0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #20 -: Февруари 14, 2008, 14:53:59 pm »
благодаря :)
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #21 -: Февруари 14, 2008, 21:07:51 pm »
Малко са вече фирмите, които се бавят със сроковете за издаване(всеки гледа да си вземе парите).

А със сигурност(поне на 98%) няма фирма, която строи с блокчета от ITONG. Конкуренцията между строителните фирми е толкова голяма, че май започнаха да строят все по-качествено.

Не съм съгласна, Плами. На моята кума апартамента се бави вече 6-ти месец. Иначе е готов, само няма акт 16. Строителят се оправдава с проблеми с общината. Блокчето е в хубав, престижен, южен квартал, строителят е добър, обаче се бавят - факт. Не забравяй, че преди акт 16 строителят е получил вече 90% от цената на апартаментите.

А за тухличките от захар - пред очите ми построиха един блок с такива - ела да ти го покажа, на Опълченска и Тодор Александров е (само че вече е покрит с мазилка). А на един друг в момента му правят вътрешните стени точно от захар, въпреки че външните са с червена тухла - на Опълченска и Симеон. Това са само два блока, покрай които минавам всеки ден. А представяш ли си ако се разходим с теб в кварталите, в които в момента кипи бурна строителна дейност?
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #22 -: Февруари 15, 2008, 08:49:57 am »

 А на един друг в момента му правят вътрешните стени точно от захар, въпреки че външните са с червена тухла - на Опълченска и Симеон.

Мсля, че изграждането на вътрешните стени с итонг не е проблем. Въпроса е за външните - в някои европейски страни е забранено. Итонга силно поема влага.
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #23 -: Февруари 15, 2008, 15:49:03 pm »
Капчице любов, сигурно си права, но аз си мисля, че ако не знам кои стени какви са и тръгна да слагам шкафове или дори картини по стените, ще имам големи проблеми. Да не говорим, че все още не е добре изучено влиянието на захарните тухлички върху здравето, докато червената тухла се ползва от векове.

Тази сграда с вътрешните стени от итонг беше само един пример, другата е цялата такава, а в София има и още много, целите от захар...
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #24 -: Февруари 15, 2008, 15:56:43 pm »
За първи път чувам, че може и да имат някакво влияние, но сигурно си права.
И аз съм фен на тухлата  :)
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #25 -: Февруари 15, 2008, 16:21:21 pm »
До нас построиха цял комплекс от затворен тип само от итонг. 6 кооперации за по-малко от година, вече са разпродадени, че и хора са се нанесли. Наистина беше потресаващо да наблюдавам всеки ден процеса на строеж, на лего ми прилича, много нестабилно ми се струва.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #26 -: Февруари 15, 2008, 16:31:17 pm »
Аз като айдукат човек /макар че според мъжо е спорно айдуката да е човек  :D/  да си кажа:
В Предварителния договор се внимава за:
1. Какво точно купуваш. По възможност да се избира на одобрен работен архитектурен проект, а не на картинка 3Д или идеен проект, защото после можете да останете излъгани.
2. Срокове за извършване на стоителството. Скрепени с добре регламентирани неустойки. Забележка: строителят по дефаут е ЮЛ, сделката търговска, а като такава неустойката в последствие не може да бъде намалявана поради прекомерност.
3. Степен на завършеност. Дори и да ви се смее инвеститора, че издребнявате си пишете по-обстойно и пространствено какво се дължи като изпълнение от него. Общи фрази като "напълно годен за обитаване" и  "първо качество по БДС" - забравете. Конкретика си трябва.
4. Въвод във владение. Хубаво е да се регламентира кога и как става това. Обикновено нито предварителните договори, нито нотариалните актове за продажба на строеж регламентират това, но: Договора за строителство е подвид на договора за изработка, при който когато изпълнителят предаде работата, а изпълнителят я приеме, работата се счита за изработена без недостатъци. Сиреч, ако вие имате забележки по строителството може да откажете приемането, респ. да отразите в Протокола за въвод констатираните явни недостатъци.

Ако става въпрос  за София
Избягвайте ЕТ "Петко Иванов" - великия строител - мошеник. Имам клиенти, чиято сграда е построена през далечната 1994 и още няма Акт 16 /няма и да има скоро/;

Лично аз съм фен на "Бигла ІІІ" и г-н Шалев /не ми е пациент - клиент и не му правя реклама, просто познавам строителството му и архитектурните разработки и качеството на строеж са читави/

Дано да съм била полезна.

*
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #27 -: Февруари 15, 2008, 21:31:42 pm »
Може да погледнеш и тук какво са писали хората http://forum.imoti.net/ има доста теми - доволни, недоволни и какво ли не за сторителството. Погледни специално тази тема: http://forum.imoti.net/read.php?6,102285
Лично мое мнение - ако трябваше да купувам жилище бих търсила блок построен най-малко преди 5 години, за да съм сигурна (поне малко) какво получавам.
Иначе бих направила задължително консултация с адвокат и строителен инженер за архитектурния план.
Успех с покупката!
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #28 -: Февруари 16, 2008, 15:52:52 pm »
Благодаря отново! Лейди, мерси за професионалната консултация  :wink:! Rozy, мерси за линковете! За съжаление вече построените апартаменти са осезаемо по-скъпи, иначе и на мен ми се щеше да го видя готово, преди да се реша. Но ще сме взискателни и ще търсим по няколко независими професионални мнения. Най-доброто, което ми даде борбата със стерилитета е, че вече проучвам всичко и всеки, знаете как е!    :D
*
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #29 -: Февруари 28, 2008, 18:21:37 pm »
Благодаря ти много, зайче! Ние ще гледаме да е започнат строежа, за да не караме повече от 1 зима бездомни.  :) А строителите ще ги проучваме значи за предишни изяви.  :thankyousign:
За съжаление и това не помага...
 :lol:Виж итонгът не е толкоз лош ако е хубаво качество. Най-големият му недостатък е влагозадържането, което е по-високо от това на червените тухли.
Най-големият проблем е в некачественото изпълнение, но и готово жилище да си купиш въобще не можеш да си сигурен какво ще е изпълнението. Друг голям проблем са разни такси и таксички. Ако ползвате агенция и ще теглите заем, при жилище от 70хил. евро, таксичките са 10хил. лева (приблизително).
Съветът на Лейди за договор за строителство е хубав, но още оскъпява ...т.е. специално на нас щеше да ни излезе 14хил. лева отгоре и след това ако нещо не е наред пак си в шах - ако не приемеш, хубаво връщат ти парите, но след 1-2 години не знаеш тези пари колко са всъщност, съдилища и чудесии...
« Последна редакция: Февруари 28, 2008, 18:52:32 pm от Lan »
*
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #30 -: Февруари 28, 2008, 18:29:42 pm »
Малко са вече фирмите, които се бавят със сроковете за издаване(всеки гледа да си вземе парите).
А със сигурност(поне на 98%) няма фирма, която строи с блокчета от ITONG. Конкуренцията между строителните фирми е толкова голяма, че май започнаха да строят все по-качествено.
Това важи с пълна сила за по-малките градове, но не и за София, тук няма толкоз много строителство, което да оправдава търсенето. Масово се строи с итонг (дори и при изрично упоменати "червени тухли"). Специално нашият строител с усмивка ми каза: "Добре бе, щом не ти харесва така - веднага ти връщам парите и разваляме сделката! В момента продавам с 250Е отгоре, така че аз съм на сметка.", да ама мен не ме устройва. Съветът на Лейди за неустойките също е хубав, но строителните НЕ са съгласни и нищо не можеш да направиш в обищя случай.
« Последна редакция: Февруари 28, 2008, 19:03:25 pm от Lan »
*
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #31 -: Февруари 28, 2008, 18:33:09 pm »
 :DЗайче, не с лошото за итонга - вътрешните стени няма проблем да са с него, влагата така или иначе е константна за жилището, проблем става при конденза на външните стени, особено за мокри помещения и за кухни. Иначе дали ще си слагаш окачени шкафове или картини на тухла или в итонг - разлика няма. Итонгът е с не по-лоша носимост от червената тухла.
 Ако строителството е качествено (каквото в Бг. НЕ е) итонг може да се използва и за външни стени, като тухлите се "запечатват" със специален разтвор-емулсия, която не позволява да влагопоглъщат.
« Последна редакция: Февруари 28, 2008, 18:35:16 pm от Lan »
*
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #32 -: Февруари 28, 2008, 18:58:10 pm »
 :lol:И не мога да не пусна и четвърти пост със съвет и от мен! НЕПРЕМЕННО ходете на строежа и следете дали се изпълнява планът за инсталациите - водите най-вече. Влагозадържането на итонга е просто приказка пред липсващи тръби, непробите комини и т.н. "екстри", а за "свършващи" в нищото тръби просто не ми се мисли...Ще ми се да вярвам, че по конструкциите няма какво да се гледа, но все пак - вижте си и колоните дали са си по местата.
« Последна редакция: Февруари 28, 2008, 19:02:26 pm от Lan »
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #33 -: Февруари 28, 2008, 20:05:30 pm »
:DЗайче, не с лошото за итонга...
Иначе дали ще си слагаш окачени шкафове или картини на тухла или в итонг - разлика няма. Итонгът е с не по-лоша носимост от червената тухла.

Няма, Лани :)
Въпросът е да знам, за да купувам дюбели за итонг. Затова на моя апартамент периодично ходя и снимам - имам над 100 снимки за по-малко от 6 месеца. Тук-таме запълват дупчици с инотгови парченца (предполагам, че по-лесно се режат и затова), иначе строят с хубава, истинска, червена тухла. Ето една такава снимка - отгоре е трегера, под него е итонга, а надолу си продължава с червената тухла.
*
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #34 -: Февруари 29, 2008, 19:22:41 pm »
Зайче, да - по-лесно се реже. Завиждам ти благородно, нас ни излъгаха, че ще е с червени тухли, ама нц :(, сега само в детската е с такива, останалото - итонг.
Въобще си късметлийка, даже ти слагат пласт изолация между тухлите и бетона, но ако правилно виждам ръждица на тавана (дано да греша) това е доста голям прблем. Не е качествено поставена арматурата и изисква специален вид замазка преди да се прави какъвто и да е таван! Имай го предвид, защото иначе ръждата избива винаги и се получава дестабилизация на плочата.
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #35 -: Февруари 29, 2008, 21:02:51 pm »
Мерси за съвета, Лани. Ръждицата ще я мислим на по-късен етап... Ще почна да си снимам и таваните, маамустараидържавата...
*
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #36 -: Март 03, 2008, 19:33:13 pm »
Сега малко съвети към теб - хубаво е след като имате вече окончателния план на жилището да започнете да мислите къде какво ще слагате, защото е добре на време да казвате на строителя къде искате контакти, къде да са изводите за вода, коя стена да я няма и др. Много по-лесно и бързо е, отколкото да къртите и пробивате след това вече готово замазано и шпакловано жилище.
Забравих първият път, но аз твърдно НЕ бих си взела жилище от строител, който я предлага тази екстра. Защо? Ами вярно е, че е много удобно за мен, но само на пръв поглед. По този начин се получава разместване на стаите, което като нищо може над хола да ти се появи банята на комшията отгоре (което е забранено по закон, но факт е, че в общините не гледат много много). Другият голям недостатък е, че добре сметнатите инсталации вече са снадени на "парче" както е решил майстора за най-добре. Никой вече не ги знае как са и при налагащ се ремонт (например смяна на щранг или изгорял кабел) ще има да се чудите какво как. Освен това подобни преустройства спомагат да се "появяват" щрангове и комини, т.е. ръбове и намалено пространство във всички стаи. Както и да има криви тръби (потенциални течове) в цялата сграда. Ся някой ще каже "Ама това нищо не значи, всеки може да си направи ремонт и после!". Да може, но ще трябва да се съобразява с вече съществуващите наличности и да си прави евентуални мизерии само в собственото си жилище.
Допълнителен минус на този момент е, че с екзекутиви по начало жилищата се бавят повече в общината, това не е сигурно, но все пак е възможно.
*
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #37 -: Март 03, 2008, 21:02:28 pm »
Абе мила, кой ти говори за баня над хола :lol:
имах предвид да ти се премести извода за мивка в кухнята например с 30 см., защото там искаш да е, или в банята. Или например както ние искахме да нямаме врата между хола и коридора, което е съпътствано и с махането на малка стеничка, т.е. около вратата :wink:
То е ясно, че няма кой да ти одобри сграда която се разминава от първоначалния проект, но тук изобщо не става дума да си направиш хола с 2м. навътре, а другото да си оставиш тераса, или в банята да си направиш спалня :lol: :lol: :lol:
*
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #38 -: Март 03, 2008, 22:34:07 pm »
То е ясно, че няма кой да ти одобри сграда която се разминава от първоначалния проект, но тук изобщо не става дума да си направиш хола с 2м. навътре, а другото да си оставиш тераса, или в банята да си направиш спалня :lol: :lol: :lol:
Аааа одобряват и още как...в една такава сграда, която ходех да наблюдавам имаше по 10 щранга в хола на първия етаж, щото хората на горните етажи си преместили кухните/баните.  :lol:Ясно за такива "дребни, козметични" е добре да ги има. Не съм разбрала явно добре първия ти пост. Нищо де, то като съвет е добре да си ги има и двете неща :D.
*

    Tarja

  • *
  • 520
  • \m/ metal inside \m/
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #39 -: Март 04, 2008, 11:50:29 am »
Ох, и нашето жилище е в строеж в момента, само дето още е на 5-та плоча и ще почакаме до края на 2009г. за разрешението за ползване.
Включихме се съвсем на зелено - още си имаше стара къща на мястото на бъдещата кооперация, и честно казано умирах от притеснение да не ни излъжат нещо. Поуспокоих се, когато строежа закипя с пълна сила.
Преди да капарираме ходихме да гледаме и други сгради, вече построени от съшия инвеститор и никой никъде нямаше оплаквания. Разпределението на апаратамента е много добре измислено и доколкото зная специално за апартаментите като нашия никой не е изяввявал желание за промяна на стени, стаи и т.н.
По план, стените трябва да са от червена тухла и засега външните са такива. Ще видим как ще е при вътрешните преградни стени.
         Equally Destructive