Здравейте!
Преди 8-9 години имах операции на гърдите от фиброаденома (доброкачествен тумор), от тогава ходя 2 пъти годишно на мамолог. Тогава се оплаках на д-ра, че преди менструация много силно ме болят гърдите и особено едната отстрани. Той ми каза, че не е страшно, на мястото с най-силна болка съм имала много групирани жлези (ако добре си спомням) и ми предписа за мазане 3 месеца Прогестогел (за болки и напрежение в гърдите и прогестеронов дефицит). Гелът облекчаваше болката и няколко години не са ме боляли толкова много. Сега пак ме болят след овулация, но не толкова силно, а предполагам и хормоните за стимулация оказват влияние.
Преди 1 година водих приятелката ми при същия мамолог, тя имаше страшна болка в едната гърда, не помня каква беше диагнозата (май пак някакви жлези, които при нервно напрежение се активират), но й предписа същия гел и не съм я чула да се оплаква повече.
Ако много ви болят гърдите и се притеснявате, не е лошо да посетите мамолог. Моите доброкачествени тумори ги откриха след няколко години болки в гърдите случайно при гинекологичен преглед. Оказа се, че туморчетата са почнали развитие още от пубертета, а аз през цялото време си мислех, че болката преди менструация е нормална. Разбира се моята беше много силна и точно на мястото на аденома. Все пак профилактиката е важна!