0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Мнения на Birdie - Бебета [ 0 до 12 месеца ] 3
« Отговор #540 -: Февруари 13, 2008, 20:58:31 pm »
Докторе, отново аз ви безпокоя и този път съм сериозно притеснена.
Алекс падна вчера на обед от дивана - от около 30-40 см височина и на паркет. Падна си върху главичката. Бях на няколко метра от него, само за секунда не го гледах и се е обърнал по корем, изпълзял и буквално се заби в пода на челна стойка.  :(
Звъннах на педиатърката, успокои ме и ме посъветва да следя за сънливост и повръщане. Освен плача от 10-15 минути, предполагам защото много се стресна, не забелязах нищо тревожно. Детето си беше добре, живо и жизнено, не е повръщал изобщо, нито е спал повече от друг ден. В късния следобед го видя педиатърката и му би третия Пентаксим, защото реши, че нищо му няма. Прие ваксината добре, без подувания и температури.

Но днес нещо сякаш не е наред. По-тих е от обикновено, за пръв път си играе сам с играчките без да мрънка и да вика да съм до него. Освен съня от половин час сутринта и следобед, спа отново и към 17 ч - никога не го е правил. После към 19:00 плака без да спре над половин час и то по начин, по който никога не съм го чувала. Още не може да се успокои, много е тревожен.
Възможно ли е това да се дължи на падането или да търся друга причина? Може ли при такова падане първоначално да няма никакви симптоми, а да се появят по-късно? Утре със сигурност ще търся невролог, но ще съм благодарна ако ми кажете нещо тази вечер, моля ви.
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #541 -: Февруари 13, 2008, 22:25:23 pm »
Нищо не може да се каже без изследвания.
Нито мога да интерпретирам нещо без да съм видял детето.
Добре е да се свържете с педиатъра на детето и да изложите всичките си притеснения.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #542 -: Февруари 13, 2008, 22:35:59 pm »
Бърди, ето ме пак :?
Боян днес е беше на консултация, но за съжаление аз не присъствах - заведе го баща му.
Резултатът е само 300гр за малко повече от месец  :? Детето видимо не било качило :? Ето ги и мерките му до тук:
роден  27,10 - 3700, 52см , обиколка глава 34
        5,12 - 5100, 55,5см, обиколка глава 38, обиколка гърди 39,5
        9,01 - 6200, 60,5см, обиколка глава 39, обиколка гърди 39
       13,02 - 6500, 63,5см, обиколка глава 40, обиколка гърди 40
Имало е коментар, че главата му е малка, ама аз като гледам все по сантиметър си качва, и понеже тук криви не се попълват сега ще търся онези, които беше дала Шакира.
Сега за тия 300гр, казали са му че са малко, да дохранвам и след две седмици да отидем да го претеглим.
Сега познайте дали не съм тотално смарангясана :?
Детето е в прекрасно настроение, хапва по около 20-30мин, усмихва се, играем си...И през ум не ми е минало, че може да не яде достатъчно 8O Верно, че през деня почти не спи, или ако спи е леко и доста по-кратко от преди.
Продължава да се храни 4 пъти на ден, последните дни от дъжд на вятър има 5то хранене.
Ще се радвам да чуя Вашия коментар, до колкото е възможно да направите такъв от прочетеното...

Сега за лицето
Има си пак гладки, меки бузки  :D
Педиатърката е казала, че не и харесва че челцето се лющи, казала е да и звънна, за да ми каже дали да продължа да мажа с Елоком/това ни беше изписала за бузите/
Аз от вчера пак му сложих спалния чувал, защото иначе спи отвит и обърнат напреки на леглото цяла нощ, страх ме е да не настине :?
Спряла съм, обаче всякакви шоколади и тем подобни с надеждата все пак там да е разковничето.
Мажа с Адерма и чакам.
Та, това лющене, което между другото съм наблюдавала и преди и е минавало ден - два, след като спра да мажа с правеното кремче, свързано ли е по някакъв начин с така наречените крусти и трябва ли да мажа само заради него с КС крем?
Боян имаше крусти, които вече са почти изчезнали, те не бяха на цялата глава, а само на темето. Сега остана нещата да са свързани, а аз да си мълча за тези корички и...
Ако може коментар и за това :?

Много Ви благодаря за отделеното време.
« Отговор #543 -: Февруари 13, 2008, 22:39:41 pm »
Нищо не може да се каже без изследвания.
Нито мога да интерпретирам нещо без да съм видял детето.
Добре е да се свържете с педиатъра на детето и да изложите всичките си притеснения.
Педиатърът не ми обръща внимание на притесненията - иначе щях ли да тормозя вас?
Моля ви, кажете ми при какъв точно лекар да го заведа (невролог ли директно?) и какви изследвания мислите, че трябва да се направят. Ще го заведа на частно и ще си платя - явно в България по друг начин няма как човек да получи внимание и квалифицирана лекарска грижа.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #544 -: Февруари 13, 2008, 22:47:49 pm »
Разбирам Ви, но при тези случаи без да видите детето нищо от разстояние не може да се каже.Нито да се спекулира.
Тук правим рентгенография на черепа, правим офталмологично изследване и УЗ през отворената фонтанела. Педиатър преглежда ушичките и общо детето.
Тези неща тук в спешен кабинет на дежурната болница ги правим.

Незабавно се отървете от безразличните,бездушните и некомпетентните. Така с деца не се постъпва.
« Последна редакция: Февруари 13, 2008, 22:49:45 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #545 -: Февруари 13, 2008, 23:08:44 pm »
Благодаря ви, докторе!
В такъв случай утре ще го заведа в една болница, ще кажа на регистратурата какъв е проблемът и ще чакам да ме насочат какъв лекар и какви изследвания трябват.
Няма да е Пирогов, защото от тях досега добро отношение не съм получила.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #546 -: Февруари 13, 2008, 23:13:56 pm »
Така ли е В Бг? Не знам... не живея в Бг от над 11 години...
Sir Alec Guinness
« Отговор #547 -: Февруари 14, 2008, 10:11:23 am »
Така е, така е... За съжаление трябва да отидеш на поне 3 педиатъра за да си сигурен в диагнозата - като съответно си заплащаш за това :x
*

Birdie

• 11040
« Отговор #548 -: Февруари 14, 2008, 10:53:06 am »
Бърди, ето ме пак :?
Боян днес е беше на консултация, но за съжаление аз не присъствах - заведе го баща му.
Резултатът е само 300гр за малко повече от месец  :? Детето видимо не било качило :? Ето ги и мерките му до тук:
роден  27,10 - 3700, 52см , обиколка глава 34
        5,12 - 5100, 55,5см, обиколка глава 38, обиколка гърди 39,5
        9,01 - 6200, 60,5см, обиколка глава 39, обиколка гърди 39
       13,02 - 6500, 63,5см, обиколка глава 40, обиколка гърди 40
Имало е коментар, че главата му е малка, ама аз като гледам все по сантиметър си качва, и понеже тук криви не се попълват сега ще търся онези, които беше дала Шакира.
Сега за тия 300гр, казали са му че са малко, да дохранвам и след две седмици да отидем да го претеглим.
Сега познайте дали не съм тотално смарангясана :?
Детето е в прекрасно настроение, хапва по около 20-30мин, усмихва се, играем си...И през ум не ми е минало, че може да не яде достатъчно 8O Верно, че през деня почти не спи, или ако спи е леко и доста по-кратко от преди.
Продължава да се храни 4 пъти на ден, последните дни от дъжд на вятър има 5то хранене.
Ще се радвам да чуя Вашия коментар, до колкото е възможно да направите такъв от прочетеното...

Сега за лицето
Има си пак гладки, меки бузки  :D
Педиатърката е казала, че не и харесва че челцето се лющи, казала е да и звънна, за да ми каже дали да продължа да мажа с Елоком/това ни беше изписала за бузите/
Аз от вчера пак му сложих спалния чувал, защото иначе спи отвит и обърнат напреки на леглото цяла нощ, страх ме е да не настине :?
Спряла съм, обаче всякакви шоколади и тем подобни с надеждата все пак там да е разковничето.
Мажа с Адерма и чакам.
Та, това лющене, което между другото съм наблюдавала и преди и е минавало ден - два, след като спра да мажа с правеното кремче, свързано ли е по някакъв начин с така наречените крусти и трябва ли да мажа само заради него с КС крем?
Боян имаше крусти, които вече са почти изчезнали, те не бяха на цялата глава, а само на темето. Сега остана нещата да са свързани, а аз да си мълча за тези корички и...
Ако може коментар и за това :?

Много Ви благодаря за отделеното време.
За 3 м възраст 6500 гр е едно място над средното.Проблеми с теглото следователно няма засега. 63.5см ръст е почти две места над средното, и пак е добре. Обиколката на главата вероятно не е измерена точно. Обиколка на гърди не се мери стандартно вече от почти 20 години, защото няма никакъв смисъл.
По-малкият прираст на тегло вероятно е свързано с:
*по-голям прираст на ръст
*активността на екземите
Може да го претеглите след 2 седмици,разбира се.

Люспите по челото са :
*или от ексцесивно потене
*или от употреба на неподходящ шампоан,сапун, за миене на лицето.
Не мисля че по челото трябва да се маже с КС (особено гол Елокон)-трябва просто хидратантен крем там. Чак ако с хидратантен нямаме ефект може за ден с правеното кремче.
« Последна редакция: Февруари 14, 2008, 10:55:15 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #549 -: Февруари 14, 2008, 11:33:53 am »
Докторе, пак ви моля за съвет. Както ме посъветвахте /на страница 26/ започнах с капките Олинт 0.05, но хремата изобщо не се повлия. Вече пети ден е все така обилна и водниста, понякога слузеста, а през нощта кихна много силно и излезе и малко бяло-зеленикава слуз. Кашлицата много ме притеснява. Зачести и е някак си дълбока. При едно/две от няколкото мерения на температура вчер, се отчита 37.1. Има непроменен апетит. Активен е и е весел, но не е "див", както преди. Днес го водихме на преглед. Докторката констатира силно зачервено гърло, но чисти гърдички. Мнението й е, че кашлицата не е проява на бронхит, а е от обилните секрети, които текат назад, към гърлото. Предписа капки Тобрадекс /три пъти по 4/. Отново настоя да давам и "Стодал". Каза, ако до два дена не се оправи, да започваме антибиотик - Сумамед. Вие как мислите ? А за кашлицата - дали пък сироп не би могъл да я облекчи, например "Мукоплант" на д-р Тайс ?   
*
« Отговор #550 -: Февруари 14, 2008, 11:43:16 am »
На консултацията са казали, че едва ли не детето гладува :?
А, ето че има и други фактори, които може да са повлияли на теглото.
И понеже утрото е по-мъдро от вечерта, аз днес съм по-спокойна за теглото, а след Вашите думи - съвсем.

А, кажете ми как е възможно да го пропускам това потене?
Постоянно съм на щрек. А, трябва да си личи като се изпоти според мен, с тази голяма коса :?

*

Birdie

• 11040
« Отговор #551 -: Февруари 14, 2008, 12:29:57 pm »
Докторе, пак ви моля за съвет. Както ме посъветвахте /на страница 26/ започнах с капките Олинт 0.05, но хремата изобщо не се повлия. Вече пети ден е все така обилна и водниста, понякога слузеста, а през нощта кихна много силно и излезе и малко бяло-зеленикава слуз. Кашлицата много ме притеснява. Зачести и е някак си дълбока. При едно/две от няколкото мерения на температура вчер, се отчита 37.1. Има непроменен апетит. Активен е и е весел, но не е "див", както преди. Днес го водихме на преглед. Докторката констатира силно зачервено гърло, но чисти гърдички. Мнението й е, че кашлицата не е проява на бронхит, а е от обилните секрети, които текат назад, към гърлото. Предписа капки Тобрадекс /три пъти по 4/. Отново настоя да давам и "Стодал". Каза, ако до два дена не се оправи, да започваме антибиотик - Сумамед. Вие как мислите ? А за кашлицата - дали пък сироп не би могъл да я облекчи, например "Мукоплант" на д-р Тайс ?   
Можете да започнете Аугментин или Цефзил (ако детето не е алергично на тях!). Има показания в случая.
Лично аз не ползвам Сумамед/Суметролим/Бисептол за тези случаи поради недостатъчна ефективност в тези случаи.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #552 -: Февруари 14, 2008, 12:31:21 pm »
На консултацията са казали, че едва ли не детето гладува :?
А, ето че има и други фактори, които може да са повлияли на теглото.
И понеже утрото е по-мъдро от вечерта, аз днес съм по-спокойна за теглото, а след Вашите думи - съвсем.

А, кажете ми как е възможно да го пропускам това потене?
Постоянно съм на щрек. А, трябва да си личи като се изпоти според мен, с тази голяма коса :?

Кривите на теглото и ръста са критерии за преценка. Без тях гадаем на детелинка.
Децата понякога наддават не еднакво-важи това къде е теглото на кривите и каква е тенденцията с времето.
Подстрижете го малко ;)
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #553 -: Февруари 14, 2008, 12:49:25 pm »
Можете да започнете Аугментин или Цефзил (ако детето не е алергично на тях!). Има показания в случая.
Лично аз не ползвам Сумамед/Суметролим/Бисептол за тези случаи поради недостатъчна ефективност в тези случаи.
Благодаря, докторе. Веднага ли да въведа антибиотика или да изчакам поне до утре. А да давам ли Тобрадекс? Ами сироп за кашлицата ? Вие мислите, че тя не се дължи само на хремата, така ли. Забравих да спомена и това, че аз заразих бебето, като при мен инфекцията протече много сериозно, с трахеобронхит и т.н. Оправих се с Азитрокс.
*
« Отговор #554 -: Февруари 14, 2008, 12:57:51 pm »
Кривите на теглото и ръста са критерии за преценка. Без тях гадаем на детелинка.
Децата понякога наддават не еднакво-важи това къде е теглото на кривите и каква е тенденцията с времето.
Следващия път ще си поговорим с нея на тази тема

Подстрижете го малко ;)
:(  :(  :(
*

Birdie

• 11040
« Отговор #555 -: Февруари 14, 2008, 14:14:54 pm »
Благодаря, докторе. Веднага ли да въведа антибиотика или да изчакам поне до утре. А да давам ли Тобрадекс? Ами сироп за кашлицата ? Вие мислите, че тя не се дължи само на хремата, така ли. Забравих да спомена и това, че аз заразих бебето, като при мен инфекцията протече много сериозно, с трахеобронхит и т.н. Оправих се с Азитрокс.
Азитромицин е специален антибиотик. Вид "стратегически". Не е разумно да се употребява с лека ръка, щом има и други алтернативни и по-добри възможности.
От това,което пишете мисля, само с АБ веднага ще имате ефект.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #556 -: Февруари 14, 2008, 15:29:57 pm »
Благодаря много.
За "Азитрокс"-а споменах, единствено за да Ви предоставя информация за мен /защото аз бях заразоносителя/. Нали на доктор се казва всичко, тъй като не е ясно кое сведение ще е нужно в даден момент.   
*

Birdie

• 11040
« Отговор #557 -: Февруари 14, 2008, 17:44:05 pm »
Азитромицин се ползва широко при възрастни.
Пак не винаги е правилно, щом може и друг да свърши работа.
Но това е световна тенденция-с АБ се злоупотребява невероятно.
Един ден ще ни се върне като бумеранг.
Sir Alec Guinness
« Отговор #558 -: Февруари 14, 2008, 21:24:19 pm »
Здравейте,доктор Бърди!Беба навърши 7 месеца и все още е на кърма.Понякога,обаче,оставам с впечатление,че не й стига,въпреки,че не плаче.Искам да бъда подготвена с АМ.Кое бихте ми препоръчали?Склонна е към запек.Благодаря Ви и лека вечер!Последния месец е наддала с 400гр и 2см.(8кг и 70см е сега)

*

Birdie

• 11040
« Отговор #559 -: Февруари 14, 2008, 21:44:23 pm »
Хумана 2 е добър избор.
Sir Alec Guinness