0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Безопасен ли е метода invitro
« Отговор #20 -: Януари 19, 2006, 05:12:07 am »
Тъй де тъй като ще става скендал да се включа и аз ...
Защо скокнахте срещу Джам.
Значи момичето е намерило достатъчно време за да прочете, че може да вземе лекарствата и да се включи в тази процедура, пък не намерило време да прочете дали и доколко е опасно.
Е и аз го намирам за малко цинично.
Да не говорим че си е чиста провокация на гостенката - ако се беше регистрирала щеше да е получила и доста лични съобщения си мисля.
За разлика от незнайната гостенка, доста хора написаха каквото мислят със собствените си ник-ове и не виждам що да се изпокарваме помежду си затова.
Всеки има право на лично мнение. А това е форум за да си помагаме и за да изказваме собственото си мнение.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #21 -: Януари 19, 2006, 08:53:55 am »
Цитат на: lora_dona
скапа JAM, този форум е за да си помагате една друга, а не да се карате

Ние не се караме, драга Лора Дона.
Нищо не си разбрала.
Изказването на Джам, както и моето, е звучен шамар за отрезвяване.
От вайкане и фалшиво мяу-мяу никой няма нужда.
Ако всички дружно започнем да поглаждаме гръбчето успокояващо на питащата, какво ще стане?
Ще заприличаме на бг-маммата. :lol:
По-добре за питащата е да се отрезви, да помисли сериозно това ли е нейния път, да прецени и да поеме правилната за нея посока.
А ДОБРАТА ПРЕЦЕНКА СЕ РАЖДА САМО В СПОРА.

И моята лична позиция във форума не е да подгласям съгласяващо се с този, който пита, а да потърся макар и зрънце някъде в мнението, да се хвана за тази пукнатина, за да се види колко е дълбока, ще бъде ли преодоляна или стомната ще се счупи.
*

mar_go

« Отговор #22 -: Януари 19, 2006, 09:06:00 am »
Може би момичето е искало да попита за нашия опит...Аз също много се страхувах от страничните ефекти, страхувах се от цветната снимка, от лапароскопията...но всичко това стана едно по едно. В началото е голямото объркване, преди първото инвитро - най-големите опасения. При мен нямаше странични ефекти от хормоните, освен напълняването, но то пък става от ядене, не от хормоните..Те само увеличаваха апетита ми...Може би другото последствие при мен беше един миоматозен възел, на който все още не обръщам внимание...но при всички случаи си заслужава да се поемат тези рискове...
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #23 -: Януари 19, 2006, 09:45:20 am »
И мен ме е страх.
Всяка стъпка дотук съм я изживяла със страх.
Страх ме е и от следващата.
Всички ги е страх.
« Отговор #24 -: Януари 19, 2006, 11:53:02 am »
И моето скромно мнение:
По-полезно би било да не превръщаме дискусията в морална, а да се придържаме към поставения въпрос - какви рискове има.
Освен написаното, мога да добавя - риск от многоплодна бременност (въпреки че оперативно май редуцират броя на захваналите се ембриони, при нужда).
Аз пък имам притеснения с някои естрогенно позитивни образувания - миоми, полипи, каквито съм имала - очевидно съм предразположена. А не мога да си позволя повече операции, ако не дай боже пак изскочи нещо, защото имам вече 5, а с тая матка трябва бременност да износвам.
Също преди начало на стимулация е добре да се прегледат гърдите.

Успех :D
Благодаря ти, Бени!

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #25 -: Януари 19, 2006, 11:59:06 am »
Цитат на: lora_dona
скапа JAM, този форум е за да си помагате една друга, а не да се карате. успех на всички, които искат бебенце!

драга неизвестна  лора_дона, мерси, че ми каза, аз досега не знаех за какво е този форум!

и на теб успех, ако работиш за бебенце!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #26 -: Януари 19, 2006, 12:01:41 pm »
Хайде и аз да изкажа мнение по въпроса на питащата дама. А някой замисли ли се че в голяма част от тези "свястни" клиники известните лекари не се отнасят еднакво към пациентите си, и при по-голямата част от тях въобще не дават обяснения. И поради тази причина жената да се интересува тук от последствията. А и на вас ако ви кажат че нямате друг шанс освен инвитро и като знаете, че шанса ви за държавна помощ е само в началото на годината няма ли да се хвърлите веднага да кандидатствате, а после докато чакате да ви излезнат въпросите в главата? Като не говорим за въпроси от рода на "Ще нядебелея ли много" и "Ще погрознея ли много" а за въпроси от риска на използваните препарати за здравето напред във времето и шанса нещо да се обърка по време на процедурата и да загубиш живота си дори. Така че момичета нека бъдем толерантни към питащите стига тези питащи да не са вулгарни и нагли разбира се. Предполагам че жената не е имала финансова възможност и не му е мислила много, много когато се е записала в програмата към НЗОК, но въпроси винаги остават докато не скочиш с двата крага и рогата напред и вече няма връщане назад. Хайде целувки на всички от мен и по-спокойно.  :balk_21:  :balk_21:  :balk_21:
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #27 -: Януари 19, 2006, 12:22:31 pm »
Цитат на: FreshBreeze
По-полезно би било да не превръщаме дискусията в морална, а да се придържаме към поставения въпрос - какви рискове има.

