Такааа, момичета аз съм с кисти всеки месец и отделно си имам миома 32 на 34 мм.. На въпроса дали има връзка с хормоните образуването на миома - ами има, разбира се, но миомата се уголемява от естрогенови и комбинирани естроген-прогестеронови препарати и затова те са протовопоказни при наличие на миома. Относно прогестрона - той я подтиска да нараства. Аз съм на прогестеронов препарат Оргаметрил заради кистите и като го пия не задържам фоликули и нямам кисти. Сега обаче, на последния преглед ми направи впечатление, че миомата ми се е увеличила малко. Питах лекаря каква е причината - ами това, че скоро ще ми идва, от самия цикъл, вероятно се е уголемила от хормоналните нива.
Една, миомата веднъж като се е появила, няма вероятност сама да изчезне за съжаление, единственият начин е оперативният. Но сега ще ти напиша едно малко успокоение - твоята миома се намира на задната стена на матката, което е по-добрия вариант и вероятно няма да ти попречи при едно евентуално забременяване, другото ти предимство е че е малка. Но разбирам, че те притеснява съществуването й, както е и при мен.
Аз също съм пила дълго време Дуфастон - миомата не беше мръднала тогава си беше 24мм.. За мен Дуфастона е добро лекарство, щом могат да го пият забременели жени в началото на бременността, значи не е толкова противопоказен и опасен.