0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - Бебета [ 0 до 12 месеца ] 3
« Отговор #840 -: Февруари 27, 2008, 18:05:56 pm »
Д-р Бърди,не ми отговорихте за другите плодове и пак ще ви питам...какви може?Колко дни след като съм въвела ябълка и круша?пак ли започвам с 1 лъжичка?
Благодаря Ви
След около 6-7 дена. За трети плод може банан (1-2 см), може синя слива, може друг сезонен (без ягоди).
Просто добавяте малко количество от 3-ия плод към двата. Може и един от употребяваните с един нов. Както се харесва на детето.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #841 -: Февруари 27, 2008, 18:14:29 pm »
Здравейте Докторе,
жчера акото беше по гъсто но все още зелено с бели парченца,днес още не е акъл и чакам да видя резултата.От вчера реших да давам мляко колкото иска.Яде 6 пъти по 180мл.млиако.700мл-800мл кърма и останалото нан.не е ли много това мляко за него?8550кг.
След около 2-3 дена може би всичко ще се оправи. И може би това са т.нар. "гладни" изпражнения.

Не, не е много стига да не повръща. На тази възраст децата могат добре да регулират изпиваното сами.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #842 -: Февруари 27, 2008, 18:16:26 pm »
Докторе,

неиздържах снощи и пробвахме с термометър в дупето...изака се но не чак много много, и това което ме озадъчи е цвета на изпражненията и консистенцията: жълто кафяви и доста гъсти. Това трябва ли да ме притеснява?

След като изпразни коремчето го претеглихме и се оказва че е наддал само 40 г за последните 6 дни. А преди наддаваше по 40 г на ден.

Възможно ли е да има някаква криза?

Криза?
Вероятно АМ/кърма не достигат.
Нужно е да поговорите с педиатъра си как да процедирате... .
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #843 -: Февруари 27, 2008, 18:20:36 pm »
Здравейте, д-р Бърди!
Отново имам въпрос за захранването: До сега ядем ябълка, круша и слива.Също и каша(млечна) ориз и ванилия на Нестле. Мисля утре да предложа и банан. Ето примерно как се храним:
9,00- 180мл АМ
10,00-нов плод
13,00- 180мл АМ(не винаги се изпива цялото)
17,00-180мл АМ
около 18,00- каша+плод около 130гр
21,30-180мл АМ
Как ви се струва, мисля скоро да заместя храненето в 17h с каша.
Кога мога да почна със зеленчуците?
Нормално ли е изпражненията вече да са малко по-твърди?
Благодаря ви!
Слейте храненията в 17 и 18 в едно-плод. Двете Ви хранения (АМ после плод) са много и прехранвате.
Нов плод се добавя КЪМ съществуващата комбинация, а не като ново хранене!
Каша и плодове са алтернативни избори за 17-18 храненето.
Препоръчвам Ви да не слагате плодове в 10 сутрин. Там-АМ само.

Да, нормално е изпражненията да са такива.
Sir Alec Guinness
*

berina

• **
  • 70
  • Вече съм на 7мес.
« Отговор #844 -: Февруари 27, 2008, 18:53:44 pm »
Докторе пак да се допитам до вас.Значи преди около месец белега на рамото на Ерай от БЦЖ се беше надул и спукал.....Сега преди два дни отново се наду и се спука.Днес го заведох при педи и тя каза че се създавало хипер имунинет/или нещо такова не разбрах точното наименование/и за това на хората не трябвало и нямало нужда да се прави повече от веднъж тази ваксина.И Манту също не трябвало.....И сега се обърках тези другите дози не са ли задължителни,и защо наистина така се поду два пъти... :?

Моите слънчица -Берк и Ерай
*

Birdie

• 11040
« Отговор #845 -: Февруари 27, 2008, 18:56:10 pm »
Здравейте д-р Birdie, синът ми е на 11 месеца и имам сериозни притеснения. В момента е с бронхит и пие Зинат, Флудитек и Кленбутерол. Преди месец пак имаше бактериална инфекция след грип и тогава беше на Оспамокс. Сега има СУЕ 30. Въпросът ми обаче касае кръвните изследвания: WBC 15.1; LYM 6.12; GRA 8.68; RBC 5.12; HGB 87;HCT 26.7; MCV 52; MCH 16.9; MCHC 324. Морфологията на еритроцитите показва изразена анизомикроцитоза;таргетни клетки;изразена хипохромия; увеличен брой полихроматофични еритроцити. Педиатърът изрази силни съмнения, почти увереност, че се касае за таласемия минор, а не за желязодефицитна анемия. Ще направя електрофореза на хемоглобин след като оздравее от бронхита. Вие какво ще ме посъветвате на базата на тези кръвни изследвания? До момента детето е на кърма, още от 6-я месец започнахме опити да захранваме с пюрета, но не ги приемаше дълго време, може би след 9-я месец започна да хапва повече.
Да, може да направите електрофореза на хемоглобин.
Анемията обаче е значителна за дете на тази възраст -огледайте много внимателно дали детето има инфекция и дали е под контрол!! с АБ,който приемате.
Огледайте дали няма някъде другаде инфекция-отит, уроинфекция... .
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #846 -: Февруари 27, 2008, 18:58:17 pm »
Д-р Бърди, малко съм притеснена за кожата на моя Алекс. Не съм ви писала още в началото, защото така и не можах да го снимам, за да ви покажа проблема - много мърда и снимките стават размазани. Става въпрос за много сухи, изпръхнали и чак напукани бузки. Също така доста зачервени (на аватара ми горе-долу се виждат май). Никъде другаде по тялото няма проблем с кожата - само на лицето. Освен това още от едномесечен винаги има по няколко гнойни пъпки и черни точки и досега не му минават! Може да не се наричат така при бебетата, но си изглеждат точно като тийнейджърско акне. Винаги има по няколко на бузките (като черните точки са високо, почти под очите) и брадичката.
Водих го на дерматолог, каза, че щом е само по лицето, значи е екзема от лигите. Проблемът и нагоре по лицето бил резултат от лапането на ръцете, с които после размазвал нагоре. Изписа му Локоид, Липобаза и Лонола Фет за миене. На своя глава първото не започнах да го мажа, защото е кортикостероид и реших да изчакам повечко преди да започна с "тежката артилерия". Мажа само с Липобаза 4-5 пъти дневно. Червенината изчезна, но сухотата е още факт, колкото и да мажа. Едва час след намазването кожата е пак суха. Снощи намазах и със зехтин, попи за отрицателно време. Днес пак така. Поне не му повлия отрицателно.
С Линола Фет измих веднъж, но освен че мирише ужасно, малко след това се изрина на ситни пъпчици по бузите (без да съм въвеждала нови храни, материи, перилни препарати и прочие) и реших да не повтарям.
Да уточня също, че сухотата се появи докато ходехме на разходки навън и в началото реших, че може да е от няколкото минути излагане на слънце (не съм го оставяла на пряко слънце за повече от 2-3 мин дневно). НО, нещата много се развиха и влошиха до сегашното състояние през 10-те дни, в които темп. бяха минусови и не излизахме от къщи. Казвам го, за да се изключат атмосферните влияния, сезона и слънцето като фактор.
След огромното обяснение и описание, въпросът ми е какво мислите вие за предписаното лечение, дали е време да започвам кортикостероидите щом сухотата не се оправя и възможно ли е това да е начало на АД?
Предварително благодаря!
Може да приложите там А-Дерма екзомега за ден,два.
Ако не изчезнат ще е нужно да се оцени доколко е чиста екзема,доколко е инфектирана, доколко към КС препарат ще е нужен и АБ.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #847 -: Февруари 27, 2008, 19:02:34 pm »
Докторе пак да се допитам до вас.Значи преди около месец белега на рамото на Ерай от БЦЖ се беше надул и спукал.....Сега преди два дни отново се наду и се спука.Днес го заведох при педи и тя каза че се създавало хипер имунинет/или нещо такова не разбрах точното наименование/и за това на хората не трябвало и нямало нужда да се прави повече от веднъж тази ваксина.И Манту също не трябвало.....И сега се обърках тези другите дози не са ли задължителни,и защо наистина така се поду два пъти... :?
Може да се подуе два пъти.
Останалото е абсолютно коректно и е точно това,което е актуално и коректно днес.
И което пиша вече години по Бг форуми.
А кое е то?

*Манту НЕ Е, и не може да бъде, критерий за успешна предшестваща БЦЖ ваксинация, защото няма начин да разберете едно (+) Манту на ваксината ли се дължи, или на инфекция.
*Никой и никъде днес не прави повече от една доза БЦЖ. Само една направена и документирана доза БЦЖ стига.

Пазете си педиатъра и го уважавайте.
Има за какво- явно е способен и кадърен специалист.
Рекламирайте го-заслужава си-колко деца ще получат добро обслужване и грижи и колко мъки ще бъдат спестени.
Моите уважения.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #848 -: Февруари 27, 2008, 19:04:54 pm »
Здравеите докторе ,детето е на 4 месеца за последния месец е наддала с 590гр(не е фрапира6то ,но...може и по добре.. ) ,изяжда наи- много по 600мл дневно (тоест от 80 ДО 150мл(рядко) на ядене-5-6 пъти се храни ),не е ли малко коли4еството и как да я накарам да изяжда по 800мл дневно например ???.На 4 месеца е 5460 гр,периметър на глави4ката 40см ,дължина 60см движи се по кривата P25 ...Слагам в МЛЯКОТО(Novalac AR) ПО 1 мезуретка Nestele céreals.Не мога да я накарам посмъртно да си дояизяде млякото ,по4ва да ръмжи да недоволства и да хапе биберона и реве ...Какво бихте ме посъветвали ,благодаря ви ...
Нищо.
Оставете детето на спокойствие.
Ако е момиченце-една профилактична посявка на урина е добре да се направи.
Sir Alec Guinness
*

berina

• **
  • 70
  • Вече съм на 7мес.
« Отговор #849 -: Февруари 27, 2008, 19:14:15 pm »
Благодаря за светкавичния отговор..... :D

Моите слънчица -Берк и Ерай
*
« Отговор #850 -: Февруари 27, 2008, 19:15:41 pm »
Здравейте докторе!
Днес трябваше да ни сложат 3 Пентаксим,но ни върнаха ,защото гърлото ние леко зачервено.И пак ни питаха откога ние пресипнал гласа,всички лекари при които сме ходили ни питат същото,но аз мисля че гласа й винаги е бил такъв.Каза да я мажа с Пулмекс ,да давам по 1 амп. вит С и Стеримар.Ние нямаме оплаквания освен понякога хриптене на нослето,без сополи.Какво да й дам за гърлото,гласа и нослето,щото знам че вит С не е най-подходящото решение?
« Отговор #851 -: Февруари 27, 2008, 19:23:31 pm »
*Манту НЕ Е, и не може да бъде, критерий за успешна предшестваща БЦЖ ваксинация, защото няма начин да разберете едно (+) Манту на ваксината ли се дължи, или на инфекция.
*Никой и никъде днес не прави повече от една доза БЦЖ. Само една направена и документирана доза БЦЖ стига.
Моето дете не е получавало никакво зачервяване, подуване, гной и т.н. на рамото на имунизацията и педиатърката ни каза, че в 7-ми месец се налага реимунизация. Това, което пишете, значи ли, че реимунизация никога не е нужна?
« Отговор #852 -: Февруари 27, 2008, 19:25:35 pm »
Може да приложите там А-Дерма екзомега за ден,два.
Ако не изчезнат ще е нужно да се оцени доколко е чиста екзема,доколко е инфектирана, доколко към КС препарат ще е нужен и АБ.
Благодаря ви, докторе!
Да спра ли Липобаза-та и зехтина, докато мажа с А-Дерма? Колко пъти дневно с А-Дерма?

След няколко дни приложение пак ще пиша, за да кажа как вървят нещата и вече да ме посъветвате дали са нужни изследвания и дали евентуално да сменям дерматолога (който хвърли само бегъл поглед на детето, изобщо не ме изслуша как и кога се е развило състоянието, а просто ме отряза само с репликата "преглеждам деца от 15 години, знам си работата")... Как пък и аз все ги нацелвам такива лекари...  :?
« Последна редакция: Февруари 27, 2008, 19:29:32 pm от hexina »
*

aii

• 386
  • На мама чудото :)
« Отговор #853 -: Февруари 27, 2008, 20:03:48 pm »
Здравейте докторе,
И преди Ви бях писала,че беба повръща след всяко хранене,независимо какво е то.Препоръчахте оризово брашно в млякото.Даже и правя и оризова каша на Нестле.Искам да ви пиша каво ядем,за да ми кажете дали е достатъчно.
8.00 - АМ: 210 мл вода+7 мензурки (когато слагам оризово брашно 1-2 мензурки,трябва ли да намаля с толкова АМ?)
12.30-13.00 - месно или зеленчуково пюре 190 гр. (1/2 жълтък със зеленчуковото пюре)
16.30-17.00 - 200 гр. каша или плод
21.00 - АМ колкото сутринта
Все ми се струва,че не яде достатъчно,а пък повръща по малко и не знам как да го предотврътя.А и стягането на крачетата и ръчичките се усили напоследък.Страшно е неспокойна,даже и насън.
Благодаря за съвета предварително.
*
« Отговор #854 -: Февруари 27, 2008, 20:47:06 pm »
Здравеите докторе ,детето е на 4 месеца за последния месец е наддала с 590гр(не е фрапира6то ,но...може и по добре.. ) ,изяжда наи- много по 600мл дневно (тоест от 80 ДО 150мл(рядко) на ядене-5-6 пъти се храни ),не е ли малко коли4еството и как да я накарам да изяжда по 800мл дневно например ???.На 4 месеца е 5460 гр,периметър на глави4ката 40см ,дължина 60см движи се по кривата P25 ...Слагам в МЛЯКОТО(Novalac AR) ПО 1 мезуретка Nestele céreals.Не мога да я накарам посмъртно да си дояизяде млякото ,по4ва да ръмжи да недоволства и да хапе биберона и реве ...Какво бихте ме посъветвали ,благодаря ви ...
Нищо.
Оставете детето на спокойствие.
Ако е момиченце-една профилактична посявка на урина е добре да се направи.
Да моми4енце е ,урината и изпражнения  преди 3 и взеха и са ок ...
благодаря ви исках да се храни по у4ебник ,но не става...
след 17 дни сме на консултация дано да наддаде и порасне дотогава  :D
Лека ве4ер
Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
*
« Отговор #855 -: Февруари 27, 2008, 20:56:40 pm »
Докторе, пак ви моля за съвет. Както ме посъветвахте /на страница 26/ започнах с капките Олинт 0.05, но хремата изобщо не се повлия. Вече пети ден е все така обилна и водниста, понякога слузеста, а през нощта кихна много силно и излезе и малко бяло-зеленикава слуз. Кашлицата много ме притеснява. Зачести и е някак си дълбока. При едно/две от няколкото мерения на температура вчер, се отчита 37.1. Има непроменен апетит. Активен е и е весел, но не е "див", както преди. Днес го водихме на преглед. Докторката констатира силно зачервено гърло, но чисти гърдички. Мнението й е, че кашлицата не е проява на бронхит, а е от обилните секрети, които текат назад, към гърлото. Предписа капки Тобрадекс /три пъти по 4/. Отново настоя да давам и "Стодал". Каза, ако до два дена не се оправи, да започваме антибиотик - Сумамед. Вие как мислите ? А за кашлицата - дали пък сироп не би могъл да я облекчи, например "Мукоплант" на д-р Тайс ?   
Можете да започнете Аугментин или Цефзил (ако детето не е алергично на тях!). Има показания в случая.
Лично аз не ползвам Сумамед/Суметролим/Бисептол за тези случаи поради недостатъчна ефективност в тези случаи.
Благодаря, докторе. Веднага ли да въведа антибиотика или да изчакам поне до утре. А да давам ли Тобрадекс? Ами сироп за кашлицата ? Вие мислите, че тя не се дължи само на хремата, така ли. Забравих да спомена и това, че аз заразих бебето, като при мен инфекцията протече много сериозно, с трахеобронхит и т.н. Оправих се с Азитрокс.
Азитромицин е специален антибиотик. Вид "стратегически". Не е разумно да се употребява с лека ръка, щом има и други алтернативни и по-добри възможности.
От това,което пишете мисля, само с АБ веднага ще имате ефект.
Докторе, да се отчета : бебето се оправи напълно, включително хремата изчезна безследно преди около седмица. Още веднъж благодаря за съветите и подкрепата !
*
« Отговор #856 -: Февруари 27, 2008, 22:05:38 pm »
Привет Бърди.
Боян днес беше на консултация - за две седмици от както дохранвам е наддал 600гр и 2см, смятам е добре.
Той има едно място от зад на главичката, където косата е по-малко, предполагам се сещате за какво говоря, било признак на рахит. Аз пък си мисля, че го има защото детето си опира главата там почти постоянно. Не обръщаме внимание на това, или?
Сега пък му изписаха две неща за тази екзема на бузата - нещо, което аз разчитам като "Leboclerin emulsia" и Фенистил /капки/ Не ми стана ясно защо, с какво ще помогне и т.н. Не съм ги взимала още, утре ще попитам в аптеката какво точно е това първото.
Иначе да Ви кажа за бузата.
Вчера сутринта забравих да я намажа  :oops: и излязохме - учудващо през деня бузата беше супер - пренебрежимо малко зачервяване. Днес пак се усили. Никакъв смисъл няма. Не съм пила мляко от няколко дни. Мажа само с Адерма, за сега.
И последно.
От как дохранвам кърмата хич я няма  :(
В 7,30 и 10 е само на кърма, но пък и тогава не съм му предлагала добавка.
На следващите добавката е 180мл изпита до дъно, повече не предлагам. Мисля си, не е ли много за неговата възраст?

П.П.
Ох, забравих
Може ли да препоръчате нещо слънцезащитно за Боянчо, моля Ви.
Много му е бяла кожата и се притеснявам да няма проблем и със слънцето, че само това ни липсва.

Благодаря за отделеното време.
« Последна редакция: Февруари 27, 2008, 22:14:12 pm от коки »
« Отговор #857 -: Февруари 27, 2008, 22:47:28 pm »
Д,Р, Бърд
Кога е най -добре да въведа глутен? Жълтък?

Ние сме на 6 месеца и половина и до сега сме на плодови,зеленчукови и месни пюрета+ каши!
Аз преди месец още по невнимание дадох цяло бурканче каша глутенова и нямаше проблем,поне!

Педиатърката ми каза още като направи 5 месеца да почна с жълтъка обаче направихме себореен дерматит и аз не го въведох!
Дерматоложката ми каза да не давам за сега жълтък,банан,бананови каши!
Вие како ще ме посъветвате?

И още един въпрос: До сега не сме ходили на ортопед,педиатърката ни ни гледа на всяка консултация но се притеснявам...... чувам,че било задължително на 6 месеца?
« Последна редакция: Февруари 27, 2008, 22:50:35 pm от dimiani »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #858 -: Февруари 27, 2008, 22:58:55 pm »
Здравейте докторе!
Днес трябваше да ни сложат 3 Пентаксим,но ни върнаха ,защото гърлото ние леко зачервено.И пак ни питаха откога ние пресипнал гласа,всички лекари при които сме ходили ни питат същото,но аз мисля че гласа й винаги е бил такъв.Каза да я мажа с Пулмекс ,да давам по 1 амп. вит С и Стеримар.Ние нямаме оплаквания освен понякога хриптене на нослето,без сополи.Какво да й дам за гърлото,гласа и нослето,щото знам че вит С не е най-подходящото решение?
Какво разбирате под "пресипнал глас"??
Това е важно... как "винаги е бил такъв гласа"?
Sir Alec Guinness
*

mecheto

• 753
  • на мама джудженцата
« Отговор #859 -: Февруари 27, 2008, 23:02:36 pm »
Слейте храненията в 17 и 18 в едно-плод. Двете Ви хранения (АМ после плод) са много и прехранвате.
Нов плод се добавя КЪМ съществуващата комбинация, а не като ново хранене!
Каша и плодове са алтернативни избори за 17-18 храненето.
Препоръчвам Ви да не слагате плодове в 10 сутрин. Там-АМ само.

Да, нормално е изпражненията да са такива.
Благодаря Ви, много, д-р Бърди!
Ценя Вашето мнение и Вашите съвети са много важни за мен, както и за всички мами тук!
Извинявам се, но не ми стана ясно, кашата сама ли да я давам или заедно с плодове, или само плодове когато заместя храненето в 18h?
Какво ви е мнението за царевичните каши с мляко(не намирам такива без мляко) на Йотис?
Също днес открих някакви бисквитки на Heinz "farley's rusks", пише че са от 4-6месеца. Мога ли да добавям от тях във вечерното мляко или кога?
След колко време е удачно да започнем със зеленчуците?
« Последна редакция: Февруари 27, 2008, 23:04:32 pm от mecheto »