Вижте, момичета, според мен по време на захранването, независимо каква е храната, щом е различна от млякото и е в количество колкото нормалната за възрастта на детето дажба, то можем да говорим за заместване. Освен това нека да не забравяме, че всяка храна, различна от кърма/АМ се разгражда по-дълго време. Ето такава е моята логика.
После, за заместване можем да говорим, когато съответната храна измества напълно кърменето/АМ. Не е ли това друга цел, допълнителна на захранването? Тук вече, мисля, че нещата са много индивидуални и си зависят от самото дете. Моят хубостник продължава да настоява да си цока и ако му се откаже направо ще изпадне в нервна криза.
Понеже преди 2-3 страници се обсъждаше въпроса за това кое да се дава първо - извара или сирене, се порових из моите неща и намерих следното нещо: в раздела Млечни продукти на едно приложение под формата на книжка към сп. МОето бебе и аз (между другото това списание ми се струва доста интересно и ми харесва повече от Моето дете) сиренето се дава след изварата. Тя може да се въведе 7-8 месец (аз явно съм позакъсняла, щото ще го правя от другия месец) като се започне с половин чаена лъжичка и след месец се стигне до 30 гр. До годинка количеството не трябва да надвишава 40гр, заради натоварване на бъбреците. За сиренето препоръчват да се дава не по-рано от 9-и мес. Аз ще го въведа 10-и. Отбелязва се, че въвеждането на млечните продукти при алергични деца, след навършване на една годинка, става при следната последователност: масло, извара, сирене, кашкавал (аз пък знаех, че кашкавала се изтегля за доста по-късно, както и ще направя), кисело мляко около 1% масленост ( и тук откривам противоречия, понеже съм чела от няколко други източника, че се започва с високомаслено 3,5%)и накрая - прясното, което се дава към 14-16 мес.
Какви безглутенови сухари давате, ако давате?