0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Искам да започна тази тема не само защото ме вълнува, но и сматам , че ще бъде доста полезно за повечето от нас - така може да се систематизира повече информация от опита на всеки.

Въпросът ми е - какви допълнителни изследвания сте правили след повече от един неуспешен опит инвитро или ИКСИ и какво се е установило. Аз лично наскоро разбрах че единствено в клиника Малинов има вече апаратура за прединплантационна диагностика и че не се прави другаде такава диагностика в БГ.  Чувал ли е някой за тестове като CMV и Cardio Lipin i Rubella ?  :oops:  Разбрах че в една клиника в Торонто правят някакви такива тестове, след поредица от неуспешни опити, които дори не разбирам какви са....Моля повече хора да се включат по тази тема, дори и момичетата посещавали чужди клиники, за да обменим опит по тези и други въпроси. :P

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
защо ли на мен
Цитат
Cardio Lipin
ми напомня за кардиолипина от имунологичните изследвания.
Ами не знам , дано да се включи някой по-просветен по тези въпрос, защото се оказва че има още къде да се търсят евентуалните причини за неуспешните опити. 

*
Чувал ли е някой за тестове като CMV и Cardio Lipin i Rubella ? 

Марина, доколкото ми е известно СМV е изследване за цитомегаловирус, Rubella е предполагам рубеола, а cardiolipin е имунологично изследване.
Тестването за рубеола и цитомегаловирус е задължително преди АРТ и изобщо преди планиране на бременност в повечето /май/ западни клиники, имунологични - по предписание.
Принципно тези изследвания се препоръчват и в България.
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

*
В България имам два неуспешни опита. И след двата сама си назначих някои изследвания, за които четох във форума. Всичко стана през 2005г. Пълен хуморален статус, тробофилия направих в Плевен про доц. Конова. С готовите резултати отидох при д-р Янакиева от Тина Киркова, при която беше първият ми неуспещен опит и тя ме посрещна с думите "Защо не каза че искаш такива изследвания?", при което реших че нямам повече работа при нея. След няколко месеца станах пациентка на д-р Стаменов, който за моя най-голяма радост знаеше значението на имунологичния фактор. Опитът ми при него също завърши с неуспех, но поне открихме сериозен проблем при мъжа ми. След втория опит си самоназначих лапароскопия, защото д-р Стаменов имаше съмнения, че имам хидросаплиннгс в ляво, но не пожела да я направим преди опита ми. И така се лутах докато не открих клиника Якентро, Солун. Като получих пълния набор от предварителни изследвания, които бяха нужни преди да започна процедура там разбрах че в БГ по времето по което аз правих опити се стреля на сляпо. Имам много приятелки, които са пациентки на д-р Стаменов и вече се радват на дечицата си и  ,от тях разбирам, че за 2 години много неща са се променили в клиника Малинов. съответно и положителните опити са много повече. Така че важното е ми се струва избора на екип, който има стратегия за борба със стерилитета, особено след един или повече неуспешни опити, така че да се ичистят причините довели до неуспех. Ето защо смятам, че предварителното проучване на клиниките е важно. Лично за моето семейство се оказа изключително важно, че открих че имам НК-клетки, за които в Солун ми направиха автоимунизация, а на съпруга ми направихме ДНК-тест на семето в Плевен, лекувахме го там и чак тогава настъпи така чаканата от нас бременност. При всички двойки обаче е строго индивидуално и затова личния подход на лекуващия екип е много важен.   
marina15 - предимплантационна се прави и при д-р Владимиров :lol:

Най-добре кажи какви изследвания си правила към днешна дата, за да видим към какво бихме могли да те насочим :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
Темата я пуснах за да пише всеки какво са му препоръчали докторите след 2-3 неуспешни опита, какви допълнителни изследвания е направил и къде, както също да сверим помежду си опита и съшо с подобен в чуждите клиники. За да отговоря на Рали - аз се консултирам със специалистите тук и това което е възможно в България е вече сме го направили, освен това тази диагностика която правят в Малинов е различна и от генетичката им разбрах, че е нова и единствена в България - нямало на друго място такава. Само че проучвайки в клиники извън Бг разбирам за изследвания които дори не съм чувала и може би не се правят тук - по-долу съм написала.
« Последна редакция: Март 20, 2008, 10:27:13 am от marina15 »

marina15 - за CMV, Cardio Lipin и Rubella момичетата са ти отговорили, аз затова си мълча по въпроса  :lol:

И мерси за инфото, за разликите в метода на диагностика  :lol:

А, и още нещо, но не знам при теб дали е валидно де: принципно имаше вариант при мен за изследване на АнтиМюлеров Хормон, но се обезсмисли от резултата при ИКСИ-то, разбирай отговора на яйчниците...

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Марина, мисля, че клиниката, която си избрала трябва да те насочи какви иследвания още да направиш. Всяка една от нас е много различна, а и както казва Мели, да не си обменяме диагнози!

иначе това се изискава  преди всяко инвитро:

СЪПРУГ
КРЪВНА  ГРУПА,Rh
ЕЛЕКТРОФОРЕЗА НА  Hb
HIV
HbsAg  и  HCV
Спермограма 
Подвижност на сперматозоидите

СЪПРУГАТА
КРЪВНА  ГРУПА,Rh
ЕЛЕКТРОФОРЕЗА НА  Hb
HIV
HbsAg  и Anti- HCV
Микробиологична посявка на влагалищен  секрет
(аеробна и анаеробна флора)
Токсоплазмоза
Хламидия
-Уреаплазма уреалитика
 СУЕ /време на кървене и съсирване/
Кардиологичен  преглед
ДИЛАТАЦИЯ до 10  ако е  необходимо - при
спастична м.ш, затруднена хистерометрия и т.н

Hysterosalpingography
In case of hydrosalpinx the closure of the tubes is needed
In case of endometrial polupe or myoma or adhesions a resection is needed

Spermograma
Резултати от анализ на семенна течност (спермограми)
ХОРМОМИ- 3,4 ,5 ,6 ,7 ДЕН ОТ  МЕНСТРУАЛНИЯТ ЦИКАЛ
FSH,LH,Еstradiol,Free testosterone,DHEA-S,Andorostenedione,Prolactin,SHBG -STH,TSH, T3,T4,
Функционални тестове  ОГТТ с Insulin

Менструални нарушения, Стерилитет(първичен и вторичен),Пре-менопауза, Менопауза
LH ,FSH ,Prolactin ,Estradiol ,Testosteron, (TSH) -ТИРЕОТРОПИН (ТИРЕО-СТИМУЛИРАЩ ХОРМОН )
Кисти на яйчници:
Освен горните изследвания и: DHEAs, Androstendione
При стерилитет за мъжа:
спермограма, LH, FSH, Prolactin, Testosteron, (Estradiol)
При стерилитет за двамата партньори – полово-предавани заболявания:
Chlamydia trachomatis, Mycoplasma, HIV, Wasserman
Захарен диабет
Функционални тестове КЗП, ОГТТ с Insulin
Нарушения на растежа
STH,  TSH
Възли на щитовидната жлеза
fT3, fT4, TSH, TAT, MAT
Заболявания на надбъбречната жлеза
17-OH-Progesteron, DHEAs, Estradiol, Testosteron

Ясно -  никой не разбра какво питам , ако искате изтрийте тази тема в случея става излишна , аз ще си проучвам самостоятелно. Благодаря за отговорите. Успех на всички които ще извървят по моя път!

*

misi

• *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Марина, специално за мен темата ще бъде полезна.
След два неуспешни опита и аз вече се чудя къде да търся причината. То е ясно, че за повечето изследвания ни насочват докторите, но и много неща съм научила тук от момичетата, препатили и преминали през доста процедури, придобили тежък опит.

Ето при мен.
След първи неуспешен опит инвитро:
-   изледване на щитовидни хормони: в норма
-   имунологични изследвания: в норма
-   полови хормони (за пореден път): висок Пролактин два пъти над нормата – овладян с Парлодел
-   цветна снимка: хидросалпинг – лапароскопия за отстраняване на тръбите
-   спермограма: намалена подвижност – минаваме на ИКСИ
по моя инициатива:
-   токсоплазмоза, рубеола – в норма
-   хламидии: при мъжа ми в норма, при мен – прекарана стара инфекция

След втория неуспех (предстоят ми):
-   генетични
-   щитовидна жлеза – отново хормони и ехография
-   Пролактин
По моя инициатива:
-   микоплазма/уреаплазма

Третия ми опит ще е със замръзени. Ако след това се наложи 4-ти ще направиме и предимплантационна диагностика.
*
Може и да не сме те разбрали, питай по-конкретно  :wink: CMV- е цитомегаловирус, Rubella-е рубеола, а кардиолипин и АФА е едно и също. Трите неща са коренно различни само по себе си.
Добре - значи все пак се изясняват нещата, знаех си че като не става по един начин, ще стане по друг  :lol:
 Ето аз ще напиша моите /както е направила и Миси/ :

всъщност освен стандартните процедури чак след 3-тия ми опит се замислихме и поискахме обяснение от доктор Табакова и др.Николов и тогава те решиха да се повторят някои изследвания, както съшо да се направи нова лапароскопия, което не ни даде много кураж и отидохме при доктор Стаменов. При него вече се започна едно обстойно търсене на причините - защо не се получава или по-точно защо се получава и завършва с мисед в края на 2-ри месец. И така след 3-ти опит направихме тези:

