0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

naskomimi

• 1024
  • "Това, което Бог е събрал, човек да не раздели!"
ЯМР на надбъбречната жлеза?!?!?!
« -: Март 14, 2008, 18:50:48 pm »
Здравейте момичета!
Моля за помощ!!
От няколко месеца съм с диагноза тиреоидит - повишена функция на щитовидната жлеза.
Ендокринологът ми ме уверява, че това е големия ми проблем и да не предприемам други изследвания, за да не се харча напразно...
Да, но аз не го послушах и пак тръгнах по гинеколози и лаборатории..
правих си хормоналните, които са горе-долу добре, като изключим недоброто съотношение между фсх и лх - съответно 7,09 към 3,10 :(
Но гледам да не се шашкам - сигурно е свързано с разбутването на щитовидните хормони...
Реших да си пусна и ДХЕА-С, защото разбрах, че е свързано с повишеното окосмяване и резултата е двойно над горната граница..
Ендокринологът ми ми се скара, че не съм го послушала за изследванията, но като видя неговите стойности ми каза да пусна и андро - нещо - някакъв друг хормон също свързан с надбъбречната жлеза..
Написа ми писмо до здравна каса за искане за ЯМР на надбъбречната жлеза...
Някой може ли да ме "светне" за какво става въпрос, че нещо съвсем се обърках...
А и ендокринолога ми не ми обясни много, защото гледа, че съм страшно притеснена.
Каза ми, че ДХЕА-С не пречи на забременяване, ами на какво тогава?!?!
И защо е нужен другия хормон!?!?!
И какво може да се види с този ЯМР , че вече почвам да си мисля разни страшни неща...
За аденом на хипофизата знам, а тук.....
Моля, помогнете ми, че вече имам одобрение за ЯМр о тздравната каса и искам да знам какво ми предстои......
Благодаря ви предварително!
Гушкам ви и ви желая най-искрено най-желаното от нас чудо да ви се случи именно в най-женския и майчин месец! stork-girl stork-girl stork-girl

"Най-мощната сила на света - вярата" Майка Тереза
*
Re: ЯМР на надбъбречната жлеза?!?!?!
« Отговор #1 -: Март 15, 2008, 07:50:44 am »
Целта на ЯМР на надбъбречни жлези е да се види дали няма тумор, който произвежда андрогени. Не се притеснявай толкова. По-добре да направиш изследването, за да си наясно със състоянието си. ЯМР не е най-приятното изживяване, но се изтърпява.

« Отговор #2 -: Март 15, 2008, 16:44:17 pm »
Миличка, пусни тази тема в подфорум "Хормонални проблеми при жената. СПКЯ." Там пишат момичета, които са по-наясно с хормоналните проблеми.

Всъщност, моля модераторите да преместят темата. :)
*

naskomimi

• 1024
« Отговор #3 -: Март 15, 2008, 18:33:34 pm »
Здравей, Вазарели!
Знам, че трябва да я пусна там и съм го сторила, но там никой не ми отвръща. :(
Затова я пуснах и тук...
Преди пак съм си пускала тема за хормоналните ми изследвания и никой не ми отговаряше там, а тук...
Много ми е мъчно така...
Още повече, че виждам, че е прегледана десетки пъти и никакво мнение....
А съм толкова притеснена и в такова неведение.......... :?

*
« Отговор #4 -: Март 15, 2008, 19:50:49 pm »
Четох я и в двата подфорума, не се притеснявай, че никой не ти обръща внимание, но предполагам, че момичета, които имат или са имали подобен проблем може би не са я чели. Съжалявам, но аз лично не съм запозната с този проблем и не мога да ти дам повече информация. Успех, мила, и дано скоро да се похвалиш :-)

« Отговор #5 -: Март 15, 2008, 22:04:59 pm »
И аз не съм запозната достатъчно, за да те съветвам. А повечето момичета не пишат много през уикенда. Просто изчакай. Ако има някоя с твоя проблем, сигурна съм, че не би ти отказала информация. Тук жените са много услужливи и мили.

Ако поровиш в старите теми в подфорума за хормонални проблеми, някъде бях срещала изследвания на ДХЕА... Не съм обърнала особено внимание, понеже моя проблем не е такъв. Знам само, че от надбъбречната жлеза се отделят хормони, които са пряко свързании със забременяването и износването на плода. Някои от репродуктивните хормони се отделят от нея. Знам също, че тироидните хормони са свързан с хипофизата, както и всички останали хормони в човешкото тяло, и е подчинена на дял от мозъка, който  се нарича Хипоталамус. Зависи до каква степен е засегната хормоналната система и какви отражения е дало това в другите жлези с вътрешна секреция. И в съответноте органи и системи.

А с Хашимото се забременява, тук има доста такива момичета. Андро - нещото... ;) е мъжки хормон, който го има и при жените, но в по-малко количество, и е причина за силното окосмяване. Явно ендокринологът е преценил, че излизането му извън референтни граници е достатъчно, за да поиска допълнително изследване. ЯМР ще даде отговор на въпроса дали функционира нормално надбъбречната жлеза и дали няма структурни промени. С това сигурно си наясно вече, навярно ти е проследявана щитовидната жлеза. Излишно е да се притесняваш предварително, просто си направи изследването. Като се открие проблема ще е по-лесно да се отстрани.
Успех, мила!  :crossfingers:

*

naskomimi

• 1024
« Отговор #6 -: Март 16, 2008, 07:12:56 am »
 :blowingdust: :blowingdust: :blowingdust: :balk_5: :balk_5: :balk_5: :bighug: :bighug: :bighug:
Гушкам ви толкова много и ви благодаря за подкрепата, че наистина много съм се шашнала.....
Утре като си пусна анрото ще докладвам :wink:, че неговите стойности още не ги знам - заради дхеа-с ми го пусна ендоркинолога..
Благодаря изключително за стиснатите палци!
Целувки и хубав ден от мен!

*
« Отговор #7 -: Март 16, 2008, 17:38:28 pm »
Девойко мила, от шашкане смисъл няма. А пък и май не четеш навсякъде, където си пуснала тази тема. Като си пуснеш и андростендиона, защото това ще да е андрото, за което говориш, след като направиш и ЯМР на надбъбреците, с ендокринолога ще обсъдите какво ще правите нататък.

*

naskomimi

• 1024
« Отговор #8 -: Март 17, 2008, 12:21:14 pm »
Здравей, Дани!
Искам да те попитам - на теб правиха ли ти вече ЯМР, че четох в друга тема, че ти предстои?
Какво ти казаха и какво представлява този ЯМР - аз дори и незнам къде се намира надбъбречната жлеза...

*
« Отговор #9 -: Март 17, 2008, 12:41:41 pm »
Да, направих ЯМР. При мен, за щастие, се оказа, че всичко е наред. А за да добиеш представа какво представлява ЯМР, погледни това :http://mri.hit.bg/Bulgarian/Tech.htm.

А за надбъбречните жлези ще вмъкна този цитат:
Цитат
Надбъбречната жлеза е чифтен орган, който заляга върху горния полюс на съответния бъбрек. Дясната надбъбречна жлеза, гледана отпред, има триъгълна форма, а лявата – полулунно очертание. В средната има вдлъбване, в което залягат основните съдове на жлезата. Надбъбречната жлеза, заедно с бъбрека е обхваната от двата листа на бъбречната фасция – здрава съединителнотъканна обвивка.

Жлезата е съставена от две части:

кортикална част, кора
сърцевина, медула
При срез се вижда, че кората е по-светла и с по-твърда консистенция, докато сърцевината е по-тъмна и по-мека.

Кортикалната част на надбъбречната жлеза се разделя на три зони, които произвеждат различни хормони:

гломеруларна зона – външна – произвежда минералкортикоиди
фасцикуларна зона – средна – произвежда гликокортикоиди
ретикуларна зона – вътрешна – произвежда полови хормони
Минералкортикоидите (Алдостерон) регулират нивото на натрия в кръвта, и свързаната с него водна обмяна между кръвта и тъканите.

Гликокортикоидите (кортикостерон, кортизол и кортизон) – стимулират процесите на фосфорилиране, повишават резистентността на организма спрямо вредни агенти, намаляват проницаемостта на капилярите и с това отслабват възпалителната реакция.

Половите хормони при мъжа са андрогени (сходни по състав и действие с тестостерона), а при жените са естрогени и прогестерон (еднакви с хормоните образувани в яйчника).

Медуларната част на надбъбречната жлеза продуцира катехоламини – адреналин и норадреналин.

*

naskomimi

• 1024
« Отговор #10 -: Март 17, 2008, 14:05:02 pm »
Здравей отново!
Благодаря ти за бързия отговор! :bighug:
Радвам се, че при теб всичко е наред! :bighug:
Надявам се, че и при мен нещата ще се наредят, че ще умра от притеснение...
Днес си пуснах и андростендиона и се надявах да излязат резултатите, че довечера ще нося на ендокринолога одобреното за ЯМР писмо и да ги нося и тях, но ще излизат утре...
Относно статията - чела съм я, че много се лутах в нета, но така и не разбрах за какво става въпрос и на кое по-точно вреди ДХЕА-С...
А снимката си е доста страшничка.. :?
Като по гадните и тъжни филми за раково болни, направо се ужасявам от мисълта, че може да се открие тумор..... :( :( :(
Ох, дано и моето ЯМР минава вече бързо и да разбирам какво става, че на писмото за одобрение пише, че съм включена в първото тримесечие, което значи, че до края на месеца трябва да го направим...
Стискай палци всичко да е наред, че ще се побъркам от притеснение...
На всичкото отгоре и за пръв път си правя графиа и нещо хич не е наред - май нямам ову :(, че не иска да си покачва тази температура и никой не ми обяснява как върви графиката ми...
Още веднъж благодаря за подкрепата!
Гушкам те :bighug: и ти желая слънчев и усмихнат ден! :sunburn:

« Отговор #11 -: Март 17, 2008, 14:49:00 pm »
Не се тревожи! Графиката ти изглежда нормално до тук, БТ се покачва. Още не може да се твърди със сигурност дали е имало О., но ако температурата продължава да се движи ок. 37 градуса и нагоре, значи може да се предположи, че овулацията ти е била на 17 18 ден от МЦ.
*
« Отговор #12 -: Март 17, 2008, 15:14:56 pm »
А снимката си е доста страшничка.. :?
Като по гадните и тъжни филми за раково болни, направо се ужасявам от мисълта, че може да се открие тумор..... :( :( :(

Аааа, недей така.. Смени гледната точка. По-добре да знаеш какво става с организма ти. Погледнах резултатите от хормоналните ти изследвания в другата тема. Явно при теб нещата са комплексни. Надявам се, след резонанса, да се похвалиш, че всичко е наред.

*

naskomimi

• 1024
« Отговор #13 -: Март 17, 2008, 16:20:53 pm »
 :balk_145: :balk_145:
Нямам думи - вие ме просълзихте...
От умиление и обич(аз съм много любвеобилна и наистина искам да ви прегърна)...
Благодаря от сърце!
Много:bighug: :bighug:
Много целувки и много, много:::::........ylinfant ylinfant ylinfant ylinfant ylinfant ylinfant ylinfant

*

naskomimi

• 1024
« Отговор #14 -: Март 19, 2008, 12:59:28 pm »
Здравейте, момичета!
Аз си взех резултатите и от андростендиона - 3,74 при реф. 0,46-3,39 :( :( :(
Явно и тук нещата не са розови...
Надявах се да не е висок и да не се притеснявам допълнително.
Вчера си взех и час за ЯМР в окръжна болница при д-р Димитрова - чак за 1-ви април.
Ще се побъркам от притеснение дотогава.......
А иначе сега се сетих, че на мен 28-мия ден ми е на 27 март, но то май все ми закъснява или по-тчно цикълът ми май не е 28 дневен, а повече..
И незнам - тогава най-вероятно ще съм в цикъл..
Дали ще има проблем незнам...
Да звъня ли на Мечкаров или в кабинета в окръжна да питам, незнам..
Дали ще окаже влияние?!?!?
Гушки и хубав ден от мен! :bighug: :bighug: :bighug:
:sunshine: :sunshine: :sunshine:

*
« Отговор #15 -: Март 19, 2008, 14:35:32 pm »
Месечният цикъл тук няма значение. Важното е да не си бременна до 3 месец.

*
« Отговор #16 -: Март 19, 2008, 16:03:49 pm »
Миличка не се притеснявай от това изследване аз го направих на 06.03 ,не е страшно, безболезнено е .Сабличат почти гол,зависи с какви дрехи си .Нетрябва да имаш никакви метални неща.Предпочитам още едно ЯМР отколкото още една цветна снимка.Неприятното е че презцялото време се чува едно тракане ,чукане но пък те разсейва да не мислиш за глупости.Важно е резултата да е добър.Успех.
*

naskomimi

• 1024
« Отговор #17 -: Март 19, 2008, 16:06:35 pm »
Благодаря, мила!
 :flower: :flower: :flower:
Тъкмо се чудех на кого да звъня....
Ох, вече не мога да се трая... :oops:
То не останаха работи, за които да не се притеснявам...
Прегръдки и много слънчеви усмивки! :sunshine: :sunshine: :sunshine:

*

naskomimi

• 1024
« Отговор #18 -: Март 24, 2008, 16:50:21 pm »
Момичета, къде в Пловдив сте правили ЯМР?
Че ендокринолога ми препоръча в Окръжна при д-р Димитрова и аз вече си записах час за 1 април.
Тъкмо се бях успокоила, когато взех да чета, че там апаратът е много стар и се замислям за ВМИ, незнам....
От друга страна пък съм чувала, че д-р Димитрова е най-добрата в Пловдив в тая област...
Моля за съвет какво да правя....
Предварително благодаря!
Хубав и неповторим слънчев ден! :bighug: :sunshine: