0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Бебеправене и кръводаряване?
« Отговор #20 -: Април 03, 2008, 23:41:46 pm »
nomine, ами ти не си бременна, а се опитваш да забременееш, което са все пак две различни състояния на женското тяло. Аз лично съм от редовните кръводарителки с особено любимата и търсена група "0 +", като кръвното ми налягане е традиционно ниско - около 90:50, но никой не ми е отказвал да ми вземе от кръвта поради тази причина;освен ако нямаш друг здравословен проблем. Ако е жизнено важно и знам, че с това ще помогна, бих дала отново, без да се замислям; взетото ще се възстанови, не се притеснявай. А и както ти е писала Джам, анемия при бременните се развива в по-напреднал етап от бременността, ако въобще се развие, спорни и индивидуални са нещата за всеки. Но щом се притесняваш чак толкова, консултирай се с лекар.

DivaRoza, благодаря ти за отговора на незададения ми въпрос :thankyousign:
Смятах да задам въпрос в тази тема, понеже и аз съм в подобна ситуация като nomine - искам да даря кръв за баща си (въпреки, че той не иска да ми позволи), но и аз като теб съм с ниско кръвно. Преди време имах и проблеми с хемоглобина, но при последните изследвания беше добре.
Та, питането ми е: Ако все пак бъда допусната като кръводарител, какви биха били последствията за човек като мен с обичайно кръвно 90(100)/60?
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #21 -: Април 03, 2008, 23:52:22 pm »
защо бъркате кръв с кръвно налягане? вярно, имат общ корен думите. загубата на 200-300 мл кръв не може да доведе до рязко спадане на кръвното налягане. ще пиеш 3 чаши вода на екс веднага след това и си компенсирала загубената течност.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

_Elfita_

• 673
  • Няма невъзможни неща!
« Отговор #22 -: Април 04, 2008, 00:12:49 am »
Момичета нещо много се отклонявате от темата "бебеправене и кръводаряване".Няколко пъти се спомена, че няма да има проблеми за организма, ако не сте имали някакви здравословни проблеми до този момент.Все пак всеки организъм е различен и никой тук не е достатъчно запознат със здравословното състояние на другите.
За пример ще дам себе си: имам винаги нисък хемоглобин,нисък MCV-60 при норма 80-96,нисък MCHC и МСН, високо желязо, в натривка - пойкилоцити,анизоцитоза и хипохромия.Това е наследствена, вродена анемия.Никога няма да ми вземат кръв за даряване.Това имам предвид под здравословен проблем преди.

Съвет от немедицински характер: идете на лекар.
« Последна редакция: Април 04, 2008, 00:15:46 am от _Elfita_ »
*
« Отговор #23 -: Април 04, 2008, 23:20:09 pm »
Saliina, аз не съм специалистка по тези въпроси, но се включих понеже ми се стори, че излишно се плаши момичето. Това за ниското кръвно налягане го споменах единствено, защото преди да ти вземат кръв го мерят и че наистина няма последици, поне при мен не е имало. Давам кръв от студентските си години. Дават ти безалкохолно и обикновено шоколад или пари, за да си купиш нещо, което е добре да изядеш и изпиеш веднага след това, след това почиваш през деня и си кукуряк. Не се плашете толкова, защото взетото се възстановява. Аз лично давам кръв, защото и това е начин да се чувстваш полезен понякога. Успех и не се плаши, не е въобще страшно, освен ако нямаш някакво сериозно заболяване, ако е така просто се консултирай преди това с лекаря си! Ниското кръвно не е причина да не се дарява кръв!
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #24 -: Април 04, 2008, 23:42:15 pm »
За пример ще дам себе си: имам винаги нисък хемоглобин,нисък MCV-60 при норма 80-96,нисък MCHC и МСН, високо желязо, в натривка - пойкилоцити,анизоцитоза и хипохромия.Това е наследствена, вродена анемия.Никога няма да ми вземат кръв за даряване.Това имам предвид под здравословен проблем преди.

Elfita разликата е там, че ти търсиш и намираш повод да не дадеш кръв, a nomine обратното.
Аз съм отказвала да дам кръв, точно защото близките на оперирания не искаха да дават, само защото след операцията трябвало да се грижат за оперирания. Като ми изтърсиха тази дивотия, аз отговорих, че и за мен няма кой да се грижи след даряването.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

_Elfita_

• 673
  • Няма невъзможни неща!
« Отговор #25 -: Април 05, 2008, 00:16:55 am »
Elfita разликата е там, че ти търсиш и намираш повод да не дадеш кръв, a nomine обратното.
Аз съм отказвала да дам кръв, точно защото близките на оперирания не искаха да дават, само защото след операцията трябвало да се грижат за оперирания. Като ми изтърсиха тази дивотия, аз отговорих, че и за мен няма кой да се грижи след даряването.
Да, може и да си права.Ама аз и не мога де, все пак еритроцитите са ми малки и дефектни по форма, няма да са от полза.Това няма значение.
Включих се пак в темата,защото това което казваш направо ме разстреля, че има хора, които ще кажат  подобно нещо.
*
« Отговор #26 -: Април 05, 2008, 14:29:31 pm »
Още нещичко от мен по темата, но не защото съм разбирачка и медицинско лице, а защото ми е близка.

Елфита, уважавам медицинските ти познания, сигурно си добра сестра! Но не плашете излишно хората, на които това им е за първи път. Един млад, здрав човек без здравословни оплаквания е напълно ГОДЕН да дари кръв!!! Това не е като да ти вземат единия бъбрек, половината сърце или малко от червата...кръвта се възстановява, повече вода същия ден, почивка и си готов. Един млад човек даже няма да усети нищо, поне аз не усетих нищо, когато дадох кръв за пръв път на 21 г. Но мисълта, че си направил и ти, каквото можеш, за да помогнеш на родител, е нещо, което ще те крепи после, защото с обратната мисъл се живее по-трудно. Аз дадох кръв за първи път след смъртта на баща ми, защото на него не можахме да помогнем, та поне други хора да имат този късмет...Кръводаряването е нещо много благородно и естествено, така поне си мисля аз, с немедицинската диплома. Моят хемоглобин например е в норма, но ти явно си имаш проблем, който ти е известен. Достатъчно е да отиде момичето при GP-то си преди това, щом толкова се притеснява, и да му разкаже за притесненията си, предполагам, че той ще ги разсее.
Успех на момичетата, които са намислили нещо подобно!!! Защото, недай Боже, на нас да се наложи утре да ни трябва кръв, ще ни се иска другите да не са имали такива страхове или поне да са ги преодолели, нали?! Все пак всеки си избира как да постъпи и аз не агитирам никого, а просто споделям своя опит.
Лек ден на всички!
« Последна редакция: Април 05, 2008, 14:32:47 pm от DivaRoza »
*
« Отговор #27 -: Април 06, 2008, 10:58:26 am »
Мили момичета, не очаквах да сте изписали толкова по темата :)
Сега да ви разкажа какво стана. В крайна сметка ми взеха кръв, след всички въпроси, които зададох и след много обяснения :) Преди това се попълва една анкета с много въпроси в нея относно здравословното състояние, после взимат кръв от пръста и я изследват на място. Оказа се, че съм достатъчно здрава за щастие, въпреки, че не ми повярваха много, че съм над 50 кила. Хемоглобина ми беше идеален, кръвното също, а по принцип винаги съм имала ниско кръвно - може би защото пих кафе и ядох шоколад сутринта.
Jam, кръвта която взимат е наистина 450 мл. После полежах малко, поседях, връчиха ми едно кашонче шоколади и сокчета и една лъжичка със сърце за спомен и така. А, дават и бележка за пред работодателя - два дни отпуск се полагат, но аз си го знаех предварително.
И най-важното - изрично попитах дали има проблем, ако взема че забременея веднага след това - няма! Важното е да не си бременна в момента, в който даваш кръв. Иначе не ми прилоша, не съм се чувствала зле, даже напротив. Малко повече спах вечерта.
Пак ще давам кръв, даже и да не се налага за близък - ние бяхме се организирали родата, но някои хора си плащат на "дежурни" мургави кръводарители. Голям дефицит е кръвта и явно това позволява на хората да правят бизнес от това.
Малко дълго се получи, но...
Благодаря на всички!
*
« Отговор #28 -: Април 06, 2008, 11:08:31 am »
Салина, моето обичайно кръвно е 90 на 60. Просто пийни кафе и хапни шоколад преди това. Както писах по-горе, при мен нямаше никакви негативни последствия, даже чувствах една лека еуфория, но може и да е от цялото напрежение покрай ходенето по болници. Петима души давахме кръв, на никой не му стана лошо, даже и цигари запалиха след това пушачите, въпреки че не трябваше.
Кураж, миличка и знай, че няма нищо страшно :)
*

_Elfita_

• 673
  • Няма невъзможни неща!
« Отговор #29 -: Април 06, 2008, 11:39:31 am »
nomine, радвам се че всичко е минало и си успяла да дадеш кръв.Надявам се операцията на баща ти също да е минала добре и той да оздравее.Сега трябва да го зарадваш и ти с новини, че ще става дядо :balk_103:
*
« Отговор #30 -: Април 06, 2008, 17:02:13 pm »
nomine, много се радвам, че всичко е минало добре! Ще се чувстваш добре и само от мисълта, че си помогнала на друг човек! Добро момиче си ти! Успех ти пожелавам и на бебешкия фронт! Въпрос на време е да се случи и това!  :D
« Отговор #31 -: Април 06, 2008, 20:20:59 pm »
Аз забременях на следващия цикъл след кръводаряване. Така че, от опит знам, че това не попречи на бебеправенето :lol:
Стискам палци скоро и  ти да ни се похвалиш със същото :crossfingers:
*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
« Отговор #32 -: Април 06, 2008, 20:39:07 pm »
А може ли някой да ми каже къде във Варна мога да отида за даря кръв.

А мислите ли, че е възможно стимулациите на които се подлагаме при ИКСИ или инвитро да влиаят на качеството на кръвта ни?Извинявам се за глуповатия въпрос но за всеки случай да го задам.
Аз мисля, че не би трябвало но знам ли?:)
*
« Отговор #33 -: Април 07, 2008, 10:00:23 am »
Аз забременях на следващия цикъл след кръводаряване. Така че, от опит знам, че това не попречи на бебеправенето :lol:
Стискам палци скоро и  ти да ни се похвалиш със същото :crossfingers:

:crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :balk_602:
« Отговор #34 -: Април 08, 2008, 09:52:52 am »
Абе, знаех си аз, че няма да има проблем, ако е само едното ниско кръвно, но просто имах нужда да обменя информация с хора, които са дарявали кръв. Ей така, за успокоение :wink: И сега наистина съм още по-нахъсана да го направя :blob10:
Благодаря ви за окуражителни примери, момичета!
*
« Отговор #35 -: Април 08, 2008, 10:28:02 am »
А, забравих да ви кажа и още нещо интересно  :)
Много ме изненада реакцията на лекарката, която ме преглеждаше преди да ми вземат кръв - когато й споменах, че пия фолиева киселина. "Кой ти каза да я пиеш?" И аз  8O Ами профилактично викам - хората кампании правят, а тя казва, че съм здраво момиче и нямам нужда. Пита ме дали пазя диети, ям ли месо, ама аз си ям всичко и никога не съм се ограничавала.
Остави ме с впечатлението, че целия шум около фолиевата киселина е по-скоро реклама някаква. Не знам дали е така, но поне не вреди или така пише навсякъде.
*

_Elfita_

• 673
  • Няма невъзможни неща!
« Отговор #36 -: Април 08, 2008, 10:59:20 am »
Аз лично в медицински справочник съм чела , че Фолиева киселина приемана по-дълго(май беше повече от 2 седмици), самостоятелно, води до недоимък на B12.Като ида на работа, ще погледна от кой беше справочника, даже ще трябва и да го снимам, защото и на мен ми е интересно.Иначе на други места се препоръчва  при опити за забременяване и при бременност до 3 месец 8O.
*
« Отговор #37 -: Април 08, 2008, 11:19:13 am »
Сигурно истината е някъде там...  :lol:
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #38 -: Април 08, 2008, 14:03:34 pm »
то толкова гинеколози има неграмотни по въпроса за фолиевата киселина и риска от спина бифида, та ти какво очакваш от лекарка в кръвен център, която има съвсем друга специалност.

момичета, научете се да приемате критично всякаква информация, която ви се поднася, независимо, че идва от човек в бяла престилка. търсете винаги и второ мнение, четете и се информирайте.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
« Отговор #39 -: Април 08, 2008, 19:46:07 pm »
А, забравих да ви кажа и още нещо интересно  :)
Много ме изненада реакцията на лекарката, която ме преглеждаше преди да ми вземат кръв - когато й споменах, че пия фолиева киселина. "Кой ти каза да я пиеш?" И аз  8O Ами профилактично викам -

:)Другия път на такива специалисти, ако те питат им кажи, че заболекаря ти я е изписал за зъбобол:)