0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Защо липсва овулация?
« -: Февруари 15, 2008, 11:10:26 am »
Лекарката ми ми каза, че нямам овулация - гледа резултатите от измерването на базалната ми температура за посл.5 месеца  :( Вероятно ще пия клостилбег (имам снимка на тръбите), т.е.направо ми го изписаха - като съм готова да го почвам. Говорихме и др.неща и аз - бях уплашена естествено - и .. забравих да питам на какво може да се дължи липсата на овулация? ... Сега ще си правя имунологични изследвания. Моля, някой който има опит с подобен проблем - липса на овулация - да сподели на какво се е дължало при него?! И как е установена причината?
*
Re: Защо липсва овулация?
« Отговор #1 -: Февруари 15, 2008, 11:45:21 am »
Най-често се дължи на хормонални проблеми май.Ти имаш ли изследвания на хормони?
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #2 -: Февруари 15, 2008, 13:34:22 pm »
Причините за липсата на О. най-общо казано са:
-психогенни
-хипоталамични
-хипофизарни
-яйчникови
-маточни
-заболявания на ЩЖ
-заболявания на надбъбречните жлези
-панкреаса
и т.н /не се сещам за други.
Според мен трябва да се потърси причината за липсата на О.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #3 -: Февруари 15, 2008, 20:41:21 pm »
Благодаря ти! А как според теб се търсят причините? Знаеш ли какви изследвания се правят?
« Отговор #4 -: Февруари 15, 2008, 20:47:00 pm »
Най-често се дължи на хормонални проблеми май.Ти имаш ли изследвания на хормони?
Да - полови хормони - и са ОК
*
« Отговор #5 -: Февруари 15, 2008, 20:56:48 pm »
Можеш ли да напишеш какво си изследвала до момента,както и стойностите на хормоните заедно сс референтните стойности,които имаш?Така Денис ще ти даде акъл къде да търсиш причината ако те са добре.
*
« Отговор #6 -: Февруари 15, 2008, 21:29:28 pm »
Здравейте,и аз имам същия проблем като Lady Vi. :( Пролактина ми беше висок,но сега е в норма и пак нямам овулация.Останалите хормони са в норма.
« Отговор #7 -: Февруари 15, 2008, 22:39:56 pm »
Можеш ли да напишеш какво си изследвала до момента,както и стойностите на хормоните заедно сс референтните стойности,които имаш?Така Денис ще ти даде акъл къде да търсиш причината ако те са добре.
3-ти ден:
FSH - 5,3 при норма 2,5 - 10,2
LH - 12.7 при норма 1,9 - 12,7
Prol - 213 при норма 59 - 619
(дано да ги разчетох правилно)
Не трябвало LH/FSH  да е над 2, но при мен е така, защото яйчниците ми са поликистозни - така ми обясни гинеколожката.

22 ден: Progesteron 45,13 при норма 14,9 - 89,14
Ами, май е това.
Мисля да отида до Плевен при д-р Конова
*
« Отговор #8 -: Февруари 15, 2008, 23:00:38 pm »
Дано Денис се включи отново и да ви каже по-подробно какво може да изследвате още.Мисля че това е нищо все още което сте изследвали.
« Отговор #9 -: Февруари 15, 2008, 23:29:58 pm »
Ще чета тук  :) Не казах за температурата ми - проблемът според двамата лекари, при които ходих е, че не се вдига над 37 (независимо,че цикълът ми е двуфазен, максималната температура е 37, а трябвало да стига 37,2-4)
*

Sof

• 1084
  • Непоправим ОПТИМИСТ!
« Отговор #10 -: Февруари 16, 2008, 14:07:56 pm »
Миличка, моята също не се вдига. Дори съм по-зле от теб - не е подминавала 36.8., но пък аз принципно съм с по-ниска ТТ, което не знам дали е от значение. Сега на мен ми предстои да тръгна да изследвам хормоните и ще питам обстойно на какво може да се дължи липсата на О, защото при мен О тестовете отчитат +, но след това не знам какво се случва...

