Момичета, излезе ми резултатът от хистологията от хистерото и резултата ми звучи много страшно:
Маточна кухина: фрагменти от аденоматозен ендометриален полип, част от които с тежки термокоагулационни артефакти. Миометриум със съдов сноп и аденомиоза.
Ендоцервикс: фрагмент от гладка мускулатура с тежки термокоагулационни артефакти, не позволяващи по-детайлна диагностика. Вероятно се касае за аденомиоза.
Коментарът на д-р Персенска беше "Трябва да ти направим много скоростно забременяване". Идеята и е инвитро на ЕЦ. Тази диагноза толкова ужасна ли е, колкото и звучи. Много ме плашат думите "тежки термогоагулационни артефакти" Какъв е този съдов сноп? И този ендоцервикс, доколкото разбирам не е просто полип в матката, а се е разпростряло навсякъде
slanceto2, правих хистероскопия в края на ноември '13г. и още една- февруари '14г. Имах полип и аденомиоза. Според мен термокоагулационните артефакти се получават от самата техника на изрязване (електрокоагулация, лазервапоризация .... използват се различни инструменти за електро- и лазерхирургия).
От написаното при теб съдя, че са установили аденомиоза по ендометриума на матката, а също и по цервикалния канал. За съдовия сноп не мога да кажа със сигурност, но предполагам, че като са изрязвали полипа, освен част от ендометриума са изрязали малко миометриум, затова има и съдов сноп. Но това са си мои ръзсъждения и от прочетено (не съм говорила подробно с д-р Персенска).
Освен епикризите, след двете процедури си поисках и CD - вижда се, че аденомиозата е разрастване на лигавицата на по-голяма площ, което те изрязват (остъргват), а полипът е отделно обособен израстък.
Полипът може да е аденоматозен (от ендометриални клетки), но може да е и с друга структура (клетки от миометриума - изграден от гладко мускулни влакна, фиброзна и еластична тъкан). При мен полипът беше фиброзен. И предполагам затова док. ти е казала, че това няма общо с предишния проблем, тогава образуванието е имало друга структура.
При мен целият този проблем се оформи, защото съм на хормонозаместителна терапия от доста време вече, а и не мога да я спра, та сега целта е да доведем някак нещата до добра лигавица за трансфер, колкото се може по-бързо.
Успех, момичета!