0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Мнения на Birdie - Бебета [ 0 до 12 месеца ] 3
« Отговор #340 -: Февруари 05, 2008, 14:56:51 pm »
Обща кръвна "картина"+СУЕ+ретикулоцити
АЛАТ,АСАТ,γGT,Билирубин-общ, директен,Калий, Натрий,Хлор.
Урея,Креатинин.
Хормони на щитовидната жлеза-Т3,Т4,ТСХ.
Кумбс тест (ако правят)
Урина-общо изследване и посявка.

Ако е иктер от майчина кърма, спирането на кърменето изцяло САМО за 24 часа решава проблема.
[/quote]

Благодаря. Да видим сега реакцията на педиатърката :(

А ако се окаже иктер от кърмата, какво ще яде бебето 24 часа? И няма ли да се "отбие" по този начин?
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #341 -: Февруари 05, 2008, 15:16:53 pm »
Здравейте докторе,
дъщеря ни е на 10 месеца и по главичката все още има курички.Преди време бяха по цялата глава, но постепенно се изчистиха, а тези отпред не се махат вече доста време. Не съм я мазала с нищо. Ще съм ви благодарна ако ме посъветвате дали трябва нещо да правя за да се изчистят.
Мустела "Стелакер".
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #342 -: Февруари 05, 2008, 16:13:44 pm »
Здравейте, д-р Birdie. Отново имам нужда от вашия съвет.
Синът ми на 5 месеца и половина вече 3 дни поддържа температура. 37-37.1 през деня, а вечер винаги 37.2. Педи казва, че при бебета такава температура е нормална, но специално за него не е. Нормалното му състояние е макс. на 36,7. Сега е доста по-горещ е от обикновено и бузите му са силно зачервени. Други притеснителни симптоми засега не забелязвам, но ме е страх, защото някой ми беше казал, че инкубационният период на новия грип е 5 дни. Да не стане изведнъж нещо сериозно?
Възможно ли е Т да е причинена от никнене на зъби? Щеше ли да бъде толкова постоянна и за толкова дълъг период от време?
Да давам ли вечер, когато се покачва, Панадол или нещо друго?
А днес следобед е много нервен, доста плаче. Преди малко пак се събуди с рев. Може ли пак зъби да са причината?
Благодаря ви предварително!
« Последна редакция: Февруари 05, 2008, 16:28:37 pm от hexina »
*
« Отговор #343 -: Февруари 05, 2008, 17:08:23 pm »
Докторе, втори ден се опитвам да последвам съвета Ви и да храня Цецко по-късничко следобед, но е невъзможно. Ето днес яде в 12ч. към 210мл картоф+морков+3-4капки зехтин. Спа от 2ч.до3ч. и се събуди с претенцията, че е много гладен, рев, едва го успокоих. В 16,30ч. обаче нов рев, суче си ръцете, като се опитам да го гушна ми засуква бузите, рамото, където намери. Сложих го на столчето за ядене, още като видя пюрето нов рев, не може да си поеме дъх. Успокои се някак си, дори отвори устичка да яде, хубаво, но на втората лъжичка се опитва да засуче лъжичката, дави се и нов рев. Не просто иска да яде в 16ч., а всъщност иска да суче. Инстинктът му за сукане не се задоволява. Щеше да е по-лесно ако се лъжеше със залъгалки, но уви :(. Днес дори се опитах да го насоча да си засуче пръста (все пак по-добре да се отучваме от вреден навик отколкото да затлъстее от бебе), но не реев до присиняване - иска си гърдата и точка! Не знам какво да направя.  :( Можете ли да ми помогнете с някакъв друг съвет?
« Отговор #344 -: Февруари 05, 2008, 17:10:14 pm »
Здрявейте, д-р Birdie,
тревожи ме следния факт- дъщеричките ми, близначки, са на 2 мес., родени преди термина, с ниско тегло при раждането. При едната физиологичната жълтеница протече безпроблемно, но при другата се появи късно(около 14-15-ти ден) и все още не е отминала. Беше изписана от неонатологсчно отделение на 19-тия ден със следните стойности на билирубин в кръвта: директен билирубин- 0,17 mg/dl
 индиректен- 8,89 mg/dl
общ- 9,06 mg/dl
чернодробни ензими: (AST) (GOT) 29 UI/L
(ALT)(GPT) 13 UI/L
билирубин в урината липсва, уробилиноген - 0,2 EU%
еритроцити-3,23 mil./mmc
хемоглобин- 12,3 g/dl
Фототерапия не е прилагана.
В динамика оцветяването намалява, но много бавно и още е достатъчно добре изразено по лицето, слабо по склерите и почти незабележимо по тялото. Детето е спокойно, сънливо, но не вяло. Не наблюдавам нищо притеснително в поведението му, но ме тревожи продължителността на това състояние. Педиатърката не счита за необходимо да назначи изследвания, предполагайки, че причината е ензимна несъвместимост с моето мляко.
Бих желала да разбера Вашето мнение, за което предварително благодаря!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #345 -: Февруари 05, 2008, 17:40:38 pm »
Синът ми на 5 месеца и половина вече 3 дни поддържа температура. 37-37.1 през деня, а вечер винаги 37.2. Педи казва, че при бебета такава температура е нормална, но специално за него не е. Нормалното му състояние е макс. на 36,7. Сега е доста по-горещ е от обикновено и бузите му са силно зачервени. Други притеснителни симптоми засега не забелязвам, но ме е страх, защото някой ми беше казал, че инкубационният период на новия грип е 5 дни. Да не стане изведнъж нещо сериозно?
Възможно ли е Т да е причинена от никнене на зъби? Щеше ли да бъде толкова постоянна и за толкова дълъг период от време?
А днес следобед е много нервен, доста плаче. Преди малко пак се събуди с рев. Може ли пак зъби да са причината?
Температурата е повишена.
Не е от зъбки.
Нужно е да се прегледа детето.

