Благодаря на всички за мненията ви, пожеланията и насоките. Както на добрите, така и на критичните.
По принцип критиката е нещо прекрасно, сtига естествено да не е критика на слухове, или критика към рекламни материали, писани от търговско дружество, защото тях друга критика ги оценява. Примерно маркетингови специалисти. Но критика към внимателно прочетени художествени произведения, особено пък от непредубедени критици е нещо много градивно, ценно и задължително.
Не съм искала постинга ми да звучи като реклама и ако е възможно нека модератора да махне темата.
За онези, които са коментирали съдържанието на книгата без да я познават, само на кратко ще отговоря:
- В книгата не е описана нито една история на семейство/ момиче, което ми е писало. Може би само една и то с разрешение. Когато събирах писма с цел да помогна на семейства, които се нуждаят от това, аз вече бях написала книгата и тя се редктираше. Книгата бе завършена средата на октомври. Започнах я преди година. Освен това романа не касае ин витрото в България.
- Книгата не касае ин-витрото като проблем. Все пак завършва с „отношение на автора към него”, в случай, че някой си го е помислил.
- Описаното в книгата е базирано на две годишно проучване. Формата му е доста различна от онази, която се извършва от научни работници разбира се. Все пак същността на продукта, който създават е коренно различен. Аз съм изследвала проблемите за които пиша. Честотота на поява, вероятността да се случат отново, държави в които стават; как, защо и кой; тенденции в които могат да преминат; ситуацията в България; художествена литература до момента по тези въпроси и т.н…..(книгата завършва с няколко статии, но за всеки желаещ мога да предоставя и друга документация)
- Книгата е преди всичко роман. „Третият близнак”, на Кен Фолет, „Ген”, на Крайтън, Франкенщайн, дори филми като "Аз съм легенда" и т.н. са интересни и без да са 100% издържани в смисъла на наука и медицина. Ценното им е в това, че те карат да помислиш какво би станало, ако... Това именно правя и аз, като се постарах всяка тенденция да я проверя от към медицинската й и научна основа.
- Divarosa, от проверката, която аз направих по темата, наистина не съм намерила друга книга с проблемите, за които пиша аз. Ще се радвам ако ти ми посочиш. Основните проблеми, които мен са ме вълнували е какво става с човешки ембриони, които се раждат след 10, 20 години престой в течен азот; другият е какво може да се случи с ембрионите, които са поредна партида на фабрика за човешки същества; проблемите свързани с безконтролната търговия с генетичен материал. В нея няма нищо кой знае колко лошо ако е контролирана. От книгата става ясно какво имам предвид. Вълнува ме също етичните и биологични проблеми, когато ембриони създадени от едни генетични родители (понякога и до 10,15, а в "фабриките" и по 30) се разпръскват сред различни семейства без контрол (те имат много сходно ДНК). В САЩ, Лондон, Азия вече никак не е трудно да се влюбиш в брат си от съседния квартал, или да срещнеш близначката си от съседния щат и т.н. Вълнува ме и изкуственото създаване на еднояйчни близнаци чрез туининг; вълнува ме посоката в която са тръгнали някой западни АРТ клиники… и т.н.
- Divarosa, сензационните факти, които ти даваш за пример, аз също ги споменавам. Но изрично посочвайки, че се правят от 50тина години. Защото мен точно това ме притеснява.
Данните за продажбите на книгите са от справки за реално продадени книги
- Вера, гарантирам ти, че в книгата въобще не се говори за семейства, които създават децата си с любов чрез репродуктивни методи. А ако се споменава някъде, то е именно, за да се покажат като добър пример. Касае се единствено и само за опасни злоупотреби, извращения и недомислици, които ако се превърнат в тенденции, могат да са опасни.
Тази книга е написана от един човек, жител на планетата ни, който се е притеснил от настоящи тенденции. Мен ме тревожат, давам мнение и предложение, как бихме могли да се предпазим. На планетата има още няколко милиарда мнения и всеки решава за себе си, кое му допада.
Evro - не чети тази книга; наблегнала съм на темата за донорство и търговия с ембриони. Изхождала съм от лично моята история. Ужасих се какво съм можела да направя и написах книгата, за да предпазя друг да го стори.
- др. Владимиров е чел книгата до половина и то само заради медицинските термини. Едва ли може да даде каквато и да е оценка.
Поздрави и всичко най-добро,
Людмила