1-имунологични -завишени НК клетки
2-поради съмнение за хидросалпингс което не се потвърди - лапароскопия, махнато е срастване и малук миомен възел, увреден фимбрален апарат
3-цветна снимка -проходими тръби
4-хистероскопия - махнат полип
5-АИ в Солун - лично решение
6-разширена спермограма - с добри показатели
7-Пролактин завишен - вече в норми , пия Достинекс
8-вливане на интралипид преди ЕТ

След 4-ти неуспешен опит, отново завършил с мисед:

1-генетични
2-цветна снимка поради ново съмнение за хидросалпингс, пак отхвълено и тръбите са проходими
3- повторни генетични на мъжа ми поради ниакакво съмнение
4-ще правим предимплатационна дигностика
5-хормони в норма
6-предстои ми отново хистероскопия по препоръка на Стаменов
7-вече се чудя още какво друго мога да изследвам за да разберем къде е проблема! - освен да повторя имунологичните и ТАТ и МАТ....и тези - CMV и Cardio Lipin i Rubella, защото не знам тези последните две да съм ги правила....

« Последна редакция: Март 20, 2008, 12:51:38 pm от marina15 »

*
Маринче, доста неща си минала  :wink:
При теб явно проблемът е в спонтанните аборти, и, по мое мнение се ориентирай твърдо към имунологията. Всичко, за което се сетиш в тази посока - обстойна консултация /ако вече си правила - отново/ с имунолог, ако трябва и чужбински  :wink: Нещо в тази насока сигурно се пропуска  :?
Друго, за което се сещам, а не си писала, е щитовидната жлеза. Там как си?
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

*
Маринче, това са генетичните и имунологичните, които изледват в Гърция  при повтарящи се аборти в първи триместър:

Хромозомен анализ- и при двамата
При жената:
ANA,Anti- DNA,
AMA,ASMA,APA( ACL-aPS-Ape )
ASA,ATA,ENA,RF( quantitative )
LA, IgG, IgM, Ig
NK natural killer cells (CD3- CD16+CD56+)
мъжа и жената: APCA or cross-match
при мъжа: NbsAg,HCV,HIV,VDRL

Някои от тях си ги направила, консултирай се с твоята имуноложка още какво да пуснеш. За предимплатационната диагностика в Торонто иследват протеина около ембрионите. Ако имаш няколко развиващи се по един и същи начин, изследват протеина и избират кои точно да върнат. Това е най-новия и надежден метод.
Дано съм ти била полезна
Успех!
« Последна редакция: Март 20, 2008, 14:32:39 pm от ocean »
Щитовидната е наред , но и аз мисля че нещо се пропуска, иначе и за спонтанните се съмнявам - имам две нормални бременности преди доста време - още преди да се познаваме с мъжа ми , но както съм писала в други теми направих избор на времето и бяха прекъснати в началото на 3-ти месец.  :?

Мерси Океан, тук ми обясниха др.Димова -генетичкат и др. Стаменов че предимплатационната при тях представлява изолиране на 1-2 клетки , след като ембрионите станат на по 8 клетки - смата се че тогава не се увреждат,които се изследват за разни генетични и хромозомни проблеми.
« Последна редакция: Март 20, 2008, 13:50:01 pm от marina15 »

*
Марина, само при д-р Стаменов ли си правила имунологични?

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Да се смени клиниката.
В крайна сметка няколко неуспешни опита в една и съща клиника говори, че се пропуска причината, която очевидно я има. Все пак ние не сме доктори, за да знаем всичко и сами да търсим причината за неуспеха си. Нали затова им плащаме и се доверяваме.  Моят съвет е - смяна на клиниката.
Да Уайт, само в Малинов съм правила имунологични и сега смятам да ходя да си пусна нови в Свети Ив.Рилски - разбрах че там правят такива. Иначе за смяната до някаква степен и аз мисля така, въпреки че не ми се ходи пак на ново място....затова ми се иска да събера повече инфо за опита при неуспешни опити инвитро.

*
Според мен си направи пълни имунологични изследвания при доц.Конова в Плевен. Тя е невероятен специалист и е помогнала на много момичета да забременеят.Лично аз се доверих на нея, а по-късно и екипа на д-р Прапас каза че не е необходимо да правя нови изследвания, дори допълнителнителните поиска пак да направя в Плевен. Маринче не видях дали сте правили ДНК-тест на сперматозоидите на съпруга ти. При повтарящи се аборти това е от голямо значение. В моя случай направихме такъв тест след първия опит в Солун, тъй като той приключи мисед.След адекватно лечение от д-р Личев, от клиниката в Плевен забременях.