Ами доста рецепти съм пробвала, но последно я пригатових така:
Еклерова тортаПродукти:
2 кръгли блата за торта , 20 бр. готови мини еклера , сметана, кокосови и шоколадови стърготини (за украса)
за крем “Брюле”:
300 мл прясно мляко , 1 л суха готварска сметана , 12 жълтъка , 350 г захар , 10 г желатин (1 пакетче)
Приготвяне:
Жълтъците се разбиват със захарта в дълбока купа. Наливат се прясното мляко, добавя се сметаната и двете хубаво се разбъркват. Купата се поставя в тенджера, да ври на водна баня. Сгъстява се за 10-15 минути, като непрекъснато се бърка. Желатинът се покрива с вода, за да набъбне. След това се разтопява на водна баня и с непрекъснато бъркане се прибавя към стегналите се жълтъци. Кремът се оттегля от котлона и се оставя да се охлади. Трябва да стане с консистенцията на боза. Един от блатовете се поставя във форма за торта с пръстен. Залива се с част от крема. Нареждат еклерите и отгоре се намазват обилно с крема, така, че да ги покрие. След което се затискат с втория блат и отново се намазва с останалия крем ”Брюле” .Тортата се поставя в хладилник, за да стегне. Готовата торта се изважда от формата. Филира се отстрани и с ръка се облепват кокосовите стърготини, а отгоре се поръсва с шоколадовите. Украсява се със сметана или с плодове, аз избирам в зависимост от сезона.
Пробвала съм и вместо блатове да сложа бисквити, също става. А когато имам време и сама си приготвям блатовете. Може и с големи еклери, но с мъничките е по-вкусно