Зори, аз ще добавя, към горе посоченото от момичетата..... Аз получих ок 32 г. с също силен сърбеж. Според дерматолога - изсъхване на кожатам според гинеколога - на хормонална основа, нормално... Мазах се също с хиляди мазила за тяло. Това обаче продължаваше, ставаше все по нетърпимо. Аз започнах да търся инфо из нета по въпроса. Най-много сърби по краката и по дланите, впоследствие и по цялото тяло.
Оказа се, че съм от 1я% "щастливки" сдобили се с т. н.
холестаза на бременността. Най-общо казано, тази холестаза се получава следствие повишаване на естрогените и прогестерона, от там бъг в метаболизма и от там отлагане на жлъчните сокове в ч. дроб, кожа и т. н. По тази причина изтеглихме секциото с една седмица, вместо в 39, в 38 до направихме. Затова пък дата 05.07 е по хубава от 12.07
Зори може и да не е това, но за всеки случай, направи си контрола на чернодробните показатели, билирубин, ГТП и т. н. Спомени на лекаря си за сърбежа и холестазата, те ще зная какво да ти изследват.
Имай предвид, че в началото може да не са се вдигнали, При мене поне така беше, при първото изсл. бяха в норма, след ок. 3 седмици вече доста по-високи. Така, че направи през няколко седмици контроли.
И ако четеш нещо из нета по въпроса, не се шашкай, чу ли, аз бях луднала, всичко си беше ОК, и с мен и с бебето.
Аз обаче и амах чувството, че последните седмици ще откача, от сърбеж.... След раждането отшумя, почти моментално се получи подобрение,
Не знам как се пише на англ. На немски е Schwangerschaftsholestase, Но и на бг има инфо.
Надявам се да не си я хванала.
За всеки случай, направи изследванията.
Ако имаш въпроси, насреща съм.
Поздрави