Аз пък много обичам да пиша критични рецензии...
Първо, заглавието е доста подвеждащо, защото очевидно става въпрос за ин-витро заченати деца, а от заглавието някак си оставаме с усещането, че целият живот на тези деца е някак си крехък, раним, че някаква тайна има в живота им и все неща в този дух. Това е доста преувеличено, защото и децата, родени по този начин, израстват като пълноценни личности и едва ли през целия им живот ги измъчва въпросът за техния прозход, а някои даже и не знаят, че са от чужда яйцеклетка или сперматозоиди, което означава, че в такъв случай драма няма. В този смисъл, мисля, че семантиката на заглавието и цялостното съдържание на текста се разминават. Второ, генетични експерименти и кръстоски между различни видове се правят много отдавна по света. Наскоро гледах филм по BBC, в който показаха светещо прасе - генетична кръстоска; в тази лаборатория се отглеждаха от клетки на човек и органи - нос и уши специално показаха, което означава на практика, че много богатите хора практически никога няма да останат без "резервни части"; вижте само по колко години живеят британските монарси. В този смисъл, това никак даже не е сензация. Трето, много е нагнетено емоционалното и психологическото при тези "човешки експерименти" и един по-необразован човек ще настръхва само като чуе думата ин-витро. Та, какъв е смисълът тогава, защото това определено не е новина и е доста интересно какви точно са документите, с които разполага авторката; в такъв случай "научното" тук е просто общоизвестни, сензационни факти. Четвърто, измислени идеи за книги тип "булевардно четиво" - милиарди и истината е, че за всеки влак си има пътници. Аз лично не съм почитател на такъв тип изкуствено скалъпени книги. От анонса останах с впечатлението, че все едно става въпрос за кръстоска между хора и извънземни. Доста са преувеличени нещата. По принцип съм много против книги, които се пишат за два-три месеца, и то само и единствено да правим бройки (да имаме книга след книга), но понякога, разбира се, се раждат и гениални творби, които остават във времето като философия, идейни внушения...
Надявам се авторката да не се засегне, защото трябва да е готова и на мнения, които няма да и харесат. И определено полезните са точно тези. А който търси само лакейски мнения, определено не публикува нищо, за да си го спести.
Това си е личното ми мнение, което не задължава останалите да го споделят, разбира се.
P.S. Людмила, понеже прочетох и на сайта ти какво си написала, та да допълня още нещо. По принцип пресилените обобщения е добре да се избягват, като например ти почти навсякъде пишеш, че това е "авторско изследване, което публикува за първи път..." Извинявай, но ти очевидно не си в течение на световната литература, просто няма как да си наясно и в течение на всичко, което е излизало досега и едва ли знаеш дали някой друг вече не е писал по този въпрос, което е не просто предположение. Прави доста неприятно впечатление, освен, че е самонадеяно. А такива "ужасни експерименти" не се случват от вчера. "Авторско разследване" си е направо почти равно на "научно изследване", което е доста далеч от "интернет изследването", повярвай ми, разликата я проследявам повече от години научна работа. А "най-продаваната авторка" предполагам, че е просто маркетингов трик, защото иначе си е направо недостоверно, всъщност зависи кой ти прави проучването, де. Това са все неща, които е трябвало да ти ги кажат и хората, на които си дала да прочетат книгата, така наречените първоначални рецензенти. Защото някои неща са непростими и за току-що прописали студенти. И един общ съвет: добре е, преди да се публикува даден текст, да го дадем да го прочетат и хора, които не ни харесват много-много, но които са добри в писането. Защото те няма да ни сервилничат по ред причини и ще са най-обективни. Успех ти пожелавам по-нататък, повече изпипване на текста и повече истински, вътрешен живот на книгата!
И горещо се надявам да видиш полезното в написаното от мен!