Мила, на този етап няма реални основания за притеснение. Нали знаеш, че се дава една година толеранс в опитите за забременяване? Значи, че все още изобщо, ама изобщо не трябва и да си помисляш, че може да си позволиш да се отчайваш. Ами, ако се окаже, че се получи - сама ще се смееш на притесненията си...Ами ако, не дай Боже се окаже, че има сериозен проблем? Тогава какво ще правиш??? Давай го малко по-спокойно, не се взимай толкова насериозно. Е, може да кажеш: лесно ти е на тебе да ме успокояваш. Хич не ми е лесно, мила - на 37 години съм и това ми е първото бебе, след първата бременност в живота ми, след не помня и аз вече с точност колко години неустановена причина за стерилитет.
Правилно са ти казали вече, че и една обикновена спермограма ще покаже, ако има проблем. Разширената се преви за уточнването му, ако има такъв.
Малко е несериозно да се говори, че всичко е в нормата, от обикновен гинеколог, защото ако си правила хормонални изследвания и те са добри има още неща, които да се изследват.
Нищо не пречи да си запишете час в някоя специализирана клиника, за да разберете как стоят нещата при двамата със съпруга ви. И дори да се окаже, че има проблем, вместо да се вторачваш прекалено в чувствата си, се опитай да подходиш по-дейно, ще мислиш за целта и постигането й, а не толкова за състоянието ви за момента.
Истина е, че мъжете са къде-къде по-лабилни от нас. Истина е и че всеки месец идва часът на истината, който за почти всички жени от тук е твърде болезнен. Обаче! Вместо да трепериш над теста за бременност, започни да купуваш тестове за овулация. Следи се 6 месеца, успоредно с това мери и базалната температура, ползвай овулационния календар, не бъди пасивна, бъди позитивна!
Приеми бебеправенето като правене на любов и предизвикателство, а не като повод за отчайване, лотария - ще има ли две черти или няма да има. И ако си с редовен цикъл, едва след повече от 3 дена закъснение купи тест за бременност. Ако ти дойде се опитай да го приемаш по-философски. Трябва да си пазиш силите и нервите в случай, че се окаже, че възникне проблем. Разбираш ли???...Както вече казах - още ви е твърде рано, пък и не се знае има ли повод или не.
И успех!