е честно - разбирам кърмата да си беше спряла спонтанно или нещо подобно, но така аз да и го причиня... не мога да си го простя!
Твърдо съм решена, да не се предавам, до ден-два трябва да се похваля с радостната новина. Ще карам с рогата напред до постигане на успех!  :wink:
*

    eleonor

  • ****
  • 1075
  • БEA -ПРЕКРАСНА I CИМЕОНчЕ- БОНБОНчЕ-ОБИЧАМЕ ВИ
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #15 -: Април 05, 2008, 21:15:56 pm »
Знам, че омекналите гърди не са признак за липса на кърма, но при мен т.нар регулиране стана буквано от сутринта до вечерта, след като ми цепнаха устната в хируригията, т.е за няколко часа от обилно производство на кърма стигнах до супер меки гърди и сухи зърна :( За 5 мин успявах да изпомпам по 60-80 мл мляко от едната гърда...
Причината да съм толкова напрегната поради този проблем не е, че се страхувам, че няма да съм пълноценна майка, а по-скоро ме е яд, че от една малка пъпчица, по моя вина се стигна до такъв проблем и бебето ще страда от това. Просто не е честно - разбирам кърмата да си беше спряла спонтанно или нещо подобно, но така аз да и го причиня... не мога да си го простя!
Твърдо съм решена, да не се предавам, до ден-два трябва да се похваля с радостната новина. Ще карам с рогата напред до постигане на успех!  :wink:


Ани4ка, мила не се ядосвай, бебето няма да страда, не се обвинявай(макар 4е и аз го правех де :oops:)и при мен се секна кърмата от здравословен проблем, но аз не се отказах. И ето сега малката си е само на кърми4ка.
Успех

п.п много ми се късаШЕ сърцето през тези три дни, докато траеШе кризата, заЩото милото ми детенце не спираШе да пла4е



Beatris - 13.01.2008
Simeon- 19.01.2009

МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ
*
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #16 -: Април 06, 2008, 18:58:35 pm »
Моля, кажете ми какъв е този български лактогонен чай, откъде да си го купя и как се казва?

*

    Nadyn

  • *
  • 2703
  • Всяко зло за добро!
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #17 -: Април 06, 2008, 21:28:39 pm »
Фиа, доколкото знам, точно така се казва Български Лактогонен чай.
Питай в аптеките, те знаят.

Аничка, много съжалявам за това което ти се случва.
Не се ядосвай, точно сега трябва да си спокойна. Пий много течности.
Това, че няма да си пълноценна майка си го избии от главата.
Не се отказвай в никакъв случай! Успех!
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #18 -: Април 06, 2008, 23:04:41 pm »
Аничка, момичетата са ти казали много неща. Само искам да добавя, че Бърди беше препоръчал някъде в неговата тема консумацията на хляб и хлебни изделия. Беше казал, че всеки опит за диета, компрометира кърменето - знам, че в твоя случай не е диета, съжалявам, че така ти се е случило и сега ще се поизмъчиш.
Аз задължително гледам да се храня три пъти на ден, супи, месо, салати, плодове и както ти писах задължително хляб, пия чайове, обикновени, но сега се замислих, че щом пия чай, защо пък да не е този лактогонния. Понякога ми сълзят гърдите, по-често вече не, но си ходя непрекъснато с подложки. За съжаление детето не ме оставя много да спя, но ти нямаш този проблем.
 

Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.
*
Re: Помощ - спира ми кърмата
« Отговор #19 -: Април 07, 2008, 13:07:53 pm »
Както хората казват - нещастието никога не идва само, за капак на всичко от два дена ме боли гърло, имам ужасна кашлица, днес и главоболие. Лекуването само с чайове и смучещи бонбони е малко мудно, но въпреки всичко си повтарям, че скоро нещата ще се оправят. С малко  усилия взех да се храня като дробя храната на малки парчета, наливам се с течности, купих си лактогонния бг чай (1,15 лв в отговор на Fia) и мисля, че вече имам значително подобрение. Отново усещам как ми се пълнят гърдите и чувам доволното мляскане на Вероника. Благодаря ви от сърце за подкрепата и моля ви - грижете се за себе си, за да не изпадате в ситуация като моята!