0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Мнения на Birdie - Бебета [ 0 до 12 месеца ] 3
« Отговор #860 -: Февруари 27, 2008, 23:17:38 pm »
Здравейте докторе!
Днес трябваше да ни сложат 3 Пентаксим,но ни върнаха ,защото гърлото ние леко зачервено.И пак ни питаха откога ние пресипнал гласа,всички лекари при които сме ходили ни питат същото,но аз мисля че гласа й винаги е бил такъв.Каза да я мажа с Пулмекс ,да давам по 1 амп. вит С и Стеримар.Ние нямаме оплаквания освен понякога хриптене на нослето,без сополи.Какво да й дам за гърлото,гласа и нослето,щото знам че вит С не е най-подходящото решение?
Какво разбирате под "пресипнал глас"??
Това е важно... как "винаги е бил такъв гласа"?

Докторе,незнам как да го обясня,но ми се струва ,че винаги й е бил такъв,лятото един ден от вятър й беше наистина пресипнал,тогава и аз усетих разликата щом я чух,след няколко дни се оправи май само Вибросил давах.Понякога като ме попита лекар си мисля да не е някаква алергия.Какво мога да направя,като имате предвид и много леко зачервеното гърло,така се изказа ЛК,а аз добавям и задните хрипове от време на време от носоглъдката?Сега я намазах с Пулмекс и й пръснах Стеримар,ама ние толкова много сме го ползва ли,че не ми се вярва в положителното му действие-вееч 2спрея сме изпръскали от както е родена.
« Последна редакция: Февруари 27, 2008, 23:28:44 pm от loana »
« Отговор #861 -: Февруари 27, 2008, 23:24:44 pm »
Здравейте д-р Бърди,
малкия /3м и половина, изцяло кърмен е и до момента/според докторката има рахит и му изписа по 4 капки вигантол и 1 хапче калций фосфор С на ден стрито в кърмата за 10 дни.

Не бих казала че изобщо има някой от описаните признаци на рахиг, освен напипаното от докторката леко омекване на костите на черепа отзад... Тя е склонна да се презастрахова обаче...

От около месец има като разширени венички, на главичката, които съвпадат подозрително с костите на главата-на всичките 6-7 места  само от  едната страна на главата.

Давах му 3дни вигантола и през ден два пъти хапчето, но нещо ми е притеснено, а и детенце започна да ака слузесто, започна да плаче /това бебе ИЗОБЩО НЕ ПЛАЧЕ обикновено/ и има вид че го стяга коремчето.

Въпросите ми са какво мислите за това лечение а именно даването стрито гореописаното хапче?
Може ли лечението на рахита да му "докара" коремното неразположение и слузести редки изпражнения, макар и не по-чести и съответното им раздразнителност?
Може ли рахита да има като симптом само омекване на тилните кости без отпадналост,без понижен мускулен тонус, без нервност, без изпотяване, без стряскане и каквито и да било други отклонения?
Пренася ли се вит. Д с кърмата, ако да- изцяло или частично задоволява нуждите на детето или за вит Д бебето разчита 100%  на Слънчо?
На какво според Вас може да се дължи появата на гореописаните изменения на черепа?- тези "вени" почти не се забелязваха първите 2 месеца а и ми се струва доста необичайно вените да са хлътнали, както е при него.
Благодаря предварително.
« Отговор #862 -: Февруари 27, 2008, 23:35:17 pm »
Здравейте, докторе,

Днес бяхме на консултация. Мая расте добре, "движи" си се по кривата 75% за тегло и 90% за ръст. Но и обиколката на главата е към 90% - това проблем ли е?
Изписаха ни Зимафлуор по 4 капки дневно до 3-годишна възраст, после стават 8. Явно тук това е задължително, защото има отделен абзац в здравната книжка. Не съм убедена обаче, че трябва да го давам - четох много "против" флуора и малко "за". Кое е по-малкото зло? Или и това е въпрос като за кокошката и яйцето?
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #863 -: Февруари 27, 2008, 23:56:09 pm »
*Манту НЕ Е, и не може да бъде, критерий за успешна предшестваща БЦЖ ваксинация, защото няма начин да разберете едно (+) Манту на ваксината ли се дължи, или на инфекция.
*Никой и никъде днес не прави повече от една доза БЦЖ. Само една направена и документирана доза БЦЖ стига.
Моето дете не е получавало никакво зачервяване, подуване, гной и т.н. на рамото на имунизацията и педиатърката ни каза, че в 7-ми месец се налага реимунизация. Това, което пишете, значи ли, че реимунизация никога не е нужна?
Да, никога не е.
Няма никакви научни доказателства че повече от една доза БЦЖ изобщо е нужна и най-важното-работеща.
Днес, страните които все още ползват БЦЖ, правят САМО една доза.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #864 -: Февруари 27, 2008, 23:58:57 pm »
Може да приложите там А-Дерма екзомега за ден,два.
Ако не изчезнат ще е нужно да се оцени доколко е чиста екзема,доколко е инфектирана, доколко към КС препарат ще е нужен и АБ.
Благодаря ви, докторе!
Да спра ли Липобаза-та и зехтина, докато мажа с А-Дерма? Колко пъти дневно с А-Дерма?

След няколко дни приложение пак ще пиша, за да кажа как вървят нещата и вече да ме посъветвате дали са нужни изследвания и дали евентуално да сменям дерматолога (който хвърли само бегъл поглед на детето, изобщо не ме изслуша как и кога се е развило състоянието, а просто ме отряза само с репликата "преглеждам деца от 15 години, знам си работата")... Как пък и аз все ги нацелвам такива лекари...  :?
Два пъти дневно с А-Дерма.
Ако може да снимате ще съм Ви повече от полза.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #865 -: Февруари 28, 2008, 00:01:52 am »
Здравейте докторе,
И преди Ви бях писала,че беба повръща след всяко хранене,независимо какво е то.Препоръчахте оризово брашно в млякото.Даже и правя и оризова каша на Нестле.Искам да ви пиша каво ядем,за да ми кажете дали е достатъчно.
8.00 - АМ: 210 мл вода+7 мензурки (когато слагам оризово брашно 1-2 мензурки,трябва ли да намаля с толкова АМ?)
12.30-13.00 - месно или зеленчуково пюре 190 гр. (1/2 жълтък със зеленчуковото пюре)
16.30-17.00 - 200 гр. каша или плод
21.00 - АМ колкото сутринта
Все ми се струва,че не яде достатъчно,а пък повръща по малко и не знам как да го предотврътя.А и стягането на крачетата и ръчичките се усили напоследък.Страшно е неспокойна,даже и насън.
Благодаря за съвета предварително.
Мезурките оризово брашно се добавят към готовото мляко. Те по никакъв начин не влияят на разреждането му!!
Програмата е добра-ако наддава добре,всичко е наред.

"А и стягането на крачетата и ръчичките се усили напоследък"
->>??
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #866 -: Февруари 28, 2008, 00:09:09 am »
Привет Бърди.
Боян днес беше на консултация - за две седмици от както дохранвам е наддал 600гр и 2см, смятам е добре.
Той има едно място от зад на главичката, където косата е по-малко, предполагам се сещате за какво говоря, било признак на рахит. Аз пък си мисля, че го има защото детето си опира главата там почти постоянно. Не обръщаме внимание на това, или?
Сега пък му изписаха две неща за тази екзема на бузата - нещо, което аз разчитам като "Leboclerin emulsia" и Фенистил /капки/ Не ми стана ясно защо, с какво ще помогне и т.н. Не съм ги взимала още, утре ще попитам в аптеката какво точно е това първото.
Иначе да Ви кажа за бузата.
Вчера сутринта забравих да я намажа  :oops: и излязохме - учудващо през деня бузата беше супер - пренебрежимо малко зачервяване. Днес пак се усили. Никакъв смисъл няма. Не съм пила мляко от няколко дни. Мажа само с Адерма, за сега.
И последно.
От как дохранвам кърмата хич я няма  :(
В 7,30 и 10 е само на кърма, но пък и тогава не съм му предлагала добавка.
На следващите добавката е 180мл изпита до дъно, повече не предлагам. Мисля си, не е ли много за неговата възраст?

П.П.
Ох, забравих
Може ли да препоръчате нещо слънцезащитно за Боянчо, моля Ви.
Много му е бяла кожата и се притеснявам да няма проблем и със слънцето, че само това ни липсва.

Благодаря за отделеното време.
Това отзад на главичката не е белег на рахит.
Оставете само на А-Дерма... навън поради съдова констрикция може да не личи нищо. Но не личи ако е оздравяло. Ако не е-личи. Следователно би трябвало да са добре нещата.
Оставете детето да изпива колкото иска! стига да не повръща.
Правихте редица усилия само на кърма нещата да се оправят. Но не можахме да имаме резултат. Следващата стъпка е да подсигурим детето с нужните калории дневно.

Тук слънцезащитните са с фактор 50.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #867 -: Февруари 28, 2008, 00:12:38 am »
Д,Р, Бърд
Кога е най -добре да въведа глутен? Жълтък?

Ние сме на 6 месеца и половина и до сега сме на плодови,зеленчукови и месни пюрета+ каши!
Аз преди месец още по невнимание дадох цяло бурканче каша глутенова и нямаше проблем,поне!

Педиатърката ми каза още като направи 5 месеца да почна с жълтъка обаче направихме себореен дерматит и аз не го въведох!
Дерматоложката ми каза да не давам за сега жълтък,банан,бананови каши!
Вие како ще ме посъветвате?

И още един въпрос: До сега не сме ходили на ортопед,педиатърката ни ни гледа на всяка консултация но се притеснявам...... чувам,че било задължително на 6 месеца?
На въпросите за сроковете на въвеждане съм отговорил в предишни постове тук.
Моля прочетете предишните страници.

Себорейният дерматит няма нищо общо с жълтъка, банана,банановите каши.
Тук на около два месеца правим УЗ на тазобедрените стави.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #868 -: Февруари 28, 2008, 00:15:28 am »
Слейте храненията в 17 и 18 в едно-плод. Двете Ви хранения (АМ после плод) са много и прехранвате.
Нов плод се добавя КЪМ съществуващата комбинация, а не като ново хранене!
Каша и плодове са алтернативни избори за 17-18 храненето.
Препоръчвам Ви да не слагате плодове в 10 сутрин. Там-АМ само.

Да, нормално е изпражненията да са такива.
Благодаря Ви, много, д-р Бърди!
Ценя Вашето мнение и Вашите съвети са много важни за мен, както и за всички мами тук!
Извинявам се, но не ми стана ясно, кашата сама ли да я давам или заедно с плодове, или само плодове когато заместя храненето в 18h?
Какво ви е мнението за царевичните каши с мляко(не намирам такива без мляко) на Йотис?
Също днес открих някакви бисквитки на Heinz "farley's rusks", пише че са от 4-6месеца. Мога ли да добавям от тях във вечерното мляко или кога?
След колко време е удачно да започнем със зеленчуците?

Един ден каша в 17-18, друг ден плодове. Посменно... ;)
Не царевични каши, не "бисквитки".
След около 2 седмици след началото на плодовете... може и 3 ако детето бавно напредва.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #869 -: Февруари 28, 2008, 00:21:43 am »
Здравейте д-р Бърди,
малкия /3м и половина, изцяло кърмен е и до момента/според докторката има рахит и му изписа по 4 капки вигантол и 1 хапче калций фосфор С на ден стрито в кърмата за 10 дни.

Не бих казала че изобщо има някой от описаните признаци на рахиг, освен напипаното от докторката леко омекване на костите на черепа отзад... Тя е склонна да се презастрахова обаче...

От около месец има като разширени венички, на главичката, които съвпадат подозрително с костите на главата-на всичките 6-7 места  само от  едната страна на главата.

Давах му 3дни вигантола и през ден два пъти хапчето, но нещо ми е притеснено, а и детенце започна да ака слузесто, започна да плаче /това бебе ИЗОБЩО НЕ ПЛАЧЕ обикновено/ и има вид че го стяга коремчето.

Въпросите ми са какво мислите за това лечение а именно даването стрито гореописаното хапче?
Може ли лечението на рахита да му "докара" коремното неразположение и слузести редки изпражнения, макар и не по-чести и съответното им раздразнителност?
Може ли рахита да има като симптом само омекване на тилните кости без отпадналост,без понижен мускулен тонус, без нервност, без изпотяване, без стряскане и каквито и да било други отклонения?
Пренася ли се вит. Д с кърмата, ако да- изцяло или частично задоволява нуждите на детето или за вит Д бебето разчита 100%  на Слънчо?
На какво според Вас може да се дължи появата на гореописаните изменения на черепа?- тези "вени" почти не се забелязваха първите 2 месеца а и ми се струва доста необичайно вените да са хлътнали, както е при него.
Благодаря предварително.
Мекотата на черепните кости в областта на шевовете при деца е физиологично явление, и не е белег на рахит.
Изключително кърмените деца няма откъде да си набавят Вит Д. Затова 400 единици дневно може да се дават в този случай. Калций или фосфор се дава само за лечение на рахит, а не за профилактика!

Веничките по бебешката глава, ако няма никакви други патологични отклонения, са белег на интензивно кръвоснабдяване в областта на шевовете (за сметка на които нараства главичката)и са без значение.

Вит Д е с ниско съдържание в кърмата. Проучвания има доказващи че това не се влияе от повишен прием на Вит Д.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #870 -: Февруари 28, 2008, 00:23:39 am »
Здравейте, докторе,

Днес бяхме на консултация. Мая расте добре, "движи" си се по кривата 75% за тегло и 90% за ръст. Но и обиколката на главата е към 90% - това проблем ли е?
Изписаха ни Зимафлуор по 4 капки дневно до 3-годишна възраст, после стават 8. Явно тук това е задължително, защото има отделен абзац в здравната книжка. Не съм убедена обаче, че трябва да го давам - четох много "против" флуора и малко "за". Кое е по-малкото зло? Или и това е въпрос като за кокошката и яйцето?
В Германия се дава флуор. Те вярват в това.
Аз не давам от години.
Sir Alec Guinness
« Отговор #871 -: Февруари 28, 2008, 00:43:09 am »
Благодаря ви д-р Бърди, за отговора, пред мен стои въпроса дали да продължа това лечение и дали то е вероятна причина за слузта в акото и болките в корема  :? :?
Предписаното лечение, ако го довърша може ли да навреди, в случай че няма рахит,
при положение че му е изписана дневно 1 таблетка, която има според листовката еквивалент на 1,334mmol Ca 2+ и 20mg вит.С, бебето е около 6,800кг?
За веничките по главата - това е нещо което се появи само по 1 от симетрични части на тялото... отпред и отстрани само в дясно, затова ме разтревожи. Иначе за рахита май не съмв го обяснила точно: докторката каза че "хлътвали" костите в тила,при натиск като на пинг-понг топче и че 5мм за 2 седмици е много бърз растеж на обиколката на главата /обаче 2-те измервания са правени от двама различни доктори с различни метри/
Исках да питам и още нещо - бебето спи при нас на спалнята- по точно ми ползва ръката за възглавница и спи на една страна - това е единствения начин да диша свободно и без да хърка всъщност , но понякога се обръща и на гръб. Не му ли е доста обемна и висока тази "възглавнвица" и може ли това да му навреди на врата и т.н. предвид че обикновено се препоръчва бебетата да спят на равно? Той има рефлукс и на равно всъщност връща и се дави насън, хърка и други екстри, но нощем е практически невъзможно да го оставя да спи в дстолче или шезлонг, а повдигането на матрака не помага- той се спъква встрани по посока към мене и все едно не е повдигнат...
« Последна редакция: Февруари 28, 2008, 00:55:10 am от oceanid »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #872 -: Февруари 28, 2008, 01:02:09 am »
Само Вит Д 400 единици дневно (дневните нужди) са ни нужни.
Нищо друго.
Когато правят "пинг-понг" си слагат ръцете в областта на черепните шевове. Но там мекотата е норма.
Мисля само 400 единици дневно Вит Д е достатъчно и без допълнителни изследвания нищо друго не е редно да се дава.

Нещо не разбрах-от раждането ли спи на ръката Ви? или неговата ползва за възглавница?
Sir Alec Guinness
« Отговор #873 -: Февруари 28, 2008, 01:11:24 am »
Благодаря, ще го оставя на вит Д само ще Ви моля да ми кажете - 400І колко капки вигантол са са :oops:
Почти от раждането спи на моята ръка, /откакто започна да суче по повече и да връща и да се дави насън и през деня забелязах че така спи добре/ изглежда му е удобно така, защото нощем спи по 12 и повече часа непробудно - размрънква се и суче без да се буди дори, иначе в леглото си се събужда след около 40мин средно. пък и като ми е на ръката ако започне да прохърква го намествам /вече почти насън даже/ така че да диша свободно, без да го будя.
 Досега го отдавах отчасти и на това че може би не  му е добра терморегулацията още и се посмръзва отвреме на време, отсега нататък може и да му е навик... не знам..смятам като поизрасне рефлукса да взема мерки, но дали няма да го "повредя" дотогава  :oops:
« Последна редакция: Февруари 28, 2008, 01:33:00 am от oceanid »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #874 -: Февруари 28, 2008, 01:32:53 am »
400 са около и по-малко от капка.
1 капка всъщност-то и по-малки форми няма в Бг, доколкото ми е известно.
« Последна редакция: Февруари 28, 2008, 12:18:41 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #875 -: Февруари 28, 2008, 07:53:56 am »
здравейте д-р Бърди,

във вторник водих Слави на лекар, защото имаше тмпература, малко кашляше и нослето му хъхреше. лекарката каза, че гърдичките са му чисти, а гърлото зачервено. изписа Панадол на 6 часа, витамин С по 2мл на ден и Оспамокс, ако температурата надвиши 38,00. антибиотика не съм го давала, а Панадола от тази сутрин го спрях, защото той температура повече и не вдигна. в носа пръскам Стеримар. обаче, продължава да кашля /когато спи или рано сутринта/, а нослето хъхри навътре, навън няма сополки. освен витамин С и Стеримар друго трябва ли да давам или да оставя така нещата? а от вчера сутринта е с разтройство, но нищо не съм му давала за него. само запичащи храни, но нямат голям ефект. :?

и друго, което ме притеснява е, че от известно време насам, много се изпотява, когато спи и то предимно вечер. изпотява се само на главата, а на гръбчето и крачетата - не. това притеснително ли е?
« Последна редакция: Февруари 28, 2008, 08:31:53 am от herelina »
« Отговор #876 -: Февруари 28, 2008, 11:39:27 am »
Докторе, предварително се извинявам за повторението, но...
Следя редовно темата ви, за да съм в час и да не задавам въпроси, които вече са били зададени, но не помня нищо конкретно за началото на жълтъка и месото. Пуснах и търсачка и нищо не открих. Ще съм много благодарна, ако отговорите, колкото и лаконично да е, на въпросите ми по-долу. Т.е. цяла група майки с деца на сходна възраст, които сме в период на захранване, ще ви бъдем много благодарни!

Започнахме с мъъничко плодово пюре на 4 1/2 месеца, със зеленчуково на 5 месеца. В момента имаме едно заместено хранене със зел. пюре и едно с каша. Приемат се добре, яде с апетит, не огладнява бързо, не повръща.
1. Кога да започна да давам месо?
2. Пилешко или пуешко е по-добре за начало? След колко време да се въвежда втори вид месо, трети и т.н.?
3. Жълтъка видях, че предпочитате да се въведе по-късно - в кой месец според вас е удачно?
4. Докога се яде само безмлечна оризова без глутенова каша, т.е. кога може да се въведе и друг вид каша за разнообразие в менюто?
5. Виждам вече няколко пюрета и каши с елда, на които пише, че са безглутенови. Какво мислите вие за елдата?

Още веднъж предварително много благодаря!
« Отговор #877 -: Февруари 28, 2008, 14:13:19 pm »
Здравейте д-р Бърди!
Не съм ви писала досега,но винаги ви чета с голямо внимание и интерес.Но ето,че и аз имам нужда от вашата помощ.Ще съм ви много благодарна,ако ми отговорите на няколко въпроса.И така: имам дъщеря на 4,5месеца.Родена е 3,200кг и 50см.Изключително кърмено бебе е,много спокойно и усмихнато дете.Досега всекимесец качваше по 900гр,с изключение на последния-наддаде само 300гр.
1.300гр не са ли много малко?Педиатъра препоръча захранване с картофено пюре,но аз искам да изчакам още със захранването.Кърмя на 3,5часа по 10 минути/дърпам я,защото тя ссама никога не ме пуска/.Памперсите са винаги пълни.Вечер спи от 21,00 до 7,00ч.Кърма ми се струва,че имам.

2.Вече няколко пъти в памперса й имаше ясно изразени кървави точки или нишки.Обяснението на педиатъра е ,че щом ксръвта е ясна е от анусчето и че това доста често се случва при бебета.Така ли е и  какво мога да направя аз в случая?
3.Опитва се да сяда.Да я насърчавам ли или не?
Малко накъсано стана ,извинете,но я държа в момента и ми трудно да формулирам точно  и ясно мислите си.

Лек ден ви желая.
*
« Отговор #878 -: Февруари 28, 2008, 14:22:01 pm »
Здравейте,
искам мнението ви - сина ми е на 9 месеца и педиатърката ни прати на хематолог, за да ни направят подробни изследвания, защото се съмнява за желязонедоимъчна анемия. Просто искам да знам притеснително ли е това, защото чак другата седмица ще знам подробности и резултати?
Давала съм след 6-тия месец малтофер, тъй като тогава хемоглобина беше 97, но след вторите изслдвания преди 1,5 месеца го спрях.
Благодаря ви!
вторите изследвания са:                        LYN 5.3
                                               MON 1.1
                                               GRA 1.6
                                               LYM% 66.9
                                               MON% 13.4
                                               GRA% 19.7
                                               MCH 25.3
Тези, са които не са в норма. Иначе ХГБ 114.

П.С. В един друг форум ви писах на лични, но после видях, че не влизате вече често там , затова ви пиша и тук.
« Отговор #879 -: Февруари 28, 2008, 19:01:24 pm »
Относно кожните ни проблеми, най-сетне успях да направя добри снимки, на които ясно се вижда проблема с напуканата кожа, гнойните пъпчици и черните точки.
http://images24.snimka.bg/005258991-big.jpg
http://images24.snimka.bg/005258994-big.jpg

Иначе днес купих А-Дерма и вече намазах веднъж.