С повръщанията как е?
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #346 -: Февруари 05, 2008, 19:27:47 pm »
Lanche, доктора не обича да се свързва всичко със зъбките, ама щом казваш, че се е нахранил хубаво, а пък иска всичко да хапе, на мама бузата, лъжичката и т.н. да не би все пак зъбки да го дразнят  :?
« Отговор #347 -: Февруари 05, 2008, 19:37:55 pm »
Мнението Ви за козметика TriXera на Avene? Пак за АД я препоръчват в аптеките тук.
Подредете по ефективност, моля: А-дерма, Еуцерин, Авеено, Авен и какво още?
Може ли да се редуват през 2-3 месеца или като се ползва едно, трябва само с него да се маже?
« Последна редакция: Февруари 05, 2008, 20:07:49 pm от Нели* »
« Отговор #348 -: Февруари 05, 2008, 20:01:55 pm »
Температурата е повишена.
Не е от зъбки. Нужно е да се прегледа детето.
С повръщанията как е?
педиатърът ни отсвири за утре, че днес й бил свършил вече работният ден - хем й се обадих малко след 18...  :o  Към 20:30 ще му дам пак Панадол преди лягане и ще го водя на преглед утре.
А с повръщането е тука има, тука нема. Има 2 хранения с пюре на ден и след тях почти не повръща. Сутрин също повръща по-малко, но между 5 и 9 е като лейка. Успях най-сетне да намеря биберон, който да пропуска по-гъсто мляко и сега яде смес от Аптамил 1 и Фризовом. След няколко дни ще започна да му слагам по ваша препоръка на двете вечерни хранения и по 1 лъжичка оризово брашно - реших да забавя малко, че преди 3 дни му въведох нова храна морков и ме е страх паралелно да давам и оризовата каша.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #349 -: Февруари 05, 2008, 20:34:19 pm »
Обща кръвна "картина"+СУЕ+ретикулоцити
АЛАТ,АСАТ,γGT,Билирубин-общ, директен,Калий, Натрий,Хлор.
Урея,Креатинин.
Хормони на щитовидната жлеза-Т3,Т4,ТСХ.
Кумбс тест (ако правят)
Урина-общо изследване и посявка.

Ако е иктер от майчина кърма, спирането на кърменето изцяло САМО за 24 часа решава проблема.

Благодаря. Да видим сега реакцията на педиатърката :(

А ако се окаже иктер от кърмата, какво ще яде бебето 24 часа? И няма ли да се "отбие" по този начин?

[/quote]
Ще хапва АМ за само тези 24 часа.
Не, няма да се отбие.
Да се реши въпроса с персистиращата жълтеница в случая е по-важно.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #350 -: Февруари 05, 2008, 20:37:24 pm »
Докторе, втори ден се опитвам да последвам съвета Ви и да храня Цецко по-късничко следобед, но е невъзможно. Ето днес яде в 12ч. към 210мл картоф+морков+3-4капки зехтин. Спа от 2ч.до3ч. и се събуди с претенцията, че е много гладен, рев, едва го успокоих. В 16,30ч. обаче нов рев, суче си ръцете, като се опитам да го гушна ми засуква бузите, рамото, където намери. Сложих го на столчето за ядене, още като видя пюрето нов рев, не може да си поеме дъх. Успокои се някак си, дори отвори устичка да яде, хубаво, но на втората лъжичка се опитва да засуче лъжичката, дави се и нов рев. Не просто иска да яде в 16ч., а всъщност иска да суче. Инстинктът му за сукане не се задоволява. Щеше да е по-лесно ако се лъжеше със залъгалки, но уви :(. Днес дори се опитах да го насоча да си засуче пръста (все пак по-добре да се отучваме от вреден навик отколкото да затлъстее от бебе), но не реев до присиняване - иска си гърдата и точка! Не знам какво да направя.  :( Можете ли да ми помогнете с някакъв друг съвет?
Добре,оставете храненето в 16.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #351 -: Февруари 05, 2008, 20:48:42 pm »
Здрявейте, д-р Birdie,
тревожи ме следния факт- дъщеричките ми, близначки, са на 2 мес., родени преди термина, с ниско тегло при раждането. При едната физиологичната жълтеница протече безпроблемно, но при другата се появи късно(около 14-15-ти ден) и все още не е отминала. Беше изписана от неонатологсчно отделение на 19-тия ден със следните стойности на билирубин в кръвта: директен билирубин- 0,17 mg/dl
 индиректен- 8,89 mg/dl
общ- 9,06 mg/dl
чернодробни ензими: (AST) (GOT) 29 UI/L
(ALT)(GPT) 13 UI/L
билирубин в урината липсва, уробилиноген - 0,2 EU%
еритроцити-3,23 mil./mmc
хемоглобин- 12,3 g/dl
Фототерапия не е прилагана.
В динамика оцветяването намалява, но много бавно и още е достатъчно добре изразено по лицето, слабо по склерите и почти незабележимо по тялото. Детето е спокойно, сънливо, но не вяло. Не наблюдавам нищо притеснително в поведението му, но ме тревожи продължителността на това състояние. Педиатърката не счита за необходимо да назначи изследвания, предполагайки, че причината е ензимна несъвместимост с моето мляко.
Бих желала да разбера Вашето мнение, за което предварително благодаря!
Чрез спиране на кърменето за 24 часа (ако кърмата е причина) ще се реши проблема.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #352 -: Февруари 05, 2008, 20:51:41 pm »
Мнението Ви за козметика TriXera на Avene? Пак за АД я препоръчват в аптеките тук.
Подредете по ефективност, моля: А-дерма, Еуцерин, Авеено, Авен и какво още?
Може ли да се редуват през 2-3 месеца или като се ползва едно, трябва само с него да се маже?
Еуцерин,Авеено,А-Дерма.
Другото не се брои ;)
Sir Alec Guinness
« Отговор #353 -: Февруари 05, 2008, 23:09:05 pm »
Здравейте д-р Бърди,
Желая Ви спокйна нощ.
Извинявам се, искам да споделя с Вас разсъжденията си, защото малко ми е объркано.
Та става въпрос за следното:
Плодовете /чистите/, които даваме след обяда, те според мен са доста по- нискокалорични от кашите или АМ /нали се замества ок. 200 гр плодове на мястото на 200гр АМ например/.
Та по този повод - не получавали в случая бебето много по малко калории, енергия и т. н.?? Не е ли по-добре като се приготвя плодовото пюре да се добавя по малко АМ, за да се внесат все пак някакви протеини.
Питам и разсъждавам, заради моята щерка, която минава за злояда и понякога на млечните хранения изяжда малко количество АМ. На мен все ми се струва, че и е малко количеството мляко.