аз пак да кажа за краставицата - въпросът за рисковете следва да се постави на квалифицираното медицинско лице, което се е наело да извърши процедурата.
редно е пациентът да подпише т.н. "Информирано съгласие" за процедурата.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #28 -: Януари 19, 2006, 13:24:42 pm »
Джами, съгласна съм с теб, че крайната дума има лекарят, но с почти всички въпроси тук е така, но това не пречи да си обменяме мнения и "любителска" информация. Съгласна съм също, че не е справедливо да се вземат лекарства от касата, за сметка на някой друг, който няма да се дореди, и да не се използват, да не говорим после да се продават.
Но иначе мисля, че това е нормален въпрос - какви са рисковете от стимулация - точно колкото други дискутирани тук въпроси, и не виждам причина да не се разисква нормално и конкретно.
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #29 -: Януари 19, 2006, 13:46:51 pm »
И аз да си кажа мнението. Ако имах запушени тръби или нещо друго, което определя шансовете ми за естествено забременяване на 0 %, знам, че никакви странични ефекти и рискове нямаше да ме спрат да направя процедурата. Тогава въпросът за мен щеше да е ясен и категоричен. Но когато сме "двойка с неизяснен стерилитет" /уж с мъжки фактор, но не съвсем, уж с установени антиспермални антитела, но не на 100 %/ и всички доктори казват, че ние трябва да си вземем решението, т.е. имам избор, имам и теоретични шансове за естествено зачеване, или от инсеминация, аз също си задавам въпроса, за който пита момичето. Не съм кандидатствала по програмата, но тази година сигурно ще кандидатствам и най-вероятно ще измина същия път, и ще ме е шубе до последния момент сигурно, и ще се питам дали съм взела правилното решение и как ще се отрази това на здравето ми за по нататък, ще има ли последствия и т.н. Страхлива съм, това е.
Разбира се, ако взема лекарствата и междувременно забременея естествено при добър късмет /дай боже/ или се откажа от ин витрото поради някакъв лош късмет, ще се погрижа доколкото това зависи от мен всичките лекарства да отидат за друга жена, която има нужда, а няма пари.
Това е от моята камбанария.
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

*

Любс

• 418
  • Имам си една мечта....
« Отговор #30 -: Януари 20, 2006, 00:51:42 am »
целта наистина си струва, Лали!!  всичко бих дала само за да чуя думичката "МАМО" от моето собствено ДЕТЕ, пак дори и това да е за сметка на здравето ми... :roll:  успех на всички!
No body is perfect, i`m NOBODY!!

*
« Отговор #31 -: Януари 20, 2006, 06:25:44 am »
Цитат на: Starlet
А някой замисли ли се че в голяма част от тези "свястни" клиники известните лекари не се отнасят еднакво към пациентите си, и при по-голямата част от тях въобще не дават обяснения. И поради тази причина жената да се интересува тук от последствията.

Честно казано избора на клиника и доктор трябва да са едни от определящите фактори при решение за инвитро.
Колкото до обясненията - аз бях силно изненадана когато моя доктор ми връчи информационен пакет в момента, в който постави диагнозата преди няколко месеца - ние все още не сме направили постъпки за процедурата, но в този пакет са описани в много общи линии протоколите за инвитро /това е работа на докторите не наша/ и значително по-обширно рисковете от него /това вече ни засяга нас/.
Като се дават толкова пари в тази посока редно е да си поне добре информиран и то не на общо ниво, а спрямо твоите собствени особености - и съответните фактори довели до такова решение на проблема със забременяването. Може би просто броя на клиниките и докторите не е достатъчен и не е подготвен да поеме вълната от спонсорирани от НЗОК инвитро процедури и затова не дават достатъчно информация, но все пак ако са толкова заети и доктора не може да ми отдели малко време има и допълнителен персонал /акушерки, сестри и други разни/ в тия клиники, който може веднъж месечно да прави презентация за хората, на които тези процедури предстоят и да отговаря на въпросите им така ще спести време на доктора за да може той да отговаря на по-детайлни въпроси. Извинявам се, че стана толкова дълго ама въпроса има две страни.
*
« Отговор #32 -: Януари 20, 2006, 08:59:34 am »
На мен ми харесва идеята на Клиа, трябва да има кой да разяснява, докторите наистина са много натоварени и не винаги успяват да отделят време за подробни разяснения. Е, сигурна съм, че никой не би ми отказал такива ако настоявам, но аз като знам колко народ чака отвън все ми е притеснено да задържам много докторката и все гледам набързо да се разберем.
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #33 -: Януари 20, 2006, 10:00:33 am »
Цитат на: klia
Като се дават толкова пари в тази посока редно е да си поне добре информиран и то не на общо ниво, а спрямо твоите собствени особености - и съответните фактори довели до такова решение на проблема със забременяването. Може би просто броя на клиниките и докторите не е достатъчен и не е подготвен да поеме вълната от спонсорирани от НЗОК инвитро процедури и затова не дават достатъчно информация, но все пак ако са толкова заети и доктора не може да ми отдели малко време има и допълнителен персонал /акушерки, сестри и други разни/ в тия клиники, който може веднъж месечно да прави презентация за хората, на които тези процедури предстоят и да отговаря на въпросите им така ще спести време на доктора за да може той да отговаря на по-детайлни въпроси. Извинявам се, че стана толкова дълго ама въпроса има две страни.

Съгласна съм с казаното от теб може би с малко изключение, че не пациентите спонсорирани от здравната каса предизвикват това. Защото отношението е такова и към тези които си плащат на частно процедурата. Мисля че все още откъм приказки и внимание към пациента нашите лекари не са доизрасли не всички разбира се, но голяма част. А хората като гледат ежедневния кошмар от лекарски грешки по болниците искат точно това, да им се обяснява, а не да ги възприемат като (извинявам се за израза но мисля че е най-близък по значение) животни на поточна линия. А в Майчин дом-София е такава практиката, както и в Плевен. Но не са само болниците в това състояние а и голяма част от реномираните медицински центрове. В същото време съм съгласна че самите лекари като нямат физическа възможност това може да свърши помощният персонал
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*
Re: Безопасен ли е метода invitro
« Отговор #34 -: Януари 21, 2006, 17:25:20 pm »
Здравеите наи накрая се научих как да работя с форума,Много ясно че ще направя инвитро каквото и да ми струва но никоя не ми е отговорила на въпроса явно незнете Задръще си критиките за други не толкова серизни проблеми все пак благодаря
« Отговор #35 -: Януари 21, 2006, 19:10:39 pm »
"Честно казано избора на клиника и доктор трябва да са едни от определящите фактори при решение за инвитро. "
Незнам дали това мнение не е прекалено идеалистично...След почти 10 годишно лутане по клиники и известни лекари, съм на мнение,че това не е никакъв определящ фактор..Всеки е страдал достатъчно от лекарско отношение...Рискът от самото инвитро не е никак за подценяване..Аз лично съм проучила много случаи и затова все още се страхувам да опитам...Но без риск..знаете..
There's no way to happiness,
Happiness is the way!

*
« Отговор #36 -: Януари 21, 2006, 23:26:34 pm »
Цитат на: maara
Здравеите наи накрая се научих как да работя с форума,Много ясно че ще направя инвитро каквото и да ми струва но никоя не ми е отговорила на въпроса явно незнете Задръще си критиките за други не толкова серизни проблеми все пак благодаря

Ами за да се отговори на този въпрос трябва да се започне от а и б на инвитрото - може би първо трябва да прочетеш повечето от статиите за инвитро в Зачатие и темите във този подфорум - те уверявам те не са толкова много и после ако имаш конкретни въпроси да ги зададеш - така поставен въпроса е много общ и никой не знае коя точно част от отговора те интересува.
За един проблем е че медикаментите влияят психически, за друг самия физически проблем от хиперстимулация за трети нещата се проявяват като финансов стрес ако по време на стимулацията ти сменят медикаментите за четвърти е проблем ако се захванат повече ембриони да се реши да махне някой от тях или риска да износва многоплодна бременност след толкова чакане за дете и много много други ... какво точно искаш да знаеш ...
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #37 -: Януари 22, 2006, 09:38:07 am »
никоя не ми е отговорила на въпроса явно незнете Задръще си критиките за други не толкова серизни проблеми все пак благодаря

знаеме! повечето от пишещите тук са минали през инвитро и са чели достатъчно, а и са им обяснили лекарите!

1. основен риск - от получаване на т.н. ОХСС - остър хиперстимулационен синдром. този синдром може да се прояви с различна тежест, като в крайната си форма може да доведе дори до смърт.

2. риск от кръвоизлив и/или инфекция при пункцията на яйцеклетките - също може да се прояви с различна тежест и в крайната си форма да доведе до смърт.

3. риск от многоплодна бременност при връщане на голям брой ембриони.

малко като листовка прозвуча, а? :)
дали пък да не се откажеш, много е страшно...

*
« Отговор #38 -: Януари 22, 2006, 09:46:11 am »
Цитат на: jam

1. основен риск - от получаване на т.н. ОХСС - остър хиперстимулационен синдром. този синдром може да се прояви с различна тежест, като в крайната си форма може да доведе дори до смърт.

Да те поправя О идва не от остър , а от ovarian  :wink:

И да допълня за maara, че има един куп статии в сайта, в които пише за тези рискове много подробно. Ако не можеш да ги откриеш ще ти дам линкове.
*
« Отговор #39 -: Януари 22, 2006, 12:34:08 pm »
Казах вече въпроса не е дали О да го направя Да ви кажа и доста съм чела за инвитрото но и доста съм чела за опасноста от хормоните  да си го кажем те са една от причините за рака на гърдата ина шиката на матката, и не искам мнение да го правя ли или не затова не сте ми нужни решението е взето