Когато животът ти поднесе лимони, поръчай си текила и сол и ми се обади!
« Отговор #11 -: Февруари 16, 2008, 19:44:14 pm »
Ще чета тук  :) Не казах за температурата ми - проблемът според двамата лекари, при които ходих е, че не се вдига над 37 (независимо,че цикълът ми е двуфазен, максималната температура е 37, а трябвало да стига 37,2-4)
това изобщо не е вярно!на много момичета БТ не им се вдига над 37,37.1 ...моята е почтри винаги с 37.1 след О.,а преди О. е 36.7(средно) -двуфазна е,но не с чак толкова голяма разлика!като гледам 37.3 ,37.4 има в бременни графики,та ми е странно защо са ти казали докторите,че трябва да е толкова 8O
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
« Отговор #12 -: Февруари 17, 2008, 08:48:44 am »
Това с Т не ми звучи сериозно. Правена ли ти е фоликуметрия, за да се установи че липсва ову. Моята Т не надвишава 36,8 и имам овулация.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #13 -: Февруари 17, 2008, 09:11:40 am »
......................
3-ти ден:
FSH - 5,3 при норма 2,5 - 10,2
LH - 12.7 при норма 1,9 - 12,7
Prol - 213 при норма 59 - 619
..................
Хормоните ти изобщо не са ОК, ЛХ показва че има проблем - както ти е казала лекарката ти - ПКЯ.
Не мога да ти давам съвети какви изследвания да правиш, най-добре се обърни към д-р Конова /както си решила/ - тя е много добра лекарка и ще ти помогне.
Ако чакаш от самосебе си нещата да се оправят - може да чакаш с години.
Не е страшно положението - но трябва лекар.
Пиши за всичко ново при теб и какво е казала д-р Конова /аз много я харесвам  :D/

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #14 -: Февруари 17, 2008, 09:17:41 am »
Здравейте,и аз имам същия проблем като Lady Vi. :( Пролактина ми беше висок,но сега е в норма и пак нямам овулация.Останалите хормони са в норма.
КОнсултирай се с гинеколог-ендокринолог.
Има причина за липсата на О. и тя тябва да се открие и лекува.
Дай да ти видим хормоните - това, че са в рефер.граници не означава, че са в норма.

ПП. Рефер. граници включват цяла фаза от МЦ, в която хормоните се менят. За коректив е приет определен ден от тази фаза- напр. за ФФ - това е 3 ден от МЦ или деня преди О., за ЛФ - това е 7 ден след доказана О. /това е за ЛХ,ФСХ,Е2 и Прогестерон/ Другите хормони са относително постоянни, или се променят в по-малки граници през МЦ.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #15 -: Февруари 17, 2008, 19:30:32 pm »
Благодаря Denis! Ще пиша след като отида в Плевен!
« Отговор #16 -: Февруари 17, 2008, 19:36:14 pm »
Имам само една фоликулометрия имаше фоликул 17 мм, който се и спука после. Та гинеколожката каза, че е имало овулация, въпреки ниската ми температура. Като видя графиката ми за първи път каза, че нямам овулация. Новата, при която ходя, само доката погледна графиката, каза същото. И двете са специалисти по стеритет и са известни във Варна. А иначе тестовете за овулация винаги са ми показвали наличие на овулация. И двете лекарки казаха, че това е най - ненадеждния метод за търсене и следене на овулация. Трябвало да се мери БТ, за да се установи какво се случва.
« Отговор #17 -: Февруари 17, 2008, 19:42:33 pm »
И да довърша  :) Първата лекарка ме прати да си ходя, щом съм имала фоликул вече не я интересувам  :( А втората направо ми изписа клостилбег, т.е. след като си направя малко изследваняи, вкл.имунологични, но май не се интересуваше да търси причината за липсата на овулация. Може и аз да не съм разбрала  :?
*

stanley_78

• 408
  • Твоите деца не са твои деца, те са рожба на копнеж
« Отговор #18 -: Февруари 17, 2008, 22:57:47 pm »
Обърни внимание на Щитовидната си жлеза. Както ти е на писала Денис, това също може да е причина. Изследвай за твое спокойствие ТСХ, ФТ3, ФТ4, ТАТ и МАТ, консултирай резултатите с ендокринолог, за да си спокойна и да отхвърлиш още една възможност. Успех!
*
« Отговор #19 -: Февруари 18, 2008, 21:12:16 pm »
Здравейте, ето резултатите от хормоните правени на 4-ти ден от цикъла.
LH-10.04  /1-18/
FSH-4.39 /4-13/
E2-68 /39-189/
FT4-14.98 /9.15-23.86/
TSH-1.095 /0.490-4.670/
TAT-2.6 /<12IU/mL/
MAT-18.7 /<34IU/mL/
Prolactin-907.74 /34.13-397.9/
Док.ми предписа Парлодел по половин вечер и слад две седмици пролактина падна на 331.21.След преглед с ултразвук ми каза ,че нямам овулация  :balk_145: