0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте момичета,
Четох доста за хормоните, но явно не достатъчно, че да мога да разбера, какво всъщност показват моите резултати от хормоналните изследвания.
Какво означава ако пролактина е много висок? Тестостерона също е малко над нормата... Моля да ми помогнете и да ми дадете някакво мнение по въпроса. Искрено благодаря!
Ето и резултатите от изследванията:правени в 3-ти ден от цикъла и 21 ден за Прогестерона

Prolactin - 1034.96mlU/l
LH - 5.49lU/l
FSH - 7.65lU/l
Estradiol - 0.264nmol/l
Testosteron - 2.73nmol/l

Progesteron - 57.940nmol/l
 :help1:

:thankyousign:
*
Re: Моля, помогнете ми да разчета резултатите си!!!
« Отговор #1 -: Март 18, 2008, 17:12:19 pm »
Виждам,че не си дала референтни граници...Съотношението на ЛХ/ФСХ не е чак толкова лошо,но пък високият пролактин и тестостерон при всички случаи влияят на тези 2 хормона.Нека и момичетата кажат мнението си все пак.И ,разбира се, да посетиш специалист ендокринолог :wink:
« Отговор #2 -: Март 18, 2008, 17:35:41 pm »
Здравей Аня,
Благодаря за отговора
Референтните стойности са:
Prolactin - 1034.96mlU/l  - Р.ст /90 - 523/
LH - 5.49lU/l  - Р.ст./1.9 - 8.0/
FSH - 7.65lU/l - Р.ст./2.4 - 9.3/
Estradiol - 0.264nmol/l - Р.ст./0.08 - 0.79/
Testosteron - 2.73nmol/l - Р.ст/0.18 - 2.55/

Progesteron - 57.940nmol/l - Р.ст/16.6 - 122.8/

« Отговор #3 -: Март 18, 2008, 17:46:07 pm »
то си се вижда,че пролактина и тестостерона не са в референтни граници,но за съотношението ЛХ/ФСХ аз лично мисля,че е сравнително добре(моето е доста по зле,пък двама от най-добрите лекари по стерилетет казаха че няма проблем там :wink:),а и може другият месец да е ок..нали все пак варират..
п.п. за пролактина си спазила всички условия преди изследването му предполагам?
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
*
« Отговор #4 -: Март 18, 2008, 17:46:24 pm »
Другото,което ми хрумна сега относно пролактина-спазила ли си това да не си правила секс поне 24 часа преди изследването?Доколкото знам не е желателно никакво докосване на гърдите преди тестването.Защото понякога дава доста завишени стойности,а реално те да не са такива...
« Отговор #5 -: Март 18, 2008, 18:12:53 pm »
Ами мисля, че съм ги спазила. Не съм правила секс от 3 дни... това трябва да е достатъчно. На 3 ден от цикъла си пускам изследването. Снощи обаче бях на рожден ден на свекърва ми и изпих 50гр. ракийка и 1 4аша бира :coke:  :oops: , дали това би повлияло... :ask:
Вие всеки месец ли си пускате изследвания за хормони...?! Аз го правя за пръв път. Мисля да посетя моя лекар да чуя и неговото мнение, а после ще видим. Инъче бебеправим вече 1,8г., но това е друга дълга и сложна тема на разговор....
*
« Отговор #6 -: Март 18, 2008, 18:48:53 pm »
Не мисля,че алкохолът може да повлияе на пролактина :? Аз също за пръв път си направих изследвания на хормони този месец,а за слеващия вече лекарката ще прецени.Което предполагам,че ще направи и твоя лекар :wink: Не знам какъв е случая при теб...
« Отговор #7 -: Март 19, 2008, 11:25:25 am »
Ами мисля, че съм ги спазила. Не съм правила секс от 3 дни... това трябва да е достатъчно. На 3 ден от цикъла си пускам изследването.....
а почина ли си малко в лабораторията преди да ти вземат кръв-около половин час ?
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
*
« Отговор #8 -: Март 23, 2008, 11:03:15 am »
Специално за пролактина, са необходими поне 2 изследвания за да се направят изводи.
Този хормон може да се изследва по всяко време за разлика от другите, така че моят съвет е да повториш изследването. Досега единствено в клиниката на Щерев /по принцип не съм техен пациент, но за пролактина ходя само там/,са ми го изследвали спазвайки необходимите условия, а именно : слагат те в една много приятна стая да си полегнеш, гледаш тв и т.н., сестрата ти слага иглата във вената и те оставя 20 мин. да лежиш/например ако си се притеснила от боцкането/,след това взимат първата проба, след още 15 мин втората. Тази цялата процедура се повтаря 2 пъти в месеца.
Чак тогава могат да се коментират резултатите на този хормон. (
Аз така преди години го изследвах, като бях още доста невежа по въпросите, на юрюш, бързайки за работа. Направих само едно изследване, а тогавашната ми лекарка ми изписа бромокриптин за 9 месеца. Оттогава не съм имала завишен пролактин, та може би изобщо не е трябвало да пия хапчета.
« Отговор #9 -: Март 23, 2008, 19:21:14 pm »
Здравейте момичета,
Благодаря ви за отговорите. Сега като чета това, което ми казвате и започвам да си мисля че по-добре утре да отида да си направя ново изследване.
Когато ходих, също бързах за работа. Чаках на една дълга опашка докато ми дойде реда. Седнах на стола и една млада сестра така добре ме набоде и ми спука вена, та чак после другите сестри се притесниха, че така силно ми тече кръв от ръката. Не че ме болеше, но изобщо не обичам някакви нови млади и неопитни момичета да се учат да вземет кръв точно от моите вени  :nurse_1:
Както и да е. Още не съм се обадила на моят лекар да му кажа резултатите и май ще го сторя след следващото изследване.
FIFILOTA мила, аз съм от Варна и нямам никаква възможност сега да отида до клиниката на Щерев. Ако се окаже наистина, че има проблем, може би тогава ще отида. И все пак дано всичко да е ОК.
А по принцип високият пролактин може ли да е причина за липса на бременност?
Извинявайте за въпроса, но реших да го задам директно... отколкото да се ровя из архивите.
Благодаря!!!
ЖЕЛАЯ ВИ ХУБАВА ВЕЧЕР
« Отговор #10 -: Март 23, 2008, 19:33:27 pm »
Да причината може да е и високия пролактин, но аз го вкарах в норма и пак нищо. Нещата са комплексни.
« Отговор #11 -: Март 24, 2008, 20:28:57 pm »
Здравей Аня,
Благодаря за отговора
Референтните стойности са:
Prolactin - 1034.96mlU/l  - Р.ст /90 - 523/
LH - 5.49lU/l  - Р.ст./1.9 - 8.0/
FSH - 7.65lU/l - Р.ст./2.4 - 9.3/
Estradiol - 0.264nmol/l - Р.ст./0.08 - 0.79/
Testosteron - 2.73nmol/l - Р.ст/0.18 - 2.55/

Progesteron - 57.940nmol/l - Р.ст/16.6 - 122.8/

[/quotМисля че трябва на всяка цена да повториш пролактина ,спазвайки всички правила, вижда се ми прекалено висок.Ако о втория път е с такива високи стойности непременно се консултирай с ендокринолог