А иначе, на 6мес, и 24 дена тежеше 8 кг /родена 3100/. Добре ли е като тегло според Вас.
Благодаря Ви.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #354 -: Февруари 06, 2008, 00:28:18 am »
Много интересен въпрос...
Калоричността отстъпва пред съдържанието. Така стоят нещата при заместването.
Може да губите калории, но печелите съдържание.
Освен това, тенденцията за увеличен прираст на тегло се "поставя под контрол" по този начин с въвеждането на външни хранения.
Какво казва немската школа по този въпрос? ;) ;)

8 кг е добре за 7м възраст.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #355 -: Февруари 06, 2008, 18:34:18 pm »
Д-р Бърди, от носа на дъщеричката ми се изолира в умерено количиство Enterobacter spp. - мисля, че хремата се появи след контакт от дете със запушен нос.
Ема от около една седмица е със запушен нос, без никакви други симптоми - засега сме ползвали физ. разтвор и Олинт 0.05. Притеснява ме, че вчера поставихме и противохепатитната ваксина - не бяха излезли резултатите още. Какви са необходимите мерки (утре ще се чуя и с педиатърката). Благодаря ви предварително!

Ampicilin-sulbactam S
Ceftazidime S
Cefepime S
Amikacin s
Gentamicin S
Tobramycin S
Doxyxycline S
Tetracycline S
Ciprofloxacin S
Chloramphenicol S
Biseptol, Timezol, Sumetrolim, Seprin - S
*

Birdie

• 11040
« Отговор #356 -: Февруари 06, 2008, 19:00:43 pm »
Никакви мерки.
Нужно е да повторите посявката-това е замърсяване.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #357 -: Февруари 06, 2008, 19:05:23 pm »
още утре!
безценен сте  :bighug:
« Отговор #358 -: Февруари 06, 2008, 21:09:39 pm »
Много интересен въпрос...
Калоричността отстъпва пред съдържанието. Така стоят нещата при заместването.
Може да губите калории, но печелите съдържание.
Освен това, тенденцията за увеличен прираст на тегло се "поставя под контрол" по този начин с въвеждането на външни хранения.
Какво казва немската школа по този въпрос? ;) ;)

8 кг е добре за 7м възраст.

означава ли това, че и в зеленчуковите пюрета не трябва да се слага АМ?
аз слагам 1 мерителна лъжичка АМ на около 60гр пюре. с около 120гр пюре+2л АМ заместваме обедното хранене.

а плодовото пюре мислех, че не замества хранене, а се дава между храненията в малки количества, примерно 40гр. моля, пояснете как е правилно да се дава.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #359 -: Февруари 07, 2008, 00:50:47 am »
Всички външни хранения се слагат с цел да заместят хранения.
Дали ще слагате АМ или не е без значение.
Sir Alec Guinness