Здравейте, докторе,
Имам нужда от съвет относно храненето. Дъщеря ми е на почти 4 месеца, до преди месец беше изключително на кърма. Но в третия месец наддаде едва 450 гр. и педиатърката посъветва да предлагам АМ за дохранване. Детето отказваше добавката през деня, но на последните 2 хранения около 19 и 22ч почти винаги приемаше 50-80 гр NAN1, явно кърмата вечер действително не стига. В допълнение, около 10 дни преди да почнем с добавката се появи слуз в изпражненията, не много, но все пак няколко добре видими дебели слузни нишки при всяко изхождане, 2-3 пъти дневно. Консистенцията и честотата не се промени от добавката на АМ, но като стана месец със системна слуз, лекарката назначи микробиологично изследване. Не се изолира нищо. Сега има хипотеза за АБКМ и аз трябваше да мина на диета без никакви млечни протеини и без телешко, да видим дали ще изчезне слузта. Само че от диетата кърмата намаля още и сега вече около 30% от храната е АМ. В резултат, от 3 пъти дневно, изхожданията станаха веднъж на 2 дни и по-редки като консистенция. Слуз все още има и даже се появиха 2-3 съвсем малки червени нишки. Аз ги взех за кръв веднага занесох памперса, според педиатъра не е кръв, но пък пусна още една микробиология,специално да се тества за салмонела, дизентерия, коли; резултат ще има във вторник. Днес трябваше да сменя и АМ от НАН на Фризопеп, който обаче е адски горчив и детето определено не го харесва. Сега почти не пие добавка, кърмата е малко и се опасявам, че може да се завъртим в порочен кръг и да задълбочим проблема с ниското наддаване (на 4 месеца е 5.350 кг; изписана е 3.050, в първия месец качи 800г, втория 600, третия 450, сега се очертават пак 500г.) А дори не сме сигурни, че изобщо има АБКМ и че всичко това е нужно. Не е ли по-логично да се направи тест за АБКМ? Изобщо, какво бихте ме посъветвали да направя - да съм по-настоятелна с предлагането на Фризопеп или да настоявам за тест за АБКМ? Благодаря ви и се извинявам за дългия пост, просто не зная кое от информацията по-горе е важно и кое е излишен шум.