0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Бебеправене и кръводаряване?
« -: Април 02, 2008, 09:51:52 am »
Искам да знам вредно ли е даряването на кръв по време на бебеправене, малкото което намерих в нета обяснява само за бременни или кърмачки. Ще оперират баща ми и искам да дам кръв, но медицинска сестра казала на майка ми, че не е добре, ако смятам скоро да забременявам и раждам. С мъжа ми правим опити от 5 месеца, но още е рано да си правя тест, тъй като овулацията ми беше тези дни и нищо няма да отчете.
Моля, ако някой знае нещо по въпроса?
*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: Бебеправене и кръводаряване?
« Отговор #1 -: Април 02, 2008, 10:11:46 am »
Не съм сто процента сигурна, но мисля че има риск. Защото в много случаи по време на бременност се развива анемия, която след това отшумява. Моята майка като е била бременна с мен е имала такава, даже са и преливали кръв, така че може би не е желателно да даряваш кръв. Все пак на организма са му нужни около 6м. да се възстанови след такава процедура. Представи си какво ще се случи ако през това време настъпи бременност. Освен това, за да си кръводарител трябва да си с по-нормално кръвно и естествено килограми. Аз се пробвах веднъж да даря по подобен повод, но не ми взеха, тъй като решиха че съм твърде слаба /55кг.-1.70см/, а пък кръвното ми беше 110-70. Бояха се да не колабирам на масата и да се чудят после какво да ме правят.
Все пак се консултирай най-добре с лекар, за да ти изясни плюсовете и минусите, но имай предвид, че кръводаряването е един вид шок за организма и незнам до каква степен е подходящо да се прави в такъв момент.
*

_Elfita_

• 673
  • Няма невъзможни неща!
« Отговор #2 -: Април 02, 2008, 10:15:10 am »
В момента не се сещам да съм чела нещо по въпроса, но логиката ми подсказва, че трябва да си направиш изследвания на ПКК,ДКК,желязо и морфология на еритроцити.Ако всичко е наред мисля, че няма проблем.Ако имаш нисък HB, Hct,Fe или лоша морфология няма да може да дадеш кръв, защото ще направиш анемия, независимо дали планираш бебе. Това мисля аз, дано ти е от полза.
*
« Отговор #3 -: Април 02, 2008, 10:19:45 am »
Момичета, много ви благодаря за бързите отговори!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #4 -: Април 02, 2008, 10:25:50 am »
а моят съвет е да се консултираш с личния си лекар, вместо с медицинска сестра. медицинските сестри не са компетентни да дават съвети от медицински характер.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #5 -: Април 02, 2008, 10:26:47 am »
Ще оперират баща ми и искам да дам кръв, но медицинска сестра казала на майка ми, че не е добре, ако смятам скоро да забременявам и раждам. С мъжа ми правим опити от 5 месеца, но още е рано да си правя тест, тъй като овулацията ми беше тези дни и нищо няма да отчете.
Моля, ако някой знае нещо по въпроса?

Аз за близък бих дала.  Не си на арт, можеш след това да се съобразиш във времето с плановете си.  Ако пък е станало, а си дарила кръв, това също не е непопраавимо в днешно време.  Можеш и да намериш приятели, които да дарят - така също става.  Желая скорошно оздравяване.
*
« Отговор #6 -: Април 02, 2008, 10:38:08 am »
Jam, личния лекар... изобщо не ми се говори за него, но ще го сменям при първа възможност :)
*

_Elfita_

• 673
  • Няма невъзможни неща!
« Отговор #7 -: Април 02, 2008, 10:48:17 am »
jam, мисля че изказването ти е малко пресилено и обидно.Ама това си е твое мнение всъщност.Те медицинските сестри са се учили как да садят картофи!
ПП.Съжалявам ако поста не е в добрия тон, но като подготвях вчера спецификацията за Здр. каса и чета какво пишете тук, много ме хваща яд, че съм загубила толкова години от живота(13) си да уча как да помагам на хората.
*
« Отговор #8 -: Април 02, 2008, 11:53:55 am »
Ей, не се карайте сега :)
Просто искам мнения, разбира се, че ще се консултирам с лекар, но това няма как да стане преди деня за кръводаряване. Исках да знам, за да се опитаме да осигурим резервен кръводарител - трябва да сме 5.
*

_Elfita_

• 673
  • Няма невъзможни неща!
« Отговор #9 -: Април 02, 2008, 11:59:40 am »
Не се карам, ама не мога да свикна с омаловажаване работата на сестрите.Малко ми мина вече :D. Отивам да се приготвям, защото работа ме чака и хора, които ме харесват, вярват ми, и на които помагаме аз и моя шеф, който е GP.nomine, ако до сега не си имала анемия пусни едни изследвания да видиш как са при личния лекар, ако трябва търси приятели за кръводарители.Баща ти има нужда от теб сега.
*
« Отговор #10 -: Април 02, 2008, 12:05:48 pm »
Елфита,  :bighug:
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #11 -: Април 02, 2008, 12:15:08 pm »
Elfita, аз съм програмист. не се обиждам, когато ми кажат, че не съм компетентна да проектирам мостове. защото е истина.

ти си медицинска сестра, както разбирам. прекрасно знаеш, че нямаш право, нито квалификация, да даваш медицински консултации на пациенти. защо се обиждаш от това? това не е омаловажаване на работата на медицинската сестра. нейната работа е друга, важна и отговорна, но друга.

изказването ми не е нито пресилено, нито с нещо обижда професията ти. по-скоро, твоята реакция е неадекватна.   

nomine, ако нямаш доверие на личния си лекар, консултирай се с друг. аз не съм съгласна с мнението на медицинската сестра, че даването на четвъртинка кръв ще навреди на опитите ти за забременяване. кръводарителите се изследват предварително, а и не се източва толкова кръв, че това да навреди на един здрав човек. отделно факта, че помагаш на баща си. но ако толкова се плашиш - купете си кръв от циганите. аз за моя баща съм дарявала кръв.

това с анемията при бременните е твърде екстраполирано, освен това, анемия се развива на по-късен етап от бременността обикновено.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #12 -: Април 02, 2008, 13:12:17 pm »
Благодаря ви много  :)
*
« Отговор #13 -: Април 02, 2008, 15:06:44 pm »
И ОЩЕ ЕДИН ВЪПРОС: Някой може ли да ми каже колко време след кръводаряване могат да се подновят опитите за бебе? Срещнах различни версии - че качеството на кръвта се възстановява за 45 дни, за 6 месеца, а най-логично звучеше - всеки организъм за различно време.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #14 -: Април 02, 2008, 15:32:44 pm »
не е нужно изобщо да спирате опитите за бебе, казах ти.
нищо няма да ти стане, като ти източат 250 мл кръв.

*
« Отговор #15 -: Април 02, 2008, 16:06:10 pm »
Лятото даваха кръв роднините, но им взеха по 450, а не по 250. Разбира се, ще питам доктора всичко, което ме интересува, когато отида там, но ако на някой му се е случвало вече, ще се радвам да сподели. Майка ми си е вкарала мухата, че не трябва да давам кръв, та се опитвам аргументирано да я разубедя :)
Jam, благодаря ти, че всеки път се отзоваваш - правилно ли разбрах, че си модератор? Ако е така, мога ли да прибавя допълнителния си въпрос към първоначалния?
*

Iffi.13

• 641
  • НАПРЕД И НАГОРЕ !!!
« Отговор #16 -: Април 02, 2008, 20:30:01 pm »
nomine: АЗ БИХ ДАЛА КРЪВ АКО ТАТКО БЕШЕ ЖИВ. АКО СИ В СОФИЯ ЩЕ ДОЙДА И АЗ ШЕ ДАРЯ КРАЪВ ЗА БАЩА ТИ! СВЪРЖИ СЕ С МЕН АКО ИМАШ НУЖДА!
« Последна редакция: Април 02, 2008, 20:33:25 pm от Iffi.13 »
*
« Отговор #17 -: Април 02, 2008, 20:39:22 pm »
nomine, ами ти не си бременна, а се опитваш да забременееш, което са все пак две различни състояния на женското тяло. Аз лично съм от редовните кръводарителки с особено любимата и търсена група "0 +", като кръвното ми налягане е традиционно ниско - около 90:50, но никой не ми е отказвал да ми вземе от кръвта поради тази причина;освен ако нямаш друг здравословен проблем. Ако е жизнено важно и знам, че с това ще помогна, бих дала отново, без да се замислям; взетото ще се възстанови, не се притеснявай. А и както ти е писала Джам, анемия при бременните се развива в по-напреднал етап от бременността, ако въобще се развие, спорни и индивидуални са нещата за всеки. Но щом се притесняваш чак толкова, консултирай се с лекар.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #18 -: Април 02, 2008, 23:19:03 pm »
зависи в какви отношения сте с майка ти.

медицински противопоказания няма. кръводаряването с абсолютно нищо не пречи на репродуктивната система, нито на правенето на секс. обърни се към гинеколог за потвърждение. или пиши на Мели да я питаш.

затова ме ядоса изказването на медицинската сестра, виж каква тъпа муха ти е вкарала.

абе, с две думи, като ви е толкова притеснено, има и други начини да осигурите кръвта, казах ти го вече. все пак, въпросът не е само медицински, май....

аз се изчерпах по темата.

*
« Отговор #19 -: Април 03, 2008, 08:18:04 am »
nomine: АЗ БИХ ДАЛА КРЪВ АКО ТАТКО БЕШЕ ЖИВ. АКО СИ В СОФИЯ ЩЕ ДОЙДА И АЗ ШЕ ДАРЯ КРАЪВ ЗА БАЩА ТИ! СВЪРЖИ СЕ С МЕН АКО ИМАШ НУЖДА!

Благодаря ти, мила, но в Пловдив ще